Decizie drastică a administrației Vasilescu. Craiovenii vor avea voie să crească doar animale de companie, păsări de expoziție și porumbei

779
Reclame

Creșterea tuturor animalelor și păsărilor domestice, în afară de cele de companie, urmează să fie interzisă în toată Craiova. Proiectul care modifică Regulamentul pentru gospodărirea municipiului va fi supus la vot săptămâna aceasta. Modificarea a fost supusă dezbaterii publice timp de 30 de zile.

Până acum, creșterea animalelor și păsărilor era interzisă doar pe rampele și depozitele de deșeuri, în clădirile cu mai multe apartamente (cu excepția animalelor de companie), în adăposturi improvizate și în zonele A și B din municipiul Craiova, în celelalte zone fiind permisă creșterea acestora cu condiția respectării obligațiilor sanitar-veterinare și de igienă, în vigoare.

De-a lungul timpului, mulți cetățeni s-au plâns de zgomotele și mirosul pestilențial produs, de regulă, în gospodăriile individuale de la marginea orașului, unde unii dintre craioveni obișnuiesc să creacă animale și păsări. Pe de altă parte, apariția animalelor pe străzi, chiar în cartierele de blocuri, nu este ceva deloc neobișnuit. Adesea au fost zărite pe mijlocul străzilor principale, fie prin rondurile de flori sau iarbă, oi, capre, cai și vaci.

Creşterea animalelor și a păsărilor pe raza municipiului s-a dovedit a fi o importantă cale de
diseminare a agenţilor patogeni şi o sursă de disconfort, în condiţiile în care normele igienico-sanitare nu sunt respectate. De asemenea, deșeurile rezultate ca urmare a creșterii acestora sunt fie abandonate pe domeniul public sau proprietăți private fie depozitate fără a se respecta normele care reglementează modalitatea de gestionare a acestora, constituind astfel o sursă de poluare a solului, aerului și apei.
Astfel, se impune modificarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii, în sensul extinderii interdicției de creștere a animalelor și păsărilor în toate zonele din municipiul Craiova
”, conform Raportului întocmit de municipalitate pentru a fi înaintat CL Craiova.

În consecință, dacă proiectul trece de votul consilierilor locali – și sunt șanse maximale să treacă – atunci craiovenii vor mai putea crește doar animale de companie, păsări de expoziție și porumbei implicați în activități columbofile, conform modificărilor pe care le va suferi Regulamentul.

RAADPFL va lua animalele ”libere şi nerevendicate”

Documentul mai prevede, totodată, că este interzisă lăsarea liberă a animalelor pe domeniul public/privat al Municipiului Craiova. ”Animalele găsite libere şi nerevendicate vor fi transportate şi adăpostite prin grija R.A.A.D.P.F.L. Craiova (administrator al domeniului proprietate a municipiului Craiova) și vor putea fi ridicate de către proprietarii acestora în termen de 5 zile de la preluare, numai după plata
amenzilor şi a cheltuielilor de întreţinere aferente
”, potrivit noilor modificări.

Cei care nu vor respecta Regulamentul, fie persoane fizice, fie juridice, vor fi pasibile de amenzi, întrucât următoarele sunt considerate contravenții:
a). Creşterea animalelor şi pasărilor în municipiul Craiova;
b). Amplasarea adăposturilor pentru creşterea animalelor pe domeniul public/privat al
municipiului Craiova, precum și în incinta proprietăților, fără respectarea legislaţiei în vigoare;
c). Depozitarea sau abandonarea gunoiului de grajd în spaţii deschise, în apropierea
locuinţelor individuale, pe domeniul public sau privat al Municipiului Craiova;
d). Lăsarea liberă a animalelor pe domeniul public sau privat al Municipiului Craiova; (…).


ALEGEREA EDITORULUI