Craioveanul Emanuel Bănică se luptă din răsputeri, în ultimii ani, să scape de etichetele de interlop și carder și pozează în prosper om de afaceri, dezvoltator imobiliar. Cu toate acestea, Bănică se plânge că afacerile lui au de suferit în urma articolelor pe care le publică ziariștii și au ca subiect relațiile acestuia cu administrația publică locală din Bănie, în speță cu viceprimarul Aurelia Filip de care îl leagă o prietenia veche. Însă, contrar imaginii pe care o vinde, conform unor documente oficiale ale municipalității craiovene, Emanuel Bănică și mama sa, Maria Căpete, fostă Bănică, se află în posesia unei locuințe sociale pe care au primit-o de la Primăria Craiova în anul 2012.
Pe 2 noiembrie 2012, craioveanca Maria Bănică, mama lui Emanuel Bănică, depune la Registratura Primăriei Municipiului Craiova o cerere, cu numărul 145320/2.11.2012, prin care solicită “înscrierea pe lista de repartizare a locuințelor pentru persoanele evacuate din imobilul câștigat de proprietar întrucât figurez pe lista de prioritate la poziția 16”.
Anexat cererii, Maria Căpete, fostă Bănică, depune o declarație notarială, prin care atât ea cât și fiul ei, Emanuel Bănică, susțin că nu au vândut o locuință după 1 ianuarie 1990, nu dețin o locuință proprietate personală și nu au calitatea de chiriași la o altă locuință din fondul de stat. La dosar s-au mai solicitat adeverințele de salariat ale celor doi, din care reiese că, până la data depunerii cererii, în ultimele 12 luni, Maria Bănică înregistrase un venit de 6.788, iar fiul ei, Emanuel Bănică, în calitate de director club – hotelier, a încasat un salariu cumulat de 7.663 lei.
Primăria a propus, consilierii au votat
Pe baza unui raport întocmit de Direcția Patrimoniu – Serviciul Administrare Locuințe și Control Asociații de Proprietari, în ședința de Consiliul Local Municipal Craiova din data de 29.11.2012, se aprobă Hotărârea nr. 262, prin care Mariei Căpete, fostă Bănică, i se atribuie o locuință din proprietatea Municipiului Craiova, într-un imobil de pe bulevardul Decebal, mai precis blocul 53, scara 1, apt. 9, un apartament cu două camere, urmând să achite pe perioada șederii o chirie de 81 lei/lună. “Pe cale de consecință, a fost încheiat contractul de închiriere nr. 172403/10.12.2012 ce a fost prelungit până la data de 14.12.2021. Cum continuarea încheierii este condiționată de îndeplinirea criteriilor restrictive prevăzut de Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, iar ulterior s-a constatat că doamna Bănică nu mai îndeplinește condițiile legale, aceasta dobândind în proprietate o locuință pe care a și înstrăinat-o, contractul de închiriere încheiat pentru locuința socială nu a mai fost prelungit”, se arată într-un răspuns înaintat de Primăria Craiova către colegii de la Oltenia TV.
De fapt, Maria Bănică, la aproape doi ani după ce a primit locuința socială, cu un salariu anual de 6.788 lei, i-a vândut unui craiovean, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2692/02.09.2014, încheiat la biroul notarial Virgil Făurar, un imobil, cu nr. 126, de pe Strada Teilor, din cartierul Bariera Vâlcii. Prin urmare, Maria Căpete, fostă Bănică ar fi trebuit să informeze Primăria Craiova despre aceasta tranzacție și să renunțe la locuința socială de pe Bulevardul Decebal, bl. 53, sc.1, apt. 9. Numai că, deși fiul său pozează în veritabil dezvoltator imobiliar, Maria Căpete, fostă Bănică, refuză să predea municipalității craiovene apartamentul de pe Rocadă. De aproximativ un an, juriștii Primăriei Craiova se luptă în instanță cu Maria Căpete (Bănică) pentru rezilierea contractului de închiriere nr. 172403/10.12.2012.

Nota autorului
Emanuel Bănică a pornit un război împotriva presei craiovene după ce mai mulți ziariști au scris despre legăturile sale cu administrația locală craioveană, despre prietenia cu viceprimarul Craiovei Aurelia Filip, pe care susține că l-a ajutat în perioada în care liderii PSD Dolj l-au îmnlăturat din funcțiile publice pe care le deținea. Totodată, Bănică nu face niciun secret din faptul că a fost alături de Aurelia Filip în urmă cu doi ani când fiul și nora acesteia au decedat în urma unui accident de circulație. Într-o discuție avută personal cu acesta, Bănică a precizat că a mers cu Aurelia Filip în Bulgaria, de unde a adunat “copiii morți cu pământ în gură”. Dar cu toate acestea, demersurile sale în raport cu municipalitatea craioveană au fost mereu doar legale, nu au beneficiat de suport și nici de semnăturile Aureliei Filip.
Este primul articol ce îl are protagonist pe Emanuel Bănică și legăturile sale cu administrația craioveană și poartă semnătura “Anca Ochianu”, însă cu siguranță nici ultimul. Pentru că subsemnatei nu îi plac acuzațiile nefondate, în timp ce eu am la dispoziție o mulțime de documente care să demonstreze cine este cu adevărat omul de afaceri Emanuel Bănică. Un simplu borfaș care, după cum ați putut vedea, este la mila Primăriei Craiova.