Emanuel Bănică construiește un complex agroalimentar lângă Târgul Făcăi, după ce i-a fost aprobat PUZ-ul pentru blocurile de 11 etaje

3077
Terenul pe care inițail Emanuel Bănică a vrut ansamblu rezidențial, iar acum vrea să facă un complex agroalimentar. În spatele lui este Târgul Făcăi / Foto: captură Google Maps
Reclame

Dezvoltatorul imobiliar Emanuel Bănică, patronul firmei Complex Gloria Residence din Craiova, a solicitat și obținut un certificat de urbanism în vederea construirii unui complex agroalimentar pe terenul de 1,8 hectare pe care îl deține în apropierea Târgului de la Făcăi. Cei 18.226 mp au trecut în decembrie 2021 din intravilanul UAT Podari în cel al Craiovei printr-o înțelegere a administrațiilor locale de modificare și delimitare a granițelor. Conform unor informații neoficiale, activitatea din Târgul Municipal din Craiova ar urma să fie mutată aici.

În februarie 2022, Gloria Residence a făcut demersuri cu intenția edificării unui ansamblu rezidențial cu regim maxim de înălțime S+P+11 cu destinația de locuințe colective și spații comerciale/servicii la parter pe terenul de 1,8 ha.

Cum imobilul teren se afla în zona multifuncțională de servicii și mici industrii, cu POT, CUT și regim de înălțime nereglementate, investitorul a trebuit să inițieze documentația de urbanism (Planul Urbanistic Zonal) pentru reconfigurarea urbanistică, reglementarea funcțiunilor și a indicatorilor urbanistici.

Memoriu Elaborare PUZ

În iulie 2023, Consiliul Local Craiova a aprobat, prin Hotărârea nr.377/27.07.2023, PUZ-ul pentru zona De 299 – Bd.Nicolae Romanescu – De 64, generat de imobilul situat în municipiul Craiova, Bd. Nicolae Romanescu, nr. 220, pe care investitorul își exprimase intenția de a construi blocuri de 11 etaje.

Conform noului Plan, terenul este arabil, situat în zona mixtă de locuințe colective și spații comerciale/servicii cu regim maxim de înălțime admis de 11 etaje (înălțime de maximum 43 m), cu P.O.T. max. admis = 35%, C.U.T. max. admis = 4 si cu retrageri de min. 15,00 ml pentru constructii și de min. 11,50 ml pentru împrejmuire din axul Bvd. Nicolae Romanesu (DN 55, Str. Prelungirea Bechetului).

Complex agroalimentar cu 7 hale. Se mută târgul din Romanești?

Pe 22 august 2023, Gloria Residence a mai obținut un certificat de urbanism pentru terenul de 18.226 mp, de data aceasta pentru construirea unui complex agroalimentar.

Conform CU nr. 1544, acesta va fi compus dintr-un corp administrativ cu înălțimea P+1Etaj, 2 hale cu destinație comercială cu înălțimea Parter, o hală cu destinație comercială cu regim de înălțime propus P+1, 4 hale cu regim de înălțime Parter, cu destinație comercială, platformă betonată și împrejmuire teren.

Încă din primăvara acestui an au apărut zvonuri conform cărora Emanuel Bănică voia să-și facă târg în zona Făcăi, unde mai există deja unul, săptămânal, și să preia activitatea din Târgul Municipal din Romanești. De altfel, afaceristul a fost văzut printre comercianții de vechituri, cu care a purtat discuții și negocieri privind eventualele chirii și taxe percepute. Se vehiculează că mutarea târgului ar urma să aibă loc în luna octombrie a acestui an. Asta deși pare puțin probabil ca autorizația de construire să fie eliberată până atunci.

Dacă și cum va împărți Emanuel Bănică cele două proiecte de investiții, dacă va renunța definitiv la cel de locuințe colective, în favoarea celui comercial, rămâne de văzut pe măsură ce documentele necesare obținerii autorizațiilor vor fi făcute publice.

Citește și:

Primăria Craiova a pus în dezbatere publică PUZ-ul lui Emanuel Bănică pentru terenul preluat de la Podari