spot_img
AcasăAdministrațiePrimăria Craiova desființează definitiv Târgul Municipal! Lung șir de coincidențe, după ce...

Primăria Craiova desființează definitiv Târgul Municipal! Lung șir de coincidențe, după ce Ema Bănică s-a hotărât să investească într-un complex agroalimentar

Târgul municipal al orașului va înceta să mai funcționeze din 15 octombrie 2023. Administrația locală susține că nu a găsit nicio soluție pentru a reloca toată activitatea. Producătorii și comercianții vor trebui să se descurce pe cont propriu. Conducerea SC Piețe și Târguri Craiova spune că i-a notificat pe toți în urmă cu mai bine de o săptămână și că le-a oferit varianta de a lua spații sau tarabe în cele 8 piețe din Craiova.

Coincidența face că, în luna august, dezvoltatorul imobiliar Emanuel Bănică, de la care soții Olguța Vasilescu și Claudiu Manda și-au cumpărat celebra vilă de lux de pe Str. Golești la un preț de invidiat, a luat de la Primăria Craiova Certificat de Urbanism pentru a construi la Făcăi un complex agroalimentar, pe un teren de 1,8 hectare. Teren care a aparținut de Podari, dar – tot printr-o stranie coincidență – primăria de aici l-a cedat (solitar) Primăriei Craiova, ambele conduse de primari PSD. (Despre asta puteți citi mai multe AICI și AICI). Subit, afaceristul a renunțat la proiectul inițial care prevedea pe terenul respectiv blocuri de 11 etaje. Este foarte posibil ca motivul renunțării la ansamblul rezidențial să fi fost unitatea militară de vizavi.

Terenul pe care inițial Emanuel Bănică a vrut ansamblu rezidențial, iar acum vrea să facă un complex agroalimentar. În spatele lui este Târgul Făcăi / Foto: captură Google Maps

O altă coincidență este că târgul privat de la Făcăi, care are loc în fiecare zi de luni, are șanse maxime să fie, de asemenea, închis. După ce ani de zile a generat blocaje în trafic pe ambele sensuri de mers de la ieșirea/intrarea Craiovei, recent Primăria Podari a introdus un Regulament de funcționare a târgurilor și piețelor de pe raza comunei. Informația năucitoare este, însă, că Târgul de la Făcăi a funcționat dintotdeauna fără autorizație, după cum susține primarul Aurel Gheorghiță. De ce? Pentru că Primăria Podari nu ar fi avut niciodată prevederi clare în această privință. Acum, potrivit edilului Gheorghiță, conform noului regulament intrat în vigoare, târgul va putea fi închis.

Târgul Făcăi / Sursa foto: cvlpress.ro

A treia coincidență este că, după ce autoritățile din Craiova spun că au luat în calcul mai multe terenuri pentru mutarea activității târgului municipal nu au găsit niciunul potrivit. Așa că târgul se desființează definitiv. Societatea de piețe și târguri a orașului nu ar mai fi avut de ales decât să îi anunțe pe comercianți că în circa 45 de zile trebuie să plece de pe amplasamentul din Str. Dimitrie Gerota, acolo unde Târgul Municipal funcționa din decembrie 2015.

Olguța Vasilescu s-a spălat pe mâini

Primăria Craiova motivează sec că în locul lui va face parcare și stații de încărcare pentru noile autobuze electrice. În ciuda faptului că baza RAT dispune, totuși, de o suprafață generoasă la ieșirea dinspre Filiași.

Cât despre soarta romilor care își câștigau existența din vânzarea vechiturilor, niciun cuvânt. Singura ofertă de care s-a auzit a fost la Hanu Roșu. Adică în zona Luncii, cu faimă rea la nivel național, unde până și romii au refuzat să se mute de teama furturilor, dar și a faptului că vor pierde clienții. Așa că, elegant, administrația Vasilescu s-a spălat pe mâini arătând că a încercat să-i ajute, apoi le-a spus ”pa”. Pesemne că puterea nu mai dă doi lei pe voturile lor și nici nu se mai teme de vreo revoltă ca pe vremuri.

Decizia de mutare a Târgului municipal a fost luată pentru a pune la dispoziția RAT Craiova un spațiu pentru cele 22 autobuze electrice nou achiziționate din fonduri europene și pentru amplasarea stațiilor electrice aferente. De altfel, înainte de a fi înființat Târgul municipal acolo, terenul respectiv era dat în concesiune la aceeași regie – RAT Craiova”, au precizat reprezentanții Primăriei Craiova la solicitarea Stiricraiova.

Așa încât, prin lungul șir de coincidențe, cum-necum, comercianții și engrosiștii sunt împinși spre viitorul complex agroalimentar al dezvoltatorului Emanuel Bănică. Conform surselor Stiricraiova, încă din luna martie a acestui an acesta a mers în Târgul Municipal pentru a discuta cu comercianții despre mutarea lor în viitorul său târg. Dar nu romii sunt punctul de interes, ci samsarii și producătorii de legume și fructe, pe care, astfel, Bănică ar putea să îi controleze.

Sugestie pentru romi: să-și facă magazine second-hand

Pentru cei care vând legume și fructe în Târgul Municipal ar fi alternative de desfacerea a mărfurilor în piețele din oraș, susține conducerea piețelor. Totuși, pentru engrosiștii și romii care vând vechituri, lucrurile sunt complicate, deși societatea dă impresia că soluții sunt pentru toți în oraș.

Târgul Municipal Craiova / Sursa: pietecraiova.ro

Am primit o adresă de la Primărie, proprietara terenului, care ne-a informat că Direcția Fonduri Europene din cadrul instituției și RAT Craiova urmează să acceseze un proiect pe fonduri europene pentru achiziția unor stații de încărcare rapidă pentru autobuze. La rândul nostru, având în concesiune acest teren, am făcut adrese de informare, le-am comunicat și comercianților cu care avem acorduri și contracte intenția noastră de a le rezilia cu data de 15 octombrie. Totodată, le-am comunicat că avem la dispoziție spații, terenuri, tarabe, boxe, mese în trepte în celelalte 8 puncte de lucru ale societății, pentru a rămâne în relații contractuale cu ei în situația în care sunt interesați”, a precizat Alin Mărăcine, directorul SC Piețe și Târguri Craiova.

Potrivit acestuia, ”și comercianții care desfășoară activitate de vânzare a produselor second-hand au posibilitatea de a închiria anumite spații sau terenuri pentru edificarea de construcții provizorii”. ”Sunt atâtea magazine în oraș care vând sau se ocupă cu așa ceva…”, a adăugat șeful piețelor.

Mărăcine: ”Nici noi, nici primăria nu am reușit să identificăm un teren”

Întrebat dacă pentru ei societatea are un teren mai mare pentru a le fi pus la dispoziție, conducerea a precizat că nu. ”Nici noi, nici primăria nu am reușit să identificăm un astfel de teren până la data aceasta, fiindcă necesită o suprafață destul de mare, de circa 2-3 hectare. Totodată, trebuie și amenajat pentru a putea autoriza un astfel de târg”, a răspuns directorul SC Piețe și Târguri Craiova, Alin Mărăcine. Ca idee, tot terenul unde încă mai funcționează târgul are tot aproximativ 3 hectare.

Târgul Municipal Craiova / Sursa: pietecraiova.ro

Conform acestuia, în Târgul Municipal sunt în jur de 100 de contracte și acorduri cu comercianții. Pe lângă aceștia sunt și care plătesc taxa zilnică și vin doar în week-end, dar și comercianții din zona de vechituri, care ocupă sute de locuri.

Capacitatea punctelor noastre de lucru oferă posibilitatea de a-i primi cel puțin pe cei care vând legume și fructe. Avem sute de mese în piețe, boxe, spații, deci putem să-i primim”, a conchis Mărăcine.

Despre alternativele oferite celor care comercializează produse second-hand în târgul municipal care se va închide l-am întrebat și pe Romeo Tiberiade, liderul romilor din Craiova. Acesta a declarat că nu comentează.

După închiderea singurului târg din oraș, societatea subordonată Primăriei va rămâne cu cele 8 piețe: Craiovița – Big, Piața Orizont, Brazdă, Gară, Rovine, Valea Roșie, Centrală și cea proaspăt renovată de la Ciupercă.

Gheorghiță: ”Târgul de la Făcăi nu a avut niciodată autorizație de funcționare” 

Așa cum menționam, schimbări au apărut și în privința Târgului de la Făcăi. Se pare că nici măcar nu era un târg ”adevărat”, lucru pe care chiar proprietarul, Octavian Colțatu, ar încerca să-l demonstreze în instanță, pentru că autoritatea locală încearcă să-i închidă activitatea.

Târgul acela nu are autorizație de funcționare și nici nu a venit nimeni să o obțină. Proprietarul susține că nici măcar nu e târg, ci că el are doar spații de închiriat, deși scrie acolo, la intrare, ”Târgul Făcăi” și toată lumea știe și vede ce e acolo. A și dat primăria în judecată, să se constate că acolo nu e târg. A pierdut în prima instanță. Probabil acum o să facă apel”, a declarat primarul localității Podari pentru Stiricraiova.

De râsu’-plânsu’ este că la vremea deschiderii lui, și ulterior, presa a relatat despre activitatea târgului, vizitat fiind chiar de reprezentanți ai autorităților și politicieni locali ai vremii. Locația a fost chiar luată în considerare, pe vremea aceea, pentru mutarea târgului din Craiova (un exemplu AICI). Mai mult, administratorii platformei chiar s-au lăudat în presă că au toate autorizațiile puse la punct (despre asta AICI) Astfel încât, ”revelația” că târgul nu e târg și că în sfârșit se iau măsuri administrative pare o glumă acum. Fix la țanc, când cel din Craiova dispare și apare cel al lui Emanuel Bănică.

Târgul nu a avut niciodată autorizație de funcționare, dar nici noi nu am avut regulament pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare, de aceea am tergiversat și a durat atât de mult. Singura completare pe care am făcut-o este ca la abateri repetate să putem ca primărie să închidem târgul, dacă nu intră în legalitate. Oricum, nu cred că îndeplinește condițiile. Noi ne-am întâlnit la prefectură cu toate organele statului și ni s-a spus că problema este la noi, că suntem singurii care putem să reglementăm și să aplicăm sancțiuni, inclusiv cea de închiderea a activității”, a spus Gheorghiță.

Acum s-a găsit și leacul și pentru ambuteiajul de luni

În altă ordine de idei, primarul Aurel Gheorghiță a declarat pentru Stiricraiova.ro că în sfârșit s-a găsit și soluția pentru fluidizarea traficului extrem de aglomerat de la începutul fiecărei săptămâni, cauzat de activitatea de comerț. Totul stătea în modificarea unui regulament local care reglementează modul de obținere a autorizațiilor de funcționare pentru agenții economici, inclusiv pentru târguri.

”Noi avem acum un regulament ca târgurile de săptămână să se desfășoare sâmbăta și duminica. Tot județul știe că se creează acest ambuteiaj din cauza Târgului Făcăi, că se stă câte 2-3 ore în coadă, de se paralizează toată partea asta de județ. Nimeni nu vrea să-i închidă pe proprietari, numai că trebuie să se autorizeze. Problema mai este și alta, că nu putem accepta să funcționeze fără avize un târg în care vin multe mii de oameni. Dacă se întâmplă ceva să nu fie primarul tras la răspundere că nu a luat măsuri. Trebuie să-și ia inclusiv autorizație de la ISU, fără de care noi nu eliberăm autorizația. Majoritatea agenților economici de pe raza comunei și-au luat sau sunt în curs de autorizare. Noi le-am trimis adrese. Cel de la Făcăi a dat și primăria în judecată, dar a pierdut în prima instanță. Probabil a făcut apel”, a mai spus primarul comunei Podari.

Dar ne întrebăm cum oare va fi traficul după ce complexul agroalimentar al lui Emanuel Bănică se va deschide? Regulamentul și orarul de funcționare impus de Primăria Podari nu i se aplică, având în vedere că terenul său, prin grija administrațiilor Gheorghiță și Vasilescu, a trecut sub aripa celei din urmă. Iată cum toate drumurile se îngustează pe relația LOV-Emanuel Bănică.

Programul de funcționare a Târgului Municipal Craiova / Sursa: pietecraiova.ro
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments