Olguța scoate ”Cartierul Chinezesc” la licitație. După lupte seculare cu reminescențe chinezești, administrația Vasilescu decide ca jumătate din terenul de pe Strada Caracal unde se află majoritatea scheletelor blocurilor nefinalizate să fie dat unui privat român sau străin pentru a le termina.
Autoritatea locală susține că afacerea concesionării ar fi una bună pentru toată lumea și încearcă să dea uitării marele rateu al primăriției.
Municipalitatea craioveană cere Consiliului Local să aprobe realizarea unui Studiu de
oportunitate privind concesionarea prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, a unei suprafețe de 3,8 hectare din cele 6,7 situate pe Caracal nr. 152, pe care se află edificate cele mai multe dintre scheletele blocurilor începute de chinezi.
Concret, Primăria Craiova vrea de la concesionar să-i acopere în întregime costurile construcţiilor existente și să-i achite contravaloarea terenului concesionat sub formă de redevenţă anuală stabilită prin contract.
”Pentru structurile de blocuri existente pe teren concesionarul va transmite în proprietatea Municipiului Craiova cel puțin un număr de 50 unități locative, compuse din două camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare. (…) Regimul de înălţime propus pentru locuinţe este P+3-max10E”, se menționează în Proiect.
Afacerea ar fi una bună, mai arată autoritatea locală, și pentru că la buget ar intra banii pentru eliberarea Autorizaţiei de construire, iar după finalizarea proiectului impozitul pe clădiri.
Între altele, municipalitatea apreciază că s-ar face o reconfigurarea urbanistică ”de o manieră superioară”, s-ar acoperi cererea de locuințe, iar între firmele de proiectare, de construcții și cele care vând materiale s-ar crea ”o legătură strânsă” și o revigorare.
Ideea Olguței nu e chiar o noutate. Despre ea a vorbit în 2022, când a cerut din nou MAN trecerea terenului din domeniul statului şi al Armatei în domeniul public al municipiului Craiova.
Spunea, atunci, că ea a propus Guvernului trei variante pentru ca supranumitul ”cartier chinezesc” să aibă o finalitate. Numai că, pe-atunci, vorbea de concesionarea pe ”loturi mici” așa încât blocurile să fie realizate de constructori locali.
”A treia variantă ar fi să ne revină nouă, municipalităţii, acest teren, iar noi să-l scoatem în concesiune, pe loturi mici. Adică, în loc să avem un singur contract, aşa cum a fost cu firma din China, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali. Guvernul să aleagă una dintre aceste variante”, spunea Olguţa Vasilescu, citată de Gds.ro.