Vătaful călușarilor din Ceata de la Dăbuleni, Dumitru Șotorog, primește titlul onorific de Tezaur Uman Viu

680

Vătaful călușarilor din Ceata de la Dăbuleni, Dumitru Șotorog, primește titlul onorific de Tezaur Uman Viu.

Această nouă recunoaștere a valorii Călușului doljean vine la 14 ani de la primul titlu de Tezaur Uman Viu, care a fost acordat în anul 2010 lui Nicolae Veleanu, vătaful Cetei din comuna Giurgița

Și  atunci, ca și acum, demersurile au fost făcute de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. În cazul lui Nicolae Veleanu titlul a fost decernat post-mortem, în noiembrie 2012.

Dumitru Șotorog se regăsește pe lista publicată de Ministerul Culturii la poziția a 13-a, domeniul: spiritualitate – dansator (călușar), nr. DPC 1965 / 21.03.2024. 

„Originar din Dăbuleni – Dolj, Dumitru Șotorog, zis Mitriță, este un etalon pentru dansul călușeresc și o autoritate în ce privește performarea Călușului tradițional, arhaic care evidențiază atât calitățile coregrafice ale călușarilor din Dăbuleni dar și valențele vindecătoare ale dansului și ritualului călușeresc. Dumitru Șotorog a jucat Călușul încă de copil, în 1988 devenind membru al cetei conduse de Gheorghe Iufu, iar din 1994 este vătaful călușarilor dăbuleni. Recunoașterea măiestriei sale și a autorității în ce privește dansul călușeresc o are și din partea celor care organizează proiecte culturale dedicate și care i-au acordat premii atât personale cât și cu ceata pe care o conduce”, declară Amelia Etegan, managerul CJCPCT Dolj. 

Județul Dolj are în acest moment 3 titluri de Tezaur Uman Viu. Pe lista este si rapsodului Ion Crețeanu, din anul 2020.

Anul acesta, alături de călușarul doljean Dumitru Șotorog au mai primit titlul de Tezaur Uman Viu: Elena Borța din Vâlcea, Aurelia Dobrilă din jud. Sibiu, Dumitru Gânga din jud. Botoșani, Ioan Goga – jud. Cluj, Mihai Grama – jud. Mureș, Dumitru Iliuț din Crasna – Ucraina, Petru Mateș – jud. Hunedoara, Emil Mihaiu – jud. Cluj, Elena Neagu – jud. Galați, Viorica Puți – jud. Satu Mare, Ana Rogobete – jud. Mehedinți, Ion Șiman din Slatina – Ucraina, Teodor Tătar – jud. Cluj.

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

 

ALEGEREA EDITORULUI