Prosumatorii, canicula și penele de energie

395

Abundau în presa anilor trecuți știri despre creșterea exacerbată a consumului diurn de electricitate pe timp de caniculă din România. Nu existau zile în care să nu aflăm din mass-media că, din cauza caniculei și cererii foarte mari de energie electrică pentru aparatele de aer condiționat și ventilație, ba exploda câte un transformator, ba rețelele de medie sau joasă tensiune cedau și generau lipsă de energie și apă potabilă la temperaturi peste 36-38 de grade Celsius.

În anul 2024, însă, nimic…

Rețelele și infrastructura sunt aceleași, neschimbate, temperaturile sunt de la 36 la 38 de grade Celsius cu previziuni de 40 de grade în curând și România pare a fi ferită de pericolul unor pene de energie zonale care se întâmplau frecvent în anii trecuți. Și totuși, ce s-a schimbat?

A apărut un nou element în sistem: prosumatorul din România

Prosumatorii, conform definiției, produc și consumă energie în același timp, iar excedentul este injectat ca surplus în rețea. Pe lângă faptul că acest excedent susține rețeaua în momente de cerere mare de la toți consumatorii, prosumatorii consumă diurn din energia produsă de către panourile fotovoltaice. Pe timp de vară, toată cererea de energie a prosumatorilor este furnizată și acoperită în proporție de 99% de către sistemul fotovoltaic, iar excedentul de energie (atât de blamat de furnizori și distribuitori) ajută la susținerea rețelelor locale.

Numărul semnificativ de aproape 140.000 de prosumatori de care ne-am apropiat, faptul că gospodării, firme, mall-uri și fabrici din România au deja sisteme fotovoltaice active cu surplus de energie injectat în rețele, face ca pericolul de blackout pe timp de vară și cod de caniculă să fie extrem de redus, spre inexistent.

Asta, in condițiile in care vecinii nostri, Muntenegru, Bosnia, Albania si parte a Croatia, sunt in Blackout iar un reactor de la Cernavoda este in reparație. Acolo, s-au oprit inclusiv semafoarele.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) susține rolul benefic al prosumatorilor în producția unei energii verzi, curate și vitale pentru România.

Dan Pîrșan
Președinte A.P.C.E.

ALEGEREA EDITORULUI