Termenul din 9 iulie din procesul Olguței Vasilescu contra lui Petru Becheru s-a dovedit mult mai spumos decât precedentele. Ședința a debutat cu surprinzătoarea solicitare a avocaților reclamantei ca singurul jurnalist prezent în sală – redactorul Știri Craiova – să nu mai fie lăsat să participe.
Aceștia au cerut instanței să li se spună dacă ziaristul a cerut în scris instanței permisiunea de a participa, pentru că obișnuiește să consemneze și să scrie articole cu ”elemente” din proces. În plus, a afirmat avocata Liei Olguța Vasilescu, reprezentanta presei ar fi făcut fotografii în timpul ședinței fără permisiunea instanței. Complet fals. Pârâtul Petru Becheru a ”plusat” în fața judecătorului, cerând arestarea jurnalistei și secretizarea procesului Olguței Vasilescu.
În altă ordine de idei, Petru Becheru a spus că ar fi avut un contract cu Olguța Vasilescu, încheiat la distanță, prin interpuși, pentru a o promova, ea afirmând și public că-l încurajează să continue postările defăimătoare pentru care (între altele susține că i-ar fi scăzut numărul de votanți la jumătate) anul trecut l-a acționat în judecată, pretinzând de la acesta aproximativ 100.000 de euro daune morale și materiale.
Fostul primar al Craiovei, actual senator de Dolj, Mihail Genoiu, a fost audiat ca martor pentru a lămuri dacă Becheru ar fi lovit-o sau nu pe Vasilescu în fața primăriei. ”Nu am văzut”, a afirmat Genoiu.
Papucii presei
Olguța Vasilescu nu a mai participat la al treilea termen al procesului, fiind reprezentată de doi avocați. Unul dintre ei, avocata Ancuța Măceșanu, a venit la proces încălțată în papuci, probabil papucii pe care intenționa să-i dea, la figurat vorbind, și reprezentanților presei, care, nu mai e loc de interpretare, o deranjează cu prezența pe primărița Craiovei. Cu alte cuvinte, avocata în papuci a vrut ca ziarista să nu mai fie lăsată în sală și a încercat să convingă completul de judecată să o dea afară, pretinzând că redactorul Știri Craiova ar fi fotografiat în timpul ședinței fără permisiunea instanței.
Avocata în papuci i-a spus judecătoarei Laura Nedelcea că nu știe de ce termen de termen jurnalista este prezentă în sala de judecată și că pentru asta ar fi nevoie de aprobare de la conducerea Tribunalului Dolj.
Apărătoarea în papuci a Olguței a susținut că la termenul anterior ziaristul ar fi făcut poze în timpul ședinței și că a relatat tot ce se întâmplă în timpul lor. Totodată a solicitat ca redactorul Știri Craiova să fie interpelat de judecător pentru a lămuri în ce calitate se află în sală: ”ca cetățean sau ca jurnalist?”.
Petru Becheru a intervenit afirmând că avocata în papuci minte, arătând că, în fotografia indicată, pe scaunele judecătorilor nu apare niciun magistrat, lucru constatat și de președinta ședinței care a cerut să vadă imaginea. În continuare, Becheru a precizat că înțelege ce solicită avocata – ca ședințele să fie secrete, iar mass media să nu aibă acces și în consecință să nu mai publice nimic despre acest subiect, întrucât este un proces politic ”de tip Kafka”.
I-a cerut judecătorului ca ziarista să fie arestată pe loc pentru faptele arătate de avocata în papuci a Olguței și să se consemneze că solicită ca procesul să fie secret.
Magistratul i-a spus scurt avocatei în papuci că ședința este publică și a respins cererile părților privitoare la ziaristă. „Procesul se judecă în instanță, nu în presă”, le-a spus judecătoarea Laura Nedelcea avocaților.
Întrebat de jurnalista Știri Craiova de ce i-a solicitat arestarea, Petru Becheru a argumentat cu o mină serioasă: „Inițial, am fost surprins că a luat cuvântul doamna avocat Mitru Măceşanu Ancuţa Laura, care o reprezenta pe Olguța Vasilescu, deoarece până atunci stătuse foarte aproape de domnul avocat Bratu Mihai și păreau a fi un cuplu. Am fost uimit când s-a apropiat de judecător pentru a-i arăta și niște legi care ar prevede că prezența în sala de judecată a jurnaliștilor este condiționată de aprobarea conducerii instanței. Am intenționat să solicit și eu să studiez acele legi, dar mi-a fost teamă că nu știu să citesc în alfabetul chirilic utilizat în Transnistria. Așa că, înțelegând că mă aflu la o secție extraordinară a Tribunalului din Tiraspol, fiind parte a unui proces stalinist, după ce i-am învederat judecătorului că doamna avocat a Olguței este o mincinoasă, deoarece magistratul de la termenul anterior a fost de acord cu efectuarea de fotografii, am cerut instanței ca procesul să fie declarat secret, iar doamna ziarist să fie arestată, pentru că numai așa se pot ascunde mizeriile judiciare la care sunt supus de interpușii felicitatori din magistratură ai Olguței. Dacă s-ar fi aprobat, eu personal aș fi strâns tare de tot cătușele, ca să blochez circulația sângelui în mâinile care scriu articole plus aplicarea de căluș la gură, astfel încât ziaristul să nu mai poată relata poporului craiovean ce se întâmplă prin „instanțele” doljene. Dar aș fi cerut și încălțarea dnei avocat, deoarece avea în picioare niște papuci necuviincioși situației”.
Cum a rămas cu felicitările
La solicitarea lui Becheru procesul a continuat cu discutarea consemnării felicitărilor adresate de un magistrat Olguței Vasilescu pentru câștigarea alegerilor. Reamintim că Emilia Secure a înlocuit-o la termenul anterior pe titulara dosarului. Felicitările nu au fost consemnate, ca de altfel nici evacuarea lui și a solicitărilor sale din sala de judecată, după ce judecătoarea s-a arătat deranjată de cerințe. Detalii AICI.
Înainte ca martorul Genoiu să fie audiat, au avut loc discuții juridice mai puțin interesante. Pârâtul a vorbit despre faptul că nu i se dă acces la citațiile care îi sunt adresate și nu știe ce are de făcut. Judecătoarea i-a spus că așa este făcut sistemul și că link-urile de citare expiră în 3 zile de la trimitere. Becheru i-a spus că va contesta licitațiile pentru sistemul de transmitere a citațiilor, pentru că termenele legale sunt mai lungi de 3 zile.
La început a fost Cuvântul…
Audierea lui Mihail Genoiu a debutat cu o incursiune în dreptul canonic al bisericii. Becheru a interpelat instanța să fie lăsat să verifice dacă Biblia pe care urma ca martorul să jure este una ortodoxă. Presupunând, evident, că senatorul este creștin-ortodox. Cu răbdare, judecătorul a încuviințat verificarea Cărții Sfinte sugerându-i lui Becheru să verifice și cine a tipărit-o. Pârâtul a susținut că el caută un verset anume, nu cine a imprimat-o. Surprinzător, l-a găsit repede, și-a reglat vocea și aproape că a interpretat din Evanghelie, făcându-se liniște deplină în sală. A concluzionat că e ce trebuie.
În fine. După liniștea creștină, judecătorul a trecut la cele lumești, punându-l pe parlamentar să jure pe Biblie că nu va minți. L-a întrebat ce știe despre ziua în care Olguța Vasilescu susține că ar fi fost lovită.
Audierea lui Genoiu: pasul ștrengarului
Genoiu a povestit că într-o seară a rămas la birou, la sediul primăriei, unde se afla și Olguța Vasilescu și când a plecat împreună cu aceasta, îndreptându-se către autoturismul parcat în fața clădirii, pe A.I.Cuza, a fost strigat de Becheru, care avea ”un mers dezordonat”. Pârâtul ar fi făcut o referire de genul ”v-am mai prelungit mandatul”. El a precizat că nu știe exact ce s-a întâmplat apoi, fiindcă din unghiul în care se afla, îndreptându-se către portiera șoferului, nu a văzut nimic, Olguța mergând către portiera din dreapta.
”Când a urcat în mașină era, într-adevăr, speriată, tremura. M-a întrebat dacă am văzut ce s-a întâmplat și a spus că putea să aibă un cuțit (n.r. Petru Becheru). De la distanța respectivă nu am văzut dacă pârâtul a atins-o sau lovit-o”, a explicat fostul edil al Craiovei, Mihail Genoiu.
Instanța l-a rugat pe martor să explice mai clar ce înseamnă ”mers dezordonat”. ”Pe vremea mea se numea pasul ștrengarului, nu știu dacă ați prins”, i-a răspuns Genoiu. Nu știm ce au înțeles judecătoarea și restul lumii, dar explicația lui Genoiu a părut ruptă din învățăturile hinduse: dacă nu reușești să-i convingi, zăpăcește-i.
Majoritatea întrebărilor adresate martorului de Becheru au fost respinse. Acesta întrebase dacă, de exemplu, numărul de votanți ai Olguței a scăzut din cauza faptului că reclamanta a mințit că nu va pleca din funcția de primar în Parlament. Asta în contextul în care, în 2016, Olguța a renunțat la mandat și s-au organizat noi alegeri locale anticipate pentru fotoliul de primar, câștigate de martorul Genoiu.
Cât despre postările defăimătoare a zis că le știe, fiind publice. Despre petițiile trimise de Becheru la Primăria Craiova, fostul primar a relatat că ele conțineau cuvinte jignitoare sau care ”nu era necesar să fie folosite”, dar nu a putut da exemple.
Becheru: ”Tot ce am postat a fost cu acordul și încurajarea publică a Olguței”
Înainte să treacă la interogatoriul pârâtului și judecătorul să citească întrebările propuse de avocații Olguței pentru Becheru, el a spus că există un conflict între legea penală și legea civilă referitor la interogatoriu.
Petru Becheru a declarat că Olguța Vasilescu i-ar fi făcut și plângere penală pentru aceleași fapte care sunt analizate în acest proces civil și că în penal are prezumția de nevinovăție și dreptul de a nu da declarații.
Olguța i-a făcut plângere penală lui Becheru. Dosarul a fost clasat
Avocatul Olguței a luat cuvântul, a confirmat că a existat un dosar penal contra lui Becheru și a precizat că s-a pronunțat de către procuror soluție de clasare. Petru Becheru a spus că lui nu i s-a comunicat clasarea și a cerut instanței să pună în vedere Olguței să o depună la dosar. După ce judecătorul a aprobat depunerea clasării plângerii penale făcute de Olguța, s-a trecut la interogatoriu.
Petru Becheru a fost întrebat dacă recunoaște că el este autorul postărilor de la dosar, iar acesta a negat, susținând că autorul moral este Olguța Vasilescu.
”Tot ce am postat a fost cu acordul și încurajarea publică a Olguței”, a spus pârâtul. În susținerea afirmației a depus un CD cu înregistrarea unei emisiuni a postului B1TV, în care Olguța Vasilescu a fost informată de moderatorii Silviu Mănăstire și Ion Cristoiu că Becheru face zilnic aceste postări denigratoare, iar Olguța Vasilescu le-a replicat: ”noi îl încurajăm, ca să se vadă cu cine lucrează DNA-ul”.
Becheru a mai fost întrebat dacă a tergiversat cu intenție dosarele sale penale și dacă a făcut denunțuri neadevărate. ”Orice presupuse tergiversări sunt cauzate de intervenția unor structuri militare din care presupun că doamna Olguța face parte. Deci, răspunsul este nu”, a spus Becheru instanței.
Întrebat ulterior de redactorul Știri Craiova la ce se referea prin ”structuri militare”, a recomandat ca pentru lămurirea acestui aspect să ne adresăm Ministerului Securității Republicii Populare Chineze.
Judecătoare l-a întrebat și dacă a lovit-o pe reclamanta Olguța Vasilescu. ”Niciodată nu am lovit o femeie”, i-a răspuns Petru Becheru.
În contextul în care Olguța Vasilescu solicită și plata salariilor pe care susține că nu le-a încasat cât timp Petru Becheru a contestat validarea alegerilor de acum patru ani, procesul a fost amânat în octombrie. Pentru termenul următor va fi citată ca pârâtă Prefectura Județului Dolj, pentru a fi lămurită situația privind convocarea Olguței Vasilescu în vederea depunerii jurământului de primar din data de 30 octombrie 2020.
Cum comentează Petru Becheru pe marginea termenului din 9 iulie
”În primul rând, și cel mai grav, nu mi-au plăcut papucii avocatei Olguței, care s-a luat de presă în numele primăriței, fost corector al rubricii Săptămâna pe scurt la Revista România Mare a lui Vadim Tudor. În al doilea rând, sunt victima unui proces stalinist, cauzat de Ana Pauker de Craiova, șefa din umbră a instanțelor craiovene, care-mi interzice accesul până și la citațiile care-mi sunt adresate. De la martorii audiați în dosar am aflat cu surprindere că, după ce nu și-a depus jurământul de primar pe 30 octombrie 2020, deși era pe ordinea de zi stabilită de prefect, a ieșit din primărie cu domnul Genoiu, iar eu aș fi întâmpinat-o cu mersul ștrengarului, care i-ar fi provocat dezechilibru și tremur. Nu știu dacă domnul Genoiu are scaun cu vibrații la mașină, dar consumul îndelungat de alcool etilic are sigur ca efecte dezechilibrarea bețivului, care poate cădea în șanț, dar și tremurici ulterior imposibilității de a face acțiuni simple în stare de intoxicație etilică, cum ar fi depunerea unui jurământ”, a declarat Petru Becheru după încheierea ședinței.