Primăria Craiova începe procedura de expropriere în Piața Veche pentru construirea Complexului de box și scrimă
Lucrările pentru Complexul Sportiv propus de municipalitatea craioveană să fie construit în zona Piața Veche – Str. Felix Aderca urmează să fie declarate de utilitate publică de interes local. Pentru că amplasamentul obiectivului se suprapune și cu proprietăți private, primăria va face exproprieri pe coridorul zonei de lucru. 16 imobile sunt direct afectate. Procedura va fi declanșată dacă aleșii locali vor vota proiectul la următoare ședință stabilită pe 29 august.
Administrația Lia Olguța Vasilescu susține că Piața Veche este în prezent o zonă insalubră, care nu aduce plus valoare urbei. Asta în ciuda dezaprobării unei părți a societății civile care s-a implicat activ în promovarea zonei ca parte importantă a istoriei Craiovei. În locul halelor va fi ridicată o clădire mastodont.
Însă, susține edilul din Bănie, prin realizarea complexului sportiv orașul devine ”o destinație cu caracter sportiv la nivel național în domeniul scrimei și boxului”. Mai susține că, astfel, craiovenii vor fi atrași să practice cele două sporturi, atrăgând în egală măsură spectatori și turiști la competițiile care vor fi organizate.
Lucrările pentru proiectul dorit de Olguța Vasilescu în centrul Craiovei sunt estimate la peste 100 de milioane euro.
”La acestă dată zona propusă pentru construirea obiectivului de investiții a ajuns la un nivel de degradare urbană, care necesită o intervenție de asanare, eventual prin crearea unui ansamblu de construcții și amenajări care să permită o refuncționalizare a zonei, dar cu un alt specific, cel de piață/târg nemafiind potrivită pentru un amplasament ultra-central cum este acum cel al fostei Piețe Vechi.
Având în vedere faptul că Municipiul Craiova a generat la nivel național și internațional mari personalități în domeniul scrimei și al box-ului în ultimii ani, autoritatea publică locală consideră oportună amenajarea unui complex sportiv multifuncțional care să ofere în mod atractiv atât educație sportivă cât și cultură socială în domeniul sporturilor pe o perioadă de timp cât mai mare (atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții)”, se arată în justificarea necesității proiectului construirii complexului.
16 spații comerciale vor fi desființate
Consiliul local urmează să aprobe (sau dezaprobe), joia aceasta, declararea de utilitate publică de interes local a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiţii „Complex sportiv – zona Piața Veche – str. Felix Aderca”.
Votul aleșilor este cerut și pentru amplasamentul lucrării, finanțarea exproprierilor (va fi suportată din bugetul local), declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul și lista proprietarilor ale căror imobile sunt afectate de lucrări. Lista conține 16 imobile, majoritatea curți construcții. Toate găzduiesc spații comerciale.
Expropriații primesc banii în 90 de zile
Potrivit proiectului de hotărâre, sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată se vor stabili în baza unui raport de evaluare care va fi supus aprobării ConsiliuluiLocal al Municipiului Craiova.
Plata despăgubirii, aprobarea amplasamentului, indicatorii tehnico-economici, sursa de finanţare, suma globală a despăgubirilor estimată de către expropriator se face în baza cererilor adresate de către titularii drepturilor reale, precum și de către orice persoană care justifica un interes legitim.
În termen de cel mult 90 de zile de la data emiterii hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii, Municipiul Craiova va efectua, prin transfer bancar sau numerar, plata despăgubirii. Expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii consemnate se poate adresa instanței.
Antrenamente și concursuri de box și scrimă
Primăria Craiova propune ca în locul Pieței Vechi să construiască și să amenajeze un complex sportiv cu zone publice și zone tehnice sportive (de antrenament și de concurs), preluarea fluxului de utilizatori din piața publică și din parcajul subteran și direcționarea către spațiile amenajate la suprafața terenului (zonă parter), dar și către etajele amenajate, inclusiv către terasa circulabilă.
Iată ce scrie în proiectul de hotărâre:
Complexul sportiv propus (printre primele investiții noi din România la standarde
contemporane de nivel național pentru activitatea de scrimă și de box):
– va determina desființarea condițiilor urbane insalubre existente în zona studiată;
– va asigura integrarea zonei în viața urbană a orașului;
– va crește atractivitatea zonei din punct de vedere recreativ, sportiv, educativ și cultural – istoric, atât pentru locuitorii municipiului cât și pentru turiști;
– va îmbunătății substanțial toate serviciile destinate practicanților la cele două sporturi promovate (scrimă și box); municipiul Craiova devine destinație cu caracter sportiv la nivel național în domeniul scrimei și boxului (pregătire și organizare de concursuri naționale);
– va asigura o bună integrare sportivă și socială în viitor pentru categoriile de vârste mici pentru noile generații ce urmează să practice cele două sporturi promovate (scrimă și box);
– se estimează creșterea numărului de sportivi români ce vor putea desfășura activități sportiv – educative în acest complex sportiv.
– se poate preconiza în ansamblu o creștere a calității vieții pentru locuitorii municipiului Craiova (practicarea activităților sportive în condiții tehnice de calitate determină în timp creșterea sănătății persoanelor ce practică sporturile respective, o mulțumire socială în creștere pentru locuitorii municipiului în raport cu educația și economia din municipiul Craiova).
Amplasamentul Complexului este situat în intravilanul Craiovei, iar suprafața de teren ocupată de lucrările propuse este de 5.944 mp.
Realizarea complexului va costa peste 100 de milioane de euro
Potrivit documentelor de cadastru, în prezent pe terenul analizat există 4 hale ”ce au fost afectate semnificativ de un incendiu în anul 2018 (clădiri vechi ce nu sunt monumente istorice)”; o construcție parter din lemn; garduri de împrejmuire a terenueilor libere de construcții; un rezervor de apă; rețele de apă, canalizare, energie electică și gaze naturale; strada Piața Veche (latură Nord și latură Sud); un traseu pietonal din amplasament către starda Horezu; trepte și ziduri de sprijin.
Conform documentației tehnico-economice aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 680/18.12.2023 (varianta 2), valoarea totală (inclusiv TVA) pentru realizarea Complexului Sportiv este de 526.397.948,83 lei, din care construcţii și montaj (C+M), inclusiv TVA, 318.354.791,96 lei. Durata perioadei de execuție a investiţiei este de 36 luni.