Olguța Vasilescu susține că, de fapt, a salvat zona Pieței Vechi prin construirea Complexului sportiv: ”Un cetățean voia să facă un bloc de 10 etaje”.
Olguța Vasilescu susține că ridicarea unui complex sport a fost, de fapt, o idee salvatoare pentru zona fostei Piețe Vechi a orașului, unde ”un cetățean” intenționa să ridice un bloc de zece etaje.
Vasilescu nu s-a lăsat înduplecată: s-a votat ca Piața Veche să fie demolată
Primărița Craiovei nu s-a lăsat înduplecată de solicitarea opoziției de a retrage de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind declararea lucrărilor de utilitate publică și interes local pentru construirea Complexului Sportiv în locul fostei Piețe Vechi a Craiovei. Majoritatea consilierilor a votat pentru declanșarea procedurilor de expropriere și realizare a obiectivului.
Opoziția i-a cerut primarului să se mai gândească
Consilierii USR i-au cerut, azi, primarului Craiovei să amâne măcar o lună proiectul care prevede exproprieri pentru ridicarea sălii pentru box și scrimă. Cezar Drăgoescu a spus că municipalitatea ar trebui să țină cont de petiția semnată de peste 2.000 de craioveni care nu vor demolarea pieței.
Edilul a ripostat și a contraargumentat că ea are mai multe cereri, inclusiv de la sportivi care își doresc sală de sport. În plus, a mai spus Vasilescu, parterul construcției va fi unul deschis, iar spațiul va putea fi folosit inclusiv ca piață volantă.
”Din punctul meu de vedere, Piața Veche din Craiova nu poate fi altceva decât un punct turistic, care să cuprindă catedrala, hanul Hurezeanu și tot ce este în acea zonă. (…) Nu văd o nevoie urgentă în Craiova pentru construirea unei săli de sport în centrul vechi, ci cred că acolo ar trebui întregită imaginea Centrului Vechi al Craiovei”, a opinat consilierul liberal Marinel Florescu, care a mai afirmat că părerea arhitecților și a unui ONG înființat ca să împiedice desființarea pieței este că proiectul Complexului sportiv ar fi supraevaluat financiar.
”Să facem dezbateri cu oamenii, să vedem care e soluția optimă”
La rândul său, liderul consilierilor USR a reamintit că aleșii și primarul reprezintă vocea cetățeanului, voce de care ar trebui să se țină cont. ”Consider că este o chestiune de interes public și o chestiune ce ar trebui supusă unei dezbateri publice reale. (…) Dacă întrebăm cetățenii, arhitecți și alte organizații, poate va reieși că există o utilitate mai bună ce o putem da zonei respective și un alt proiect. Sigur conștiința colectivă va da o soluție mai bună. (…) Eu i-aș sugera și i-aș propune doamnei primar că cel mai înțelept și corect ar fi să retragă proiectul de pe ordinea de zi de azi, să-i mai dăm răgaz măcar o lună, timp în care să facem aceste dezbateri cu oamenii, pe bune, reale, și să vedem care e soluția optimă pentru orașul nostru”, a intervenit Drăgoescu.
Consilierul PSD Romulus Nicolicea a susținut aprobarea proiectului, care ar revitaliza centrul: ”Din ce știu, terasa de sus va fi ceva transparent din care se va putea urmări ce se defășoară în sala de mai jos. De asemenea, în spațiile de parcare se vor putea organiza piețe volante, așa cum se organizează în toate orașele mari ale Europei. Deci, după părerea mea, se va îndeplini și dorința de a fi acolo piață”.
Teodor Sas, de la PNL, a afirmat că patrimoniul istoric al orașului trebuie conservat, motiv pentru care va vota împotriva proiectului. ”Propun ca acest proiect să fie construit într-o altă locație din Craiova. Nu cred că zona Piața veche e o zonă optimă în care să construiești un complex sportiv”, a conchis acesta.
Vasilescu: Proiectul nu e supraevaluat. În realitate, nu vor fi cheltuiți toți banii
Olguța Vasilescu a răspuns interpelărilor. A început cu explicația privind cheltuielile cu proiectul, care, conform documentelor tehnico-economice, se ridică la peste 100 de milioane de euro.
”Costurile la toate investițiile, în toată țara, trebuie să fie mărite cu 38,8%, care, de fapt, apar doar pe hârtie. În realitate, nu vor fi cheltuiți toți banii în urma licitației. A apărut o modificare la HG 907/2016, care prevede că se adaugă la fiecare investiție un 25% marjă de buget și un 13% rezervă de actualizare a prețului. În toată țara, repet, pentru toată lumea. Când mai apar sume dintr-ăstea care vi se par mari ar trebui să știți că așa prevede legea. Am mai explicat-o până acum de 20 de ori în ședințele de Consiliu, dar nu e problemă, o repet de fiecare dată”, i-a apostrofat primărița pe aleșii locali.
Primarul spune că nu mai e nimic de salvat
Cât despre demolare, Olguța Vasilescu a afirmat că ideea exproprierii a apărut pentru că ”terenul aparține municipalității decât într-o mică măsură”, iar un privat care ar deține teren ar fi vrut să ridice acolo un bloc de zece etaje.
Explicația pare a fi soră geamănă cu cea oferită redacției Știri Craiova privind decizia de a anonimiza numele persoanelor care demolează, construiesc sau solicită alt tip de intervenții urbanistice – un ins ar fi sunat la Telefonul Cetățeanului și ar fi cerut primăriei să-i protejeze identitatea, iar reacția municipalității a fost extrem de promptă, deși GDPR nu poate fi mai presus de reglementările privind Urbanismul (vezi articolul Cum justifică Primăria Craiova decizia de a secretiza parțial documentele de Urbanism). În orice caz, în prezent, inclusiv certificatele de urbanism și autorizațiile de construire de la autorități publice și persoane juridice sunt secretizate, întrucât, ghiciți ce, solicitările sunt înregistrate de persoane fizice. În fine…
”Acum 3 ani, un cetățean a cerut un certificat de urbanism pentru că pe terenul pe care îl are în proprietate pe Piața Veche vrea să construiască un bloc de P+10. Atunci ne-am sesizat noi, exact ca să salvăn această zonă, ca în loc să mai apară un bloc să vedem ce putem face ca să o ducem, totuși, la destinația pe care a avut-o inițial, de piață. Nu avem ce să mai salvăm acolo, mai sunt trei chioșcuri, dintre care vreo două cred că au luat foc, le-au dat aurolacii foc, că sunt nefolosite de ani de zile și restul e teren viran. Acolo n-a fost niciodată o construcție, ca să mai zici că mai conservi trei cărămizi, zece. Acolo exista în vechime, peste o sută de ani, tot un teren viran, în care veneau piețarii și își puneau marfa pe jos, așa cum se întâmplă la orice târg și acum existent. E ce-am încercat noi să facem, domnule Drăgoescu, care a pornit de la o ideea de-a dvs., care ați spus acum câțiva ani, că ați fost în nu știu ce țară și ați văzut că existau astfel de zone deschise, unde se pot organiza piețe volante”, i-a replicat Vasilescu alesului USR.
Fan zone, nu neapărat complex sportiv
La final, Olguța a combătut și semnăturile strânse de Grupul civic ”Piața Veche Craiova”, susținând că un număr și mai mare de oameni și sportivi vor sală de sport:
”Și noi avem aici o listă mai mare de semnături și chiar de sportivi performanți, care au adus medalii de aur orașului și care vor să aibă o sală de sport. Va fi un fan zone, practic, nu neapărat un complex sportiv. Parterul nu va fi acoperit, va putea să aibă destinația inclusiv de piețe volante. Etajele 1 și 2 vor fi de săli de scrimă și box, unde Craiova a excelat totdeauna. Sportivii le vor, pentru că nu vor să aibă competiții nici la Sala Polivalentă, nici la sala cea nouă care se construiește, nu e prevăzută pentru aceste două sporturi. Noi vrem să avem cel mai mare complex sportiv din România și-l vom avea cu această sală care va închide, pratic, toate sporturile care se practică în Craiova. Ne spuneți că sunt arhitecți care se opun, dar să știți că sunt arhitecți care vor, că sunt semnături de persoane care cer să nu se facă această sală, dar să știți că sunt și persoane care vor să se facă”.
LOV déjà vu
Nu în ultimul rând, Olguța Vasilescu a reamintit, azi, opoziției, că ea a câștigat alegerile și că, implicit, craiovenii i-au ales proiectele.
”Nu e un proiecte despre care nu s-ar fi discutat. A apărut în toate pliantele mele electorale că acolo vreau să fac un fan Zone și 55% din populația acestui oraș m-a votat pe mine, știind despre acest proiect. La mine sunt deja deja-vu toate discuțiile ăstea care au loc acum. , exact cum s-a întâmplat la stadion, când ne-am apucat. Aceleași atacuri la instanță, peste tot, că vine Olguța să demoleze Oblemenco, care este parte a istoriei noastre și, uite, totuși, ce furmos a ieșit. Practic, avem aceleași discuții, acum, aici. Va fi o sală de sport care va arăta foarte frumos. Noi nu am construi nimic urât în Craiova și mă refer la noi ca administrație, nu la privații care construiesc”.
”Fântâna, doamna primar”, ”Cartierul Chinezesc”, au ripostat Drăgoescu și Sas. Iar Olguța Vasilescu a avut, ca de obicei, ultimul cuvânt: ”Asta spuneți dvs, că fântâna de la piață nu vă place, dar să știți că sunt alții cărora le place”…