O firmă din Prahova vrea să amenajeze o platformă pentru deșeurile lichide periculoase și nepericuloase în incinta fostului Combinat Doljchim de la Ișalnița. Nu este prima sa investiție aici și nici primul tip de deșeu pe care îl tratează. Are nevoie, însă, de acordul de mediu, care poate fi emis sau respins în baza Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul. De altfel, proiectul va fi dezbătut public la sediul Primăriei Ișalnița, iar cetățenii pot formula opinii și observații.
Anul trecut firma PIKANORE SRL, din Prahova, a făcut demersuri ca să reabiliteze și să redeschidă depozitul de deșeuri industriale nepericuloase (cu tot cu celula pentru deșeuri cu conținut de azbest) din incinta vechiului complex. Societatea a achiziționat depozitul de la OMV Petrom în 2019.
Patronul este Cristian Alexandru, al cărui nume (alături de cel al fratelui său, Alexandru Alexandru) apare într-o serie de investigații de presă realizate în legătură cu proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, în valoare de 20 milioane de euro. (Detalii AICI și AICI)
Ce prevede investiția
Conform datelor APM Dolj, se propune amenajarea unei platforme betonate, cu suprafața de aproximativ 300 mp, dar și extinderea suprafeței utilizate din platforma existentă de 2500 mp, prin reabilitare, cu încă 350 mp, pentru a se ajunge la o suprafață amenajată de 1100 mp.
Obiectivul se va încadra în activitati care prevăd: tratarea apelor uzate industriale provenind din surse IPPC; eliminarea sau valorificarea deșeurilor periculoase cu o capacitate de peste 10 tone pe zi; eliminarea deșeurilor nepericuloase cu o capacitate de peste 50 tone pe zi și depozitarea temporară a deșeurilor periculoase cu o capacitate de peste 50 tone pe zi.
Conform Certificatului de Urbanism nr. 70 din data de 03.08.2022, urmat de Certificatul de Urbanism nr. 95 din data 31.07.2024, emise de Primăria Ișalnița, spațiul destinat realizării investiției este situat în incinta vechiului complex DOLJCHIM Ișalnița și are o suprafață totală de 93.492 mp. Din această suprafață, 14.114 mp reprezintă stația de tratare existentă, din care 130 mp reprezintă suprafața necesara instalației de tratare a deșeurilor lichide, iar 3.800 mp reprezintă suprafața liniei de tratare ape uzate din tratare deșeuri cât și din diferite industrii.
Obiectivul este situat pe platforma industrială dezafectată a fostului combinat, în intravilanul comunei Ișalnița, sat Ișalnița. Cele mai apropiate locuințe se află în Isalnita – la cca. 1,85 km; satul Rovine – la cca. 1,4 km; satul Cotu – la cca. 2,50 și satul Obedin – la cca. 1,9 km.
Jiul curge la cca. 180 m de amplasament și la cca 600 m față de confluența cursurilor de apă Jiu și Amaradia.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate la sediul APM Dolj sau la e-mail: office@apmdj.anpm.ro, până la data de 08.10.2024.
Întregul raport poate fi consultat AICI.
Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei Işalniţa, în data de 08.10.2024 începând cu orele 12:30.