Grav incident la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Un deținut care efectua lucrări în arhiva instituției a atacat o grefieră. Deși bărbatul, condamnat la ani grei pentru violuri, trebuia să muncească sub pază, era nesupravegheat, conform surselor Stiri Craiova.
Incidentul ar fi avut loc pe 5 septembrie, în jurul orei 12.30. Angajata ar fi intrat în încăpere, aflată la demisol, moment în care deținutul ar fi închis ușa cu cheia. Grefiera ar fi început să țipe, l-a împins și lovit. Însă nu a reușit să descuie, iar atacatorul a prins-o și ar fi lovit-o în față, apoi ar fi încercat să o oprească să mai țipe, punându-i mâna la gură. Victima a fost auzită de colegi, care au spart ușa și au reușit să o scape din mâinile bărbatului.
Violator în serie
Deținutul, Ovidiu Mămăligă, are 37 de ani și are la activ două condamnări, între care una pentru viol și tâlhărie, comise pe teritoriul Angliei și alta în Franța, pentru viol. Faptele au fost comise împreună cu fratele său, Andrei Mămăligă, au șocat și îngrozit Marea Britanie. Presa a relatat că detaliile din dosar au fost cutremurătoare (”Fraţii Mămăligă au îngrozit Marea Britanie. Cei doi români au legat o femeie cu şireturile de la pantofi, apoi au supus-o unor chinuri inimaginabile” – observatornews.ro, 5 decembrie 2017; ”Fraţii Mămăligă, condamnaţi în Marea Britanie pentru viol şi tâlhărie, vor face puşcărie cu „discount“ drastic în România”- adevărul.ro, 20 octombrie 2019)
Ovidiu Mămăligă își execută pedeapsa pentru infracțiunea comisă pe teritoriul Angliei la Penitenciarul Pelendava Craiova.
În august a cerut eliberarea condiționată, însă magistrații i-au respins cererea.
În urma evenimentului din 5 septembrie 2024 este acuzat de lipsire de libertate și lovire. ProcuroriiParchetului Tribunalului Dolj au cerut arestul preventiv pentru 30 de zile, măsura fiind admisă de judecătorul de drepturi și libertăți.
În ceea ce îi privește pe angajații Penitenciarul Craiova-Pelendava care trebuiau să supravegheze deținutul, ei sunt anchetați în REM, conform surselor noastre.
Parchetul nu a vrut să răspundă
Redactorul Știri Craiova a încercat fără succes să obțină un punct de vedere de la reprezentanții Parchetului Judecătoriei Craiova în legătură cu acest eveniment. Purtătorul de cuvânt i-a transmis redactorului, prin intermediul altor angajați, să facă solicitare pe 544, deși nu avea cunoștință de informațiile pe care intenționam să le cerem.
Conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public menționate, jurnaliștii pot formula și verbal solicitări, cu termen de răspuns 24 de ore. De menționat că redactorul a mai formulat de-a lungul timpului solicitări verbale, cât și scrisei, primind răspuns în termenul legal.
Însă, la ultima dintre ele, înregistrată în luna august a.c., instituția a răspuns că nu e de competența sa să răspundă, întrucât nu are personalitate juridică. Conform dispozițiilor art. art. 6 ind. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor se arată că „Petițiile greșit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare […] autorităților sau instituțiilor publice care au ca atribuții rezolvarea problemelor sesizate, urmând ca petiționarul să fie înștiințat despre aceasta”.
Drept urmare, deocamdată rămân fără răspuns următoarele întrebări: de ce un infractor atât de periculos nu ispășește condamnarea în regim de maximă securitate? Cum de a fost lăsat nesupravegheat în arhivă, având la îndemână documentele parchetului, dar și ocazia să interacționeze nestingherit cu angajații instituției? Unde se afla polițistul supraveghetor?