Viitorul energiei regenerabile în Romania, sub semnul întrebării
Prosumatorii din România se confruntă cu provocări majore în contextul modificărilor legislative recente și al problemelor persistente din sistemul energetic național.
Pe data de 26 iunie 2024, cu doar o zi înainte de încheierea sesiunii parlamentare, un amendament toxic, propus de Alfred Simonis (PSD), a fost introdus într-o lege menită să elimine „Taxa pe Soare”. Acest amendament vizează obligativitatea stocării energiei pentru prosumatori, o măsură care a fost vehement criticată de presă și de Asociația Prosumatorilor din România (APCE).
Ca răspuns, APCE a inițiat două petiții către administrația prezidențială, cerând retrimiterea legii în Parlament, demers care s-a concretizat.
Legea s-a întors în Senat și de ce să fie simplu, când poate fi complicat…
Partidul Național Liberal a fost primul care a reacționat corect și, imediat după anunțul oficial al retrimiterii legii 171/2024 în Parlament, a propus un amendament de eliminare totală a punctului 8 din lege, cel introdus de PSD prin Alfred Simonis.
A urmat USR cu același text în amendament.
Pe data de 10 septembrie, la Senat, în cadrul unei ședințe comune a Comisiei de Energie condusă de Antal Loránt (UDMR) și a Comisiei Economice condusă de Cătălin Zamfir (PSD), în loc să se voteze amendamentele, UDMR și PSD propun prin cei doi președinți cea mai proastă variantă posibilă pentru prosumatorii din România: implicarea ANRE și… Transelectrica, astfel încât într-o săptămână să vină cu o variantă de modificare a amendamentului inițial propus de ACUE prin Simonis, PSD.
Asta, după ce, în prealabil, și fără să comunice, dl. senator Antal Loránt a avut o consultare prealabilă în aceeași zi cu distribuitorii și furnizorii de energie.
Dacă există o variantă mai proastă, ANRE o va propune
Din experiența anilor trecuți, ANRE a lucrat și continuă să lucreze împotriva prosumatorilor din România. Lipsa voinței unei autorități de a rezolva probleme precum facturarea sau inexistența compensării pe mai multe locuri de consum, plata la 24 de luni de la data facturării, sunt doar câteva dovezi că această instituție lucrează împotriva prosumatorilor.
Transelectrica si ANRE care sunt responsabile pentru lipsa stocării la nivel de Sistem Energetic Național, prin lipsa de viziune, credeți că se vor opune descurajării prin lege a noilor prosumatori? De ce prosumatorii ar trebui sa fie obligati la stocare si parcurile fotovoltaice peste 400 KW nu?
Pentru că asta se dorește prin această lege: descurajarea prosumatorilor!
Apel către decidenți: stoparea greșelilor și sprijin pentru prosumatori
În discursul meu din senat ca președinte APCE, le-am spus senatorilor prezenți că obligativitatea stocarea la prosumatori nu reprezintă soluția la nivel național și că este doar o „picătură într-un pahar cu apă”, cu justificări de ordin tehnic. Le-am transmis că eliminarea amendamentului „otrăvit” introdus de PSD este singura cale susținută de prosumatori și că orice implicare a ANRE va vicia echilibrul fragil pe care l-am obținut.
Asociația Prosumatorilor încurajează stocarea, dar aceasta trebuie să apară în mod natural sau numai cu sprijin de la stat, în cazul obligativității prin lege, și nu retroactiv.
Politicienii PSD si UDMR trebuie să își asume responsabilitatea în relația cu actualii și viitorii prosumatori din România. Greșelile legislative nu trebuie repetate, iar interesele cetățenilor care contribuie la sustenabilitatea energetică a țării trebuie protejate, mai ales ca multi si-au investit propriile economii sau au făcut împrumuturi la bănci pentru a deveni prosumatori”, transmite Dan Pîrșan, președintele APCE.
1 thought on “PSD și UDMR nu renunță la obligativitatea stocării energiei pentru prosumatori. Caută o altă variantă de amendament cu ANRE și Transelectrica”