Centrul de Recuperare Sf. Nectarie din Craiova destinat pacienților oncologici, dar nu numai, a fost inaugurat oficial, astăzi, în cadrul unui eveniment amplu, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, organizat împreună cu Asociația Med San. Serviciile erau deja disponibile, iar rezultatele pacienților care au beneficiat de ele indică deja nu doar un grad mult mai mare de supraviețuire, ci și îmbunătățirea evidentă a calității vieții lor.
Centrul de Recuperare Sf. Nectarie a fost creat ca un centru separat în platforma Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, deschis în urmă cu doi ani și jumătate, pe Strada Caracal nr. 109, din Craiova. Pacienții oncologici primesc aici suport pentru recuperare fizică, sprijin psihologic, consiliere nutrițională și programe adaptate de activitate fizică.
”Este o diferență fantastică între felul în care duce tratamentul oncologic un pacient care face atât recuperare psihologică, cât și fizicală și un pacient care nu beneficiază de astfel de servicii. Am văzut rezultatele pacienților noștri după efectuarea acestor tipuri de servicii conexe”, spune conf. univ. dr Michael Schenker, medic primar oncologie medicală.
Programe care susțin calitatea vieții pacienților oncologici în timpul tratamentului și post-tratament
Centrul Sf. Nectarie, împreună cu Asociația Med San, a dezvoltat în ultimii ani diverse programe care să susțină calitatea vieții pacienților oncologici, atât pe parcursul tratamentelor, cât și post tratament. Vorbim despre consilierea psihologică și susținerea emoțională a pacienților oncologici și a familiilor acestora, de grupurile de suport, de programul nutrițional personalizat, care îi sprijină în timpul tratamentului și în procesul de recuperare.
Există clase de mișcare, adică exerciții adaptate pentru pacienții oncologici, concepute pentru a menține mobilitatea și a crește rezistența fizică, în condițiile în care acestea scad în timpul tratamentelor. Tehnicile de drenaj limfatic, pentru a preveni efectele post-chirurgicale, în general la pacientele cu cancer al glandei mamare, se numără, de asemenea, între serviciile oferite.
Totodată, pacienții beneficiază de terapia limfedemului, clase de recuperare post-masectomie, clase de recuperare și creștere a capacității respiratorii, destinate pacienților cu cancer bronho-pulmonar și nu numai, în general, tuturor pacienților oncologici, pentru că pe perioada chimioterapiei capacitatea respiratorie este afectată.
La acestea se adaugă clasele de haloterapie, adică terapia bazată pe inhalarea cu aer sărat, care, practic, reduce inflamația și îmbunătățește funcția pulmonară; clasele de recuperare post-intervenții chirugicale și kinetoterapie pentru diverse afecțiuni.
În plus, în fiecare an, în ultima săptămână a lunii iunie, este organizată Tabăra anuală a pacienților oncologici, unde este încurajată socializarea și este pus în practică tot ceea ce pacinții au dobândit la nivel de tehnici psihologice și exerciții de mișcare”.
Centrul oferă nu doar servicii excelente și specialiști dintre cei mai buni, ci și un ambient care contribuie vizibil la o stare de bine la nivel olfactiv și vizual.
”Toate aceste programe le-am conceput și le-am dezvoltat în urma numeroaselor evidențe existente, care demonstrează că activitatea fizică regulată ajută la reducerea oboselii cauzată de tratamentele oncologice, la amelioarea stării de sănătate, la întărirea sistemului imunitar și la diminuarea anxietății și depresiei, simptomatologii psihologice frecvent întâlnite de-a lungul acestui diagnostic. Să nu uităm că mobilitatea, pe lângă sport, înseamnă în primul rând autonomie, încredere în forțele proprii și șansa e a participa activ la propria vindecare, de aceea, prin programele noastre, ne dorim să redăm pacienților această încredere, să-i ajutăm să-și regăsească forța interioară și să-i sprijinim să se implice activ în propriul proces de vindecare”, explică psihologul Ramona Schenker, inițiatorul și coordonatorul Centrului de Recuperare Sf. Nectarie, specializată în psiho-oncologie.
Dr. Michael Schenker: ”Acest Centru era o necesitate”
Centrul Oncologic ”Sf Nectare” a plecat la drum ca o platformă medicală în care pacienții beneficiau de spitalizare de zi pentru oncologie medicală, serviciu pe care îl avea deja în exploatare de 8 ani. Odată deschis Centrul pe Str. Caracal, în urmă cu doi ani și jumătate, pacienții au avut la îndemână servicii de internare în specialitatea oncologie medicală, servicii de management urgențe și alte servicii care țin de specialitatea oncologiei medicale. Ulterior, a apărut și cea de-a doua specialitate, care oferă servicii de îngrijire pacientului oncologic, respectiv radioterapia, având în componență unul dintre cele mai moderne centre de radioterapie din țară, manageriat de medicul specialist dr. Lucian Bratu.
”Am plecat de la această structură pentru a ajunge astăzi la una mult mai complexă, care conține inclusiv acest Centru de Recuperare, pentru că deja în acești doi ani și jumătate am identificat nevoi ale pacienților pe care, poate, nu le văzuserăm atât de bine înainte să ne mutăm în această platformă. Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui Centru este că ne adaptăm nevoilor pe care le identificăm în populația de pacienți care ni se adresează, încercăm să oferim servicii din ce în ce mai complexe, cu un alt grad de specificitate, pentru a încerca să închidem cercul și să oferim oamenilor tot ce au nevoie. Acest centru era o necesitate. Cum serviciile erau deja disponibile dinainte de această inaugurare oficială, avem deja rezultatele pacienților care au avut curajul să vină către acest tip de servicii. Este o diferență fantastică între felul în care duce tratamentul oncologic un pacient care face atât recuperare psihologică, cât și fizicală și un pacient care nu beneficiază de astfel de servicii”, declară cnf. univ. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală.
Serviciile se extind cu chirurgie oncologică. Urmează și înființarea unuia dintre cele mai mari centre de îngrijiri paleative
Planurile de dezvoltare nu se încheie aici. În ”viitorul nu foarte îndepărat”, spune medicul Schenker, o să funcționeze aici și unul dintre cele mai mari centre de îngrijiri paleative din regiunea noastră. Totodată, ”foarte curând” vor fi deschise servicii de chirurgie oncologică, dar și servicii de diagnostic îmbunătățite semnificativ, prin adăugarea unui departament de imagistică medicală de înaltă performanță și a altor servicii de diagnostic invaziv, de diagnostic intervențional, diagnostic destinat anumitor cazuri mai deosebite, ”tehnici care nu sunt la îndemâna oricui”. ”Avem profesioniști în orașul nostru, care pot face aproape orice în specialitățile de care se ocupă”. opinează Schenker.
Potrivit acestuia, se va încerca menținerea gratuității în toate serviciile și activitatea medicală pentru pacientul oncologic. Cu alte cuvinte, decontarea acestor activități pe cât posibil din contractul-cadru cu CAS.
”Azi, multe dintre serviciile pe care dorim să le oferim pacienților oncologici lipsesc din acest contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar sperăm că și prin eforturile noastre, ale profesioniștilor în oncologie, anul viitor, cel mult în doi-trei ani, să reușim să introducem cât mai multe dintre serviciile care lipsesc din acest contract cu CAS”, a mai spus conf.univ. dr. Michael Schenker.
De subliniat că serviciile oferite în cadrul Centrului de Recuperare Sf. Nectarie nu se adresează doar pacienților Centrului Oncologic Sf. Nectarie, ci tuturor celor care vor să beneficieze de ele, ba chiar și persoanelor care nu suferă de o afecțiune oncologică. În altă ordine de idei, de remarcat și că zonele din care provin pacienții oncologici au depășit granițele Olteniei, în prezent tratându-se aici și pacienți din Teleorman, Giurgiu, București, dar și din zona Moldovei.
Până acum, investițiile în platforma Centrului medical Sf. Nectarie se ridică la peste 15 milioane de euro, bani obținuți din împrumuturi bancare.
Inaugurarea oficială a Centrului de Recuperare Sf. Nectarie este parte a evenimentului ”Promovarea Activităților Fizice în rândul Pacienților Oncologici pentru Creșterea Calității Vieții”, care se desfășoară aici în perioada 13-15 septembrie 2024, în care au loc workshop-uri, sesiuni diverse de terapie, demonstrații de exerciții. Ocazia reunește specialiști din domeniul sănătății publice, oncologiei medicale, radioterapiei, nutriției oncologice, kinetoterapiei, psihologiei, dar și pacienți și familiile acestora.
În deschidere au vorbit psihologul Ramona Schenker, specializată în psiho-oncologie, dr. Cara Monica, medic primar în sănătate publică și management, conf. Univ. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, dr. Lucian Bratu, medic specialist radioterapie, dr. Raluca Bârzu, nutriționist dietetician specializat în nutriția pacientului oncologic și Ana Savovici, kinetoterapeut. Cu toții fac parte din echipa Centrului de Recuperare Sf. nectarie, coordonată de Ramona Schenker.
De altfel, câțiva dintre pacienți și-au povestit experiențele, care, integrând activitatea fizică în viața de zi cu zi au depășit cu succes momentele dificile, cu perseverență și determinare.
Evenimentul nu doar promovează interacțiunea pacienților, sprijinul emoțional reciproc între pacienți, impactul pozitiv al exercițiilor fizice asupra calității vieții lor, ci este și un APEL pentru promovarea activităților fizice în rândul pacienților oncologici, atât prin prorame dedicate, cât și prin integrarea acestora în politicile de sănătate publică.
mai multe detalii despre Centrul de Oncologie și Centrul de Recuperare Sf. Nectarie găsiți în link-urile de mai jos: