Victimele violenței domestice sunt mult mai bine protejate de agresori, începând de astăzi, odată cu implementarea sistemului de monitorizare electronică și în județul Dolj. Tot de azi, sistemul poate fi aplicat și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, anunță Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj.
Cu alte cuvinte, agresorilor și inculpaților cercetați penal le poate fi montată o brățară electronică la picior, prin care sunt monitorizați automat, iar în cazul în care încalcă regulile impuse oamenii legii sunt alertați și se intervine rapid.
”Utilizarea sistemelor electronice permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar și controlului judiciar sub cauțiune”, a explicat şeful IPJ Dolj, Laurențiu-Bănuț Dumitrescu, în cadrul unei conferințe de presă organizată de instituție pentru informarea publicului.
Potrivit acestuia, în primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis 181 de ordine de protecție provizorii, 90 dintre ele fiind transformate în ordine de protecție de către instațele de judecată. În același interval, polițiștii au intervenit la 3.638 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.881 în mediul urban și 1.757 în mediul rural, numărul faptelor penale înregistrate în acest domeniu ridicându-se la 852 .
Odată montată brățara, alerta pornește automat și avertozează poliția dacă agresorul se apropie la 100 sau sub 100 de metri de victimă. Atât victima, cât și agresorul au câte un telefon mobil interconectate. Instant, cele două părți sunt sunate de oamenii legii, iar în cazul victimei telefonul pornește automat și filmarea în timp real.
Monitorizare se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 218 de ordine de protecție, 90 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.
Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție, au fost sesizate 64 de infracțiuni.
Din totalul celor 218 ordine de protecție provizorii emise la nivelul judeţului Dolj, 170 au fost confirmate de unitățile de parchet.
Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, au fost sesizate 17 infracțiuni, dintre care 13 în mediul urban și 4 în mediul în rural.
Pentru 7 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 4 arestări preventive, 2 măsuri de control judiciar și o reținere.
Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență de orice natură, în scopul diminuării acestuia.