Turnul de intrare către Biserica Sf. Treime Craiova / Sursa foto: Monumente Oltenia
Biserica și turnul de intrare din Ansamblu Bisericii Sfânta Treime, monument istoric și arhitectural de interes local, amplasate în centrul Craiovei, lângă Mercur, vor intra într-un proces de restaurare si consolidare. Prin proiectul de reabilitare se dorește și potențarea sa turistică.
Terenul pe care se află ansamblul religios aparține domeniului public al Craiovei și are circa 5500 mp, din care 377 mp este aferent bisericii, 407 mp – casei parohiale și 83 mp sub clopotniță, cu drept de folosință în favoarea Parohiei Sfânta Treime.
Conform documentelor de urbanism necesare, lucrările care se pot autoriza sunt de conservare, care urmăresc ”menținerea stării fizice cu a funcționalității ansamblului de clădiri din incinta bisericii Sf. Treime – biserica monument de arhitectură, casa parohială, clopotnița și gardul incintei. Se pot autoriza lucrări de îmbunătățire a confortului edilitar și estetice spațiilor (dalajul Pieței Mihai Viteazu, aleile pietonale din jurul bisericii SF. Treime.
Intervențiile efectuate asupra clădirilor monumente de arhitectură se vor face numai cu acordul CNMASI. Se propune – restaurarea și consolidarea Bisericii Sfânta Treime, restaurarea si consolidarea turnului de intrare și împrejmuirii, valorificare turistică, amenajarea incintei cu sistematizarea verticală a terenului, realizarea iluminatului arhitectural și ambietal”.
Biserica Sf. Treime Craiova / Sursa foto: Monumente Oltenia
Conform Asociației ”Monumente Oltenia”, construcția Bisericii Sf. Treime Craiova a început în 1765, nu departe de reședințele de atunci ale banilor Craiovei, actualele Casele Băniei.
//Paraclisul boieresc, construit din zid, este trecut în lucrarea “Istoria Daciei” printre cele cinci biserici de piatră ale orașului “a lui Petre Bojiu, a Știrboaicei, a Sfântului Ioan, a Ungurelului și a Jianului”. El a fost terminat în anul 1768, remarcându-se prin stilul brâncovenesc, forma de cruce, turla zveltă de deasupra naosului și pridvorul cu colonade//, arată monumenteoltenia.ro.
Biserica Sf. Treime Craiova / Sursa foto: Monumente Oltenia
Conform aceleiași surse menționate, în 1790, biserica a fost dotată cu un clopot de 100 de livre (pfunzi), cu inscripția “acest clopot s-a făcut de dumneaei stolniceasa Dumitrana Știrboaica și l-au așezat la hramul sfintei Troițe în Craiova”, ce se păstrează și astăzi în turnul de intrare.
În anul 1811, în curtea bisericii au fost construite mai multe chilii cu etaj. Un deceniu mai târziu, în 1821, în aceste chilii s-au adăpostit arnăuții veniți de la București pentru a-l prinde pe Tudor Vladimirescu. Arnăuții au produs mari stricăciuni bisericii, aceasta necesitând reparații. În anul 1823 a fost refăcut acoperișul cu bani de la epitropul bisericii, serdarul Dimitrie Aman, ale cărui case se aflau în imediata apropiere.
La cutremurul din 1838 s-au înregistrat noi stricăciuni, biserica fiind reparată 2 ani mai târziu de Ecaterina (Catinca) Bibescu și fiul său, marele logofăt Barbu Știrbei, viitorul domn al Țării Românești. Tot în 1840 s-a așezat și pisania care menționează primii ctitori ai bisericii Sfânta Treime.
Mai multe despre istoria Ansamblului bisericii aflați accesând Monumente Oltenia.