
Sursa foto: Piața Veche Craiova
”Existența halelor din Piața Veche i se datorează lui Nicolae Romanescu, cât și cele din Piața Nouă (Marșeu), doar că acestea din urmă au fost demolate în anii ’70 pentru a face loc Teatrului Național.Așadar, unicitatea acestui ansamblu este unul dintre motivele pentru care aceste clădiri au o valoare urbanistică foarte mare, chiar dacă au fost lăsate în paragină.Din păcate, după mai bine de 100 de ani, după ce au scăpat de războaie, cutremure și dictatură, sunt din nou în pericol de a dispărea”, spun reprezentanții Grupului civic Piața veche Craiova.
Ce propune administrația Vasilescu în locul halelor Pieței Vechi din Craiova
La inițiativa primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, Consiliul local a aprobat un proiect ce presupune „asanarea“ și, cităm, „refuncționalizarea zonei, dar cu un alt specific, cel de piață/târg nemaifiind potrivită pentru un amplasament ultra-central“.
Cu alte cuvinte, ”totul va fi ras din temelii pentru a construi o sală de box și scrimă, cu acoperiș de sticlă și ciuperci solare, „cum sunt și în Dubai“, așa cum arată Grupul Civic.
Municipalitatea a propus, iar Consiliul Local a aprobat deja, declararea lucrărilor de utilitate publică, incluzând în același proiect și lista exproprierilor care ar fi necesare pentru a-și duce la îndeplinire proiectul. Procesul de votare a proiectului nu a fost doar ambiguu: nu s-au respectat nici prevederile juridice. Despre asta au scris jurnaliștii de la Gds.
În orice caz, spun reprezentanții G.C. Piața Veche, infrastructura zonei este și în prezent insuficientă. Sunt de notorietate ambuteiajele zilnice pe străzile adiacente, de asemenea inundațiile de proporții ce au loc în fiecare an din cauza canalizării subdimensionate. Apoi, ”costurile propuse sunt uriașe – 100 de milioane de euro”: ”Cheltuiala pe metrul pătrat o depășește pe cea pentru cel al Trump Tower sau Burj Khalifa și sunt detaliate aici: https://bit.ly/3RKqAhL”.
Oportunitatea încă unei săli de sport între stadionul Oblemenco, Sala Polivalentă, complexul sportiv Tineretului + 2-3 săli ale liceelor din cartier este analizată aici: https://bit.ly/4alLgE2
”În jurul Parcului Sf. Dumitru sunt concentrate câteva dintre cele mai vechi și mai importante monumente ale orașului – Casa Băniei, Catedrala Mitropolitană, hanurile Puțureanu și Hurez, Madona Dudu, Fântâna Purcarului. Este o zonă delicată, cu grad înalt de protecție, care a scăpat ca prin minune de sistematizările și demolările perioadei ceaușiste și de cutremure.

Ce este însă cu adevărat extraordinar? În toți acești ani, Piața Veche chiar a funcționat ca piață agroalimentară, în ciuda eforturilor fățișe de a-i pune cruce: retrocedări dubioase, incendieri, întregul arsenal al „dezvoltatorilor“ de tranziție.
Pentru toate aceste motive, solicităm clasarea imobilelor existente ca monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local și păstrarea funcțiunii zonei, aceea de piață agroalimentară, după cum este prevăzut în noul Plan Urbanistic General al Craiovei”, mai transmite Grupul Civic Piața Veche Craiova.
O nominalizare cât o salvare!

”Cu toții trăim și folosim orașul și spațiile pe care arhitecții le proiectează, așa că dorim să recunoaștem în Premiile Beta preferințele publicului larg. Premiul Publicului este modul nostru de a aduce arhitectura de calitate mai aproape de publicul larg și de a promova acele proiecte de arhitectură care ne fac mândri de orașele în care trăim. Fiecare persoană poate vota un singur proiect din categoriile Spațiu Construit, Spațiu Interior, Spațiu Public, Lucrări de licență și Căutări. (…) Proiectul cu cele mai multe voturi va fi premiat în cadrul Galei de Premiere a Premiilor Beta 2024.
Proiectul Grupului Civic Piața Veche Craiova poate fi votat la adresa:
https://betacity.eu/ro/premiile-beta/rezultate/%C3%AEmpreun%C4%83-salv%C4%83m-pia%C8%9Ba-veche-a-craiovei/
Prin categoria Căutări, Beta încurajează ”corpul profesional, societatea civilă, administrațiile publice să se angajeze în proiecte de arhitectură inovatoare și speculative care depășesc limitele practicii tradiționale și care prin natura sau activitățile lor, participă la creșterea calității și a înțelegerii obiectului și a practicii de arhitectură.

Această categorie servește drept platformă pentru arhitecți, designeri și gânditori pentru a explora noi idei, metodologii și tehnologii care sfidează înțelegerea convențională a spațiului, funcționalității și esteticii.
În această categorie experimentul devine posibil, oferind participanților oportunitatea de a prezenta modul în care arhitectura poate răspunde la provocările societale, tehnologice și de mediu în continuă evoluție. Prin înscrierea în această categorie, contribuitorii pot influența direcția viitoare a designului și teoriei arhitecturale, având un impact tangibil asupra profesiei și comunității.
În categoria Căutări, ne dorim să celebrăm, recunoaștem și să promovăm viziuni, inițiative și experimente din domeniul arhitecturii și domenii conexe, alături de creatorii acestora”.
Rămâneți la curent cu noutățile accesând pagina de Facebook Piața Veche Craiova.