„Văduva roșie” a politicii românești a mai adăugat o victimă pe lista sa: deputata Laura Vicol, impusă de la centru în fruntea listei PSD Dolj din 2020. Cariera ei politică a fost „fiartă la foc mic” de către liderii din Craiova ai PSD. Asemenea broaștei care nu simte creșterea treptată a temperaturii oalei în care se află, Vicol nu a realizat că presiunile asupra sa se acumulau până la punctul în care „ciorba” a explodat, distrugându-i cariera politică.
Cum a ajuns Laura Vicol șefa listei PSD Dolj, în 2020. Trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi
Numirea Laurei Vicol ca lider de listă la Dolj, orchestrată de conducerea centrală a PSD, a provocat nemulțumiri profunde în organizația locală, bine controlată de cuplul format din primărița Craiovei Olguța Vasilescu și soțul ei Claudiu Manda, europarlamentar.
Vicol, cunoscută mai degrabă pentru conexiunile sale în cercurile mondene din București decât pentru rădăcini solide în județ, a fost văzută cu scepticism de mulți social-democrați locali.
Un episod notoriu din ascensiunea ei politică a fost procesul cu Petru Becheru, un activist craiovean și oponent fervent al Olguței Vasilescu. Becheru a contestat câștigarea mandatului de primar al Craiovei de către Vasilescu în instanță, iar Vicol, numită să apere interesele primăriței, s-a confruntat cu o înfrângere umilitoare. Specializată în drept penal, Vicol nu a reușit să gestioneze procesul civil, în care Becheru a folosit tertipuri procedurale pentru a amâna verdictul.
Momentul a devenit memorabil când Becheru a ironizat-o public, făcând aluzii la incapacitatea ei de a-l intimida în sala de judecată prin cererea de amendare pentru că bea apă în timpul pauzelor de vorbire. La ieșirea din tribunal, Petru Becheru a numit-o pe avocată „Laura Viticol” și a precizat că „în sala de judecată, sub influența nefastă a judecătorului «anticristic» Cristian Iliescu, vinul s-a transformat în apă” și că „e nevoie aducerea unor preoți cu har pentru a scoate dracii din dosarul Olguței”. Detalii aici .
Dezamăgită de prestația Laurei Vicol, Olguța Vasilescu a apelat la prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, fostul decan al Baroului Dolj, care a terminat procesul rapid, solicitând să nu se mai discute cererea de sancționare a lui Petru Becheru.
În orice caz, Vicol a rămas pe lista de candidați și a fost aleasă deputat de Dolj, devenind ulterior președinta Comisiei juridice a Camerei Deputaților.
Foc mic, presiune mare la ciorbă
De atunci, activitatea Laurei Vicol a fost atent monitorizată de social-democrații craioveni, iar sursele noastre ne confirmă că nemulțumirea a continuat să crească.
În 2024, istoria s-a repetat. Adrian Câciu, un bucureștean și ministru al fondurilor europene, a fost impus cap de listă la Dolj în locul puternicului lider local Radu Marinescu, care a trebuit să fie retrogradat pe poziția a treia pe listă.
Această nouă ingerință a conducerii centrale a fost percepută ca o sfidare a autorității tandemului Vasilescu-Manda.
Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, a fost ulterior implicat într-un scandal legat de afacerile sale imobiliare, iar acest eveniment a accelerat căderea deputatei.
Deranj mare la centru, unde candidatul PSD la funcția de președinte al țării, Marcel Ciolacu, a fost nevoit să nege că ar fi fost în vacanță cu soții Vicol-Ciorbă (detalii aici).
Sub presiune, Vicol a demisionat din funcția de președintă a Comisiei juridice , însă pesediștii vechi au continuat să alimenteze zvonurile despre excluderea ei iminentă din partid (detalii aici).
Înainte ca acest scenariu să devină realitate, Vicol a ales să se retragă din PSD Dolj, invocând motive familiale:
Ce ne facem cu Câciu
Acum, atenția se îndreaptă spre bucureșteanul Adrian Câciu, noul cap de listă impus de la centru.
Lecțiile dure suferite de foștii parteneri politici ai „văduvei roșii” care și-au văzut cariera politică făcută praf, precum Laura Vicol, Vadim Tudor, Cristina Calangiu, Radu Preda, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Valeriu Zgonea etc., arată că nimeni nu scapă de răzbunarea „văduvei”, iar presiunea va continua să crească până când „ciorba” politică va exploda din nou.