
La Grădinița Piticot am surprins muncitori pe schele, deși primăria susține că lucrările sunt suspendate
Lucrările la cele șapte grădinițe din Craiova pentru care municipalitatea a contractat fonduri europene, prin POR 2014-2020, sunt suspendate, spune Primăria într-un răspuns transmis redacției Știri Craiova. Asta constataseră deja și părinții preșcolarilor direct afectați de întârzieri, fără a primi explicații oficiale pentru ele.
Autoritatea locală susține că din cauza mai multor situații neprevăzute, între care interesul scăzut din partea constructorilor, rezilieri de contracte, precum și probleme descoperite la clădiri, niciuna dintre lucrări nu este finalizată. În unele cazuri, termenele au fost depășite și cu un an. Și, după cum stau lucrurile, vor mai dura.
Părinții sunt nemulțumiți că cele 6 luni în care trebuia, spre exemplu, să fie executate intervențiile pentru eficientizarea energetică, s-au transformat în perioadă nedeterminată.
Soluțiile găsite de autoritatea locală pentru mutarea preșcolarilor erau unele acceptabile pe termen scurt, nu pentru ani în șir: mai mulți copii (număr dublu) în săli mai mici, câte doi în pat la somnul de prânz, activități reduse din cauza spațiului, activitate mutată în alt cartier etc..
De când au fost demarate lucrările, au existat perioade lungi în care nu s-a văzut deloc mișcare pe șantiere. Am întrebat Primăria Craiova ce se întâmplă.
Totuși, de câteva săptămâni, cel puțin în unele unități de învățământ, muncitorii au reapărut la lucru. Ciudat este, însă, că, potrivit municipalității, lucrările sunt suspendate în prezent. Cu alte cuvinte, oficial nu se lucrează.
3 paie la 7 măgari
Conform informațiilor transmise de autoritatea locală, pentru fiecare grădiniță a fost organizată procedura de achiziție publică și la fiecare dintre ele a fost depusă ”o singură ofertă, de către un singur operator economic interesat”. În orice caz, din informațiile furnizate de primărie reiese că o asociere de trei firme are în prezent sarcina de a le rezolva pe toate.
”Menționăm că au fost situații în care, după atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, acesta a fost reziliat, ca urmare a refuzului contractantului de a începe execuția lucrărilor, ceea ce a dus la reluarea procedurii de achiziție”, a comunicat administrația locală redactorului Știri Craiova.
Conform Răspunsului formulat în urma solicitării, ”întârzierile în implementarea contractelor de execuție de lucrări sunt cauzate, în principal, de unele probleme tehnice, identificate în momentul începerii lucrărilor, probleme semnalate de constructor în Note de Constatare transmise beneficiarului (Primăriei Craiova n.r.).
Termenele de finalizare sunt cu mult depășite la toate grădinițele
Am cerut municipalității să ne comunice care este stadiul lucrărilor pentru Grădinița Elena Farago, inclusiv Creșa Nr. 8; Grădinița Floare Albastră, inclusiv Creșa nr. 3; Grădinița Piticot, inclusiv Creșa nr. 5; Grădinița Curcubeul Copilăriei; Grădinița Căsuța cu Povești; Grădinița Ion Creangă; Grădinița Phoenix, dar și la școlile Mircea Eliade și Gheorghe Țițeica.
Totodată, i-am rugat pe reprezentanții primăriei să ne precizeze data semnării contractelor de finanțare, numele firmelor care au câștigat licitațiile, data începerii lucrărilor și termenele până la care ar fi trebuit să fie finalizate pentru fiecare dintre ele. Ultima dintre solicitări a fost să ne comunice motivele întârzierilor, dacă și unde este cazul.
- Grădinița Elena Farago, inclusiv Creșa Nr. 8 (lucrări pentru eficiență energetică): contractul de finanțare, cu nr. 4130, a fost semnat pe 19.04.2019, iar data începerii lucrărilor a fost 03.07.2023, având termen de finalizare — 03.01.2024. Stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Floare Albastră, inclusiv Creșa nr. 3 (lucrări de eficiență energetică): contractul de finanțare nr. 4428/28.06.2019, data începerii lucrărilor 31.07.2023, termen de finalizare — 31.01.2024, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Piticot, inclusiv Creșa nr. 5 (lucrări de eficiență energetică): contractul de finanțare nr. 4084/04.04.2019, data începerii lucrărilor — 14.06.2023, termen de finalizare — 14.12.2023, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Curcubeul Copilăriei (lucrări de extindere, reabilitare și dotare clădire): contractul de finanțare nr. 4493/26.07.2019, data începerii lucrărilor — 08.05.2023, termen de finalizare — 08.02.2024, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Căsuța cu Povești (lucrări de extindere, reabilitare şi dotare clădire): contractul de finanțare nr. 5232/30.03.2020, data începerii lucrărilor — 03.08.2023, termen de finalizare — 03.05.2024, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Ion Creangă (lucrări de reabilitare şi dotare corp de clădire): contractul de finanțare nr. 5555/16.06.2020, data începerii lucrărilor — 29.06.2023, termen de finalizare — 29.12.2023, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Grădinița Phoenix (lucrări de reabilitare şi dotare corp de clădire): contractul de finanțare nr. 5449/18.05.2020, data începerii lucrăilor – 28.09.2023, termen de finalizare — 28.03.2024, stadiul lucrărilor – în perioada de suspendare.
- Școala Mircea Eliade (lucrări de construire spațiu de învățământ nou P+2, cu săli de clasă, laboratoare, sală afterschool, bibliotecă, sală de sport, împreună cu spațiile anexe și spații tehnice necesare, mobilier, IT și mjloace PSI): contract finanțare nr. 5175/30.03.2020 – executant — Team World Construct SRL, data începerii lucrărilor — 18.10.2021, termen de finalizare — 18.10.2023, stadiul lucrărilor — lucrări în desfășurare;
- Școala Gheorghe Țițeica (lucrări de construire sala de sport cu anexe, funcțională și dotată cu echipamente sportive, mobilier, IT și mijloace PSI): contract finanțare nr. 5126/27.02.2020, executant — SC Nituro SRL, data începerii lucrărilor — 03.05.2022, termen de finalizare — 06.12.2023, stadiul lucrărilor – finalizate.
”Dintre problemele de ordin tehnic transmise prin Notele de Constatare care au impact asupra Proiectului Tehnic, enumerăm: planșee cu goluri în ele, ziduri fără fundații, stâlpi considerați de rezistență care, în momentul începerii lucrărilor, s-a constatat că erau structuri de beton goale pe interior, terase care în momentul începerii decopertării s-a constatat că au o grosime de 50-60 de cm, cu mult peste 5-10 cm cum era prevăzut în proiectul tehnic etc.”, se menționează în Răspunsul primăriei.
Reprezentanții autorității locale mai spun că elaborarea Proiectului Tehnic s-a făcut fără întreruperea procesului de învățământ, adică fără evaluări la nivelul construcției (decopertări, desfaceri etc.), iar aceste probleme nu au putut fi identificate în momentul elaborării proiectului și, ”pe cale de consecință nu au fost soluționate prin proiect”.
”Soluționarea acestor probleme tehnice după demararea lucrărilor presupune o adaptare a proiectului tehnic inițial la situațiile din teren, acest lucru putându-se face conform legislației incidente doar prin dispoziții de șantier emise de proiectant și aprobate de beneficiar”, se mai arată în Răspunsul primăriei Craiova, pe care îl puteți citii în întregime mai jos.