Israelienii care adjudecaseră contractul scos la licitație de Primăria Craiova pentru continuarea lucrărilor la o parte dintre blocurile Cartierului Chinezesc n-au mai semnat contractul.
În august anul acesta, municipalitatea anunța că licitația pentru concesionarea terenului în vederea construirii de locuințe pe strada Caracal nr.152 a fost adjudecată de firma Diamante Ventures LTD, din Marea Britanie.
Imediat după anunț, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora firma părea una de apartament, cu câteva lire în conturi. Primarul Craiovei s-a arătat, însă, încrezător, susținând că nu vor fi probleme, fiindcă administrația pe care o conduce face cele mai bune contracte.
Poate de asta s-au și speriat israelienii și n-au mai venit la Craiova pentru semnarea lui.
În fine, firma Diamante Ventures LTD avea obligația de a finaliza 17 blocuri – cu regim de înălțime de P+10, aflate la stadiul de fundații sau schelet -, până la sfârșitul anului 2028.
Concesionarul trebuia să acopere în întregime costurile construcțiilor executate și să achite Primăriei Craiova o redevență anuală, iar în contravaloarea structurilor existente pe teren, concesionarul se obliga să dea autorității locale cel puțin 50 de apartamente de două camere.
Balada Meșterului Lia-Manole, varianta chinezească
Primăria Craiova a preluat terenul de la MApN în anul 2014 pentru a construi un cartier de locuințe. Apoi l-a concesionat către Shandong Ningjian Construction Group din China. Compania trebuia să ridice un cartier de 23 de blocuri, însumând 182.000 m.p., în total 1.819 unităţi locative – garsoniere, apartamente cu două şi trei camere şi apartamente de tip penthouse. Cât despre prețul de achiziție, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu aprecia că era unul de ”dumping” pentru piața românească, respectiv de 400 de euro/mp, fără TVA.
Premierul în funcție de la acea vreme, Victor Ponta, a venit la Craiova și, alături de Olguța Vasilescu și ambasadorul Chinei în România, au turnat prima ”mână” de beton. Din păcate, lucrările s-au împotmolit. Zidurile ridicate n-au căzut ca-n balada populară a meșterului Manole, însă nici nu s-au mai înălțat, pentru că firma chinezească a rămas fără bani.
Contractul de concesiune cu chinezii a fost reziliat în 2017, iar imobilele au intrat în proprietatea Municipiului Craiova. Ulterior, terenul a fost transferat înapoi la MApN. Prin Hotărârea de Guvern, în septembrie 2023, amplasamentul a fost preluat din nou în domeniul public al Municipiului Craiova, pentru a asigura finalizarea construcției de locuințe.
Cum nici a doua oară n-a fost cu noroc, fuga israelienilor de la Diamante Ventures LTD întărind ”ghinionul” Olguței Vasilescu cu acest proiect, rămâne de văzut pe cine va ”zidi” ca blocurile de pe Strada Caracal să se ridice în sfârșit.
Acum, Primăria Craiova vrea să concesioneze iar, prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, terenul de circa 17.000 mp. Însă spart în șase loturi, pe care se află edificate structurile de bloc în diferite stadii de execuție.
De data asta, municipalitatea plusează cu numărul unităților pe care le vrea în contravaloarea loturilor de teren concesionate, pe lângă redevență cerând un număr minim total de 63 unități locative compuse din două camere de locuit, față de cele 50 cerute la licitația anterioară.