Procurorul DIICOT Craiova care instrumentează dosarul licitației pentru vânzarea Stadionului Extensiv a dispus extinderea urmăririi și a acțiunii penale. Astfel, 12 persoane, între care 9 fizice și 3 juridice, sunt inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional și deturnarea de licitații publice. Între ele se numără ”inițiatorul” grupului, omul de afaceri Florin Niță, Ștefan Cherciu, patronul Casa Noastră, notarul Mihai Floricel, dar și Ionuț Pîrvulescu, consilier local și director al parcului industrial High-Tech.
Stadionul Extensiv, construit de fraţii Eugen şi Nicu Mihăilescu în 1998, a fost scos la licitaţie în noiembrie 2021, pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului.
Arena, aparținând SC Extensiv SRL era în procedură de faliment. În 12 noiembrie 2021 a fost achiziționată de SC AGROFERT LAND INVEST SRL la un preţ la jumătatea valorii de piață. Nicolae Mihăilescu a sesizat autoritățile abilitate că mai multe persoane ar fi pus la cale un întreg plan pentru ca imobilele să fie cumpărate cât mai ieftin.
Când a început, când s-a sfârșit
Omul de afaceri Florin-Narcis Niță ar fi inițiat și coordonat grupul infracțional. Alte persoane angrenate la comiterea infracțiunilor ar fi pus umărul pentru ca valoroasele terenuri ale SC Extensiv să fie achiziționate la un preț cu mult sub nivelul pieței.
”Grupul s-a organizat la inceputul lunii octombrie 2021, imediat dupa obtinerea creantei care ii va asigura inculpatului Nita Florin-Narcis (initiator al gruparii) controlul in adunarea creditorilor. In acest sens, sunt elocvente modificarile in statutul SC DRASOR SRL si BIZ AGROFERT SRL ce au avut loc pe parcursul lunii octombrie 2021. Activitatea infractionala a grupului s-a desfasurat pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie 2021 pana in momentul realizarii scopului (noiembrie 2022 n.r.), respectiv trucarea licitatiei si obtinerea activelor imobiliarea ale societatii debitoare la un pret mult redus, respectiv 5o%, fata de valoarea stabilita cu ocazia evaluarii”, conform Ordonanței emise în 22 octombrie 2024 de procurorul DIICOT Ionuț Călina.
Prețul ar fi fost denaturat atât prin înțelegerea între participantii la licitatie, respectiv Florin-Narcis Niță, în calitate de administrator al SC BIZ SOLUTIONS SRL, Goagă Silvia-Ileana, în calitate de asociat și administrator al SC AGROFERT LAND INVEST SRL și Georgescu Ana-Maria, împuternicită a acestei firme, notarul Mihai-Marian Floricel, Nicolae-Ioneluș Abagiu și Predoi Alexandru-Dan, în calitate de administrator de fapt, respectiv administrator/împuternicit al SC DRASOR SRL, dar și prin cooptarea lui Ștefan Cherciu, administrator SC Casa Noastră SRL, și Ionuț Pîrvulescu, împuternicit al SC Casa Noastră SRL, și Constantin Șpak-Boldici, în calitate de reprezentant al SC MIKLAND IMOBILIARE SRL.
Florin Niță și Ștefan Cherciu, capii grupului infracțional
Unii dintre inculpați, arată procurorul, au fost simple piese pe tabla de șah, fiind numiți în posturi cheie doar pentru a le fi folosite numele și semnăturile, anterior fiind îbncadrați cu salariul minim pe economie în cadrul societății.
”Inculpatul Nita Florin-Narcis i-a atras in activitatea infractionala pe inculpatii Floricel Mihai-Marian si Goagă Silvia-Ileana, care au indeplinit functii de executie in cadrul grupului, respectiv au organizat operatiuni de trucare a licitatiei. Inculpata Georgescu Ana-Maria indeplinea functie de executie (se afla sub controlul inculpatilor Nita Florin-Narcis si Goaga Silvia-Ileana), iar in calitatea de nou asociata la SC AGROFERT LAND INVEST SRL a participat la licitatia prin care trebuia sa preia activele imobiliare ale societatii debitoare.
Inculpatii Abagiu Nicolae-Ioneluș si Predoi Alexandru-Dan (indeplinea functie de executie), persoane aflate sub controlul inculpatului Floricel Mihai-Marian, care, prin intermediul SC DRASOR SRL, trebuiau sa asigure conditiile formale de participare la licitatie.
Pe acelasi palier cu inculpatul Nita Florin-Narcis se afla si inculpatul Cherciu Stefan care, in calitate de administrator al SC CASA NOASTRA SRL, i-a atras in activitatea infractionala pe inculpatul Pirvulescu Ionut (indeplinea functie de executie), in vederea desfasurării activitatilor privind participarea la licitatie.
Pirvulescu lonuț s-a implicat activ in intelegerile privind deturnarea licitatiei, sens in care a participat la discutiile ce au avut loc cu ocazia intalnirii inculpatului Cherciu Stefan cu fratii Mihailescu. Din dispozitia inculpatului Cherciu Stefan, inculpatul Pirvulescu lonut s-a retras de la licitatie in scopul favorizarii SC AGROFERT LAND INVEST SRL. Pirvulescu Ionut s-a deplasat si la biroul inculpatului Floricel Mihai-Marian in vederea intocmirii draftului de precontract prin care CASA NOASTRA cumpara terenul Extensiv.
Inculpatul Spak-Boldici Constantin, in calitate de reprezentant al SC MIKLAND IMOBILIARE SRL, societate care, desi se inscrise in mod legal la licitatie, s-a retras, in urma intelegerii cu inculpatul Cherciu Stefan, favorizand preluarea activelor in cauza de SC AGROFERT LAND INVEST SRL.
Se constata, astfel, ca persoanele amintite mai sus au actionat in intelegere, in mod coordonat, structurat, in vederea denaturării pretului de adjudecare a bunurilor detinute de SC EXTENSIV COM SRL cu prilejul licitatiei organizate de SC CASA DE INSOLVENTA GMC SRL”, se arată în cuprinsul Ordonanței din 22 octombrie 2024.
Reamintim că în acest dosar penal au fost audiați, în calitate de martori, și Victor Pițurcă, fost selecționer al echipei naționale de fotbal, Claudia Năboiu, fiica acestuia, și Mihai Naboiu, soțul acesteia, dat fiind faptul că fata lui Pițurcă este asociat în firma MYKLAND IMOBILIARE SRL.
Singura scăpare ar fi prescripția
Avocatul lui Eugen Mihăilescu spune că probele sunt evidente și că, practic, singura șansă a inculpaților de a scăpa nepedepsiți ar fi prescripția faptelor, ”având în vedere că au fost sesizate cu foarte mult timp în urmă.”
”Acțiunea penală a fost extinsă față de toți inculpații, printr-o descriere amănunțită a faptelor, care sunt evidente. Nu pot da detalii în legătură cu conținutul concret al faptelor descrise, dat fiind caracterul confidențial al urmăririi penale. Așteptările clientului meu, Mihăilescu Ion, zis Eugen, sunt ca organele judiciare să descrie faptele conform realității, în așa fel încât să nu ofere șansa inculpaților de a beneficia de incidența prescripției, având în vedere că au fost sesizate cu foarte mult timp în urmă. Ne așteptăm ca rechizitoriul să fie trimis cât mai repede către instanță, iar justiția să-și facă datoria”, spune avocatul Costinel Balaci.
Știri Craiova vă prezintă mai jos întreg conținutul Ordonanței DIICOT din 22 octombrie 2024.