
Imagine cu rol ilustrativ / Captură afiș distribuit pe Facebook în preajma sesiunii de Admitere la Licență, an 2018, la FEAA Craiova
Obiceiul de a pune pe tavă ore de curs la discipline economice unor persoane care nu au fost testate sau evaluate profesional înainte de intrarea la sală se perpetuează la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Craiova. Pare vraja blestemată dintr-un basm.
Ultimul concurs, organizat recent de această facultate, este încă o dovadă că regulamentele interne, metodologiile, procedurile și, în cele din urmă, legea sunt încălcate.
Anul trecut, Știri Craiova a relatat pe larg cum un inginer și un matematician au primit, în mod abuziv, dreptul de a îi învăța carte pe studenți și masteranzi la discipline economice pe care ei nu le-au studiat niciodată. Faptele sunt anchetate de Structura Teritorială Craiova a Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Dolj (Detalii AICI).
În mod deosebit, reamintim acum de cazul matematicianului, Liviu Octavian Popescu, care s-a titularizat profesor universitar pe un post în cadrul FEAA, la Departamentul Statistică și Informatică Economică, având ca discipline de concurs Statistică și Econometrie (Detalii pe larg AICI). Veți vedea în cele ce urmează de ce.
Candidata preda deja studenților – nu se știe în ce calitate – înainte să aibă loc concursul
Să începem cu începutul. În 16 septembrie 2024, Consiliul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) a avizat propunerile departamentelor privind cadrele didactice asociate care vor desfășura activități didactice în sistem plata cu ora ori se vor scoate la concurs posturi de asistent universitar pe perioadă determinată.
Mai precis, la Departamentul de Statistică și Informatică Economică (SIE) s-a decis scoaterea la concurs a unui post didactic de asistent universitar pe disciplinele Econometrie și Statistică.
Persoana care urma să susțină ore la aceste discipline a fost nominalizată de directorul Departamentului SIE și, la începutul anului universitar, numele său era deja pe Orarul facultății, la Anul II Licență, la toate specializările, mai puțin Economie și Afaceri Internaționale în limba engleză, unde apare Liviu Octavian Popescu. Fără nicio minimă evaluare anterioară, fără să fi fost vorba despre o promovare pe post, ci de ocuparea lui prin concurs. Situație care, de altfel, nu este singulară.
Cireașa de pe tort este chiar concursul, care a avut loc abia o lună mai târziu, pe 14.10.2024, conform calendarului publicat de facultate.
Nici înainte, nici după proba scrisă a concursului nu au fost publicate informații despre numărul candidaților înscriși, nici CV-urile și nici fișele de verificare a îndeplinirii standardelor Universității de către aceștia. Singurele date publice au fost cele referitoare la comisia concursului, tematica examenului și la susținerea efectivă a probelor.

Lanțul slăbiciunilor
Pe 15 octombrie, după ce redacția Știri Craiova a transmis Universității o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și a atras atenția că informațiile respective lipsesc, acestea au fost publicate.
Dar, Rectoratul UCV, căruia i-am transmis solicitarea, nu s-a sfiit să mintă: ”CV-urile și fișele privind îndeplinirea standardelor Universității din Craiova, ale candidaților înscriși pentru ocuparea posturilor didactice pe perioada determinată, scoase la concurs în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, semestrul I, 2024-2025 au fost postate după finalizarea înscrierilor”.
Cum spuneam, o minciună grosolană, fiindcă la ora transmiteri cererii noastre, adică la o zi de la finalizarea probei scrise, ele nu existau pe site, după cum se poate observa în captura de ecran de mai sus. În fine…
Asistenta ideală n-avea ”timbru pe scrisoare”
Conform CV-ului și a fișei de verificare a singurei candidate înscrise pentru post reieșea că este absolventă de Științe economice și deține un doctorat în Cibernetică și Statistică economică. Cu alte cuvinte, la prima vedere avea pregătirea necesară pentru a merge în etapa următoare a concursului.
Însă, pe 18 octombrie, odată cu afișarea rezultatelor, candidata pierde concursul. Ea apare respinsă, cu mențiunea că a absentat. Totodată, în partea de jos a anunțului se arată că persoana înscrisă nu a îndeplinit standardele facultății (anume că nu are niciun articol ISI) – Ca o paranteză, profesorul Popescu are articole ISI, însă niciunul pe discipline economice, aspect complet omis, dar trecut drept criteriu îndeplinit. Închidem paranteza.

Așadar, Facultatea a decis să scoată un post cu dedicație pentru o persoană căreia i-a dat deja ore, pentru ca în miezul concursului să constate că nu îndeplinește condițiile. Cu toate acestea, candidata apare pe orarul facultății, deci a fost angajată. Ca o coincidență, situația candidatei se schimbă după ce redactorul Știri Craiova încearcă să afle detalii. Cum este posibil? Întrebarea rămâne fără răspuns. Deocamdată.
Revenim, acum, la matematicianul Liviu Octavian Popescu, titularizat profesor universitar pe un post, la Departamentul Statistică și Informatică Economică, având ca discipline de concurs Statistică și Econometrie. De menționat că acesta încasează și spor de doctorat, deși titlul de doctor pe care îl deține este în Matematică, iar legea spune că se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul. Or, domeniile Matematică și Științe Economice sunt domenii distincte conform HG 433/2022.
Profesorul Popescu a făcut parte din comisia de concurs pentru ocuparea postului de asistent universitar, pe perioadă determinată, pe disciplinele Econometrie și Statistică, despre care am vorbit mai sus. Nu oricum, ci ca membru specialist.
Practic, acesta a trebuit nu doar să evalueze cunoștințele candidaților, dar și să urmărească fișa de verificare a îndeplinirii standardelor universității. Culmea ironiei!
Cum ne-am lămurit că Facultatea de Economie și Universitatea din Craiova au renunțat la standarde, permițând ca asemenea anomalii să aibă loc, aproape că n-o să ni se mai pară absurd când, cine știe, îl vom găsi pe portarul instituției la catedră. Nu e o exagerare, fiindcă, spre exemplu, nu e nicio diferență între un absolvent de studii liceale și unul de studii superioare dacă niciunul nu îndeplinește criteriile pentru a preda o disciplină.

Se observă din facsimilul de mai jos că Popescu notează criteriu ”îndeplinit” la punctul 7din HG 433/2022.
Fișa de verificare cu punctajul candidatului Liviu Popescu, în care declară în FALS că îndeplinește criteriile
… Și marmota învelea ciocolata în staniol
I-am întrebat pe reprezentanții Universității ce anume l-a recomandat ca membru specialist în comisia de concurs, având în vedere că studiile domniei sale nu au nicio legătură cu postul de profesor universitar, titulatură pe care a obținut-o în împrejurări care fac obiectul unui dosar de cercetare penală.
Și în acest caz, răspunsul Universității vrea să dea impresia unui argument pertinent la întrebarea: are documente care să-i ateste competențele profesionale în domeniul economic? Iată ce a răspuns instituția publică:
”În ceea ce privește propunerea și numirea domnului prof. dr. Liviu Octavian Popescu, ca membru specialist, în comisia de concurs pentru ocuparea postului de asistent pe perioadă determinată, poziția nr. 19 din statul departamentului Statistică și Informatică Economică, aceasta s-a fundamentat pe faptul că domnul profesor a obținut atestatul de abilitare, în condițiile legii, în domeniul Cibernetică și Statistică, conform OMEN, nr 5190/28.09.2017, ceea ce îl recomandă ca membru specialist, în conformitate cu art. 12, alin (3) și art 13, alin (1) din Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor de asistent pe perioadă determinată în cadrul Facultăți de Economie și Administrarea Afacerilor”.
Numai că atestatul de abilitare, la care face trimitere răspunsul Universității, analizat singular, fără licență, masterat și doctorat în domeniul respectiv nu oferă competențe de predare (pe domeniul economic în acest caz). Altfel spus, la fel de bine ar putea fi evaluați candidații de către taximetriștii de peste drum de Universitate, că niciunul n-are competențe. Din punct de vedere juridic ar avea fix același drept să o facă. Asadar, dacă domnul profesor doctor este titularizat pe discipline de economie de ce mai avea nevoie de abilitare?
Comisia, bat-o vina!
Iată ce explicații ne-au dat reprezentanții Universității din Craiova și despre postul de profesor universitar pe discipline economice obținut de Liviu Octavian Popescu în anul 2022:
”Concursul pentru postul de profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a fost organizat conform legislației în vigoare, iar îndeplinirea standardelor și rezultatul concursului au fost stabilite de comisia de concurs formată din membri specialiști în domeniul postului și transmise la comisia de specialitate a CNATDCU”.
Măcar în cadrul acestui concurs membrii comisiei chiar au fost specialiști în domeniul postului. Cum l-au evaluat, însă, având în vedere că CV-ul său era și este dovada că era imposibil de admis drept candidat, darămite ca profesor titular în cadrul FEAA? Nimeni din comisia de concurs nu s-a întrebat cum de îndeplinește maestrul în Matematică criteriile postului la Științe Economice?
Și pentru că tot ne-a explicat Rectoratul Universității din Craiova că abilitarea este cheia… succesului, ne întrebăm dacă semnatara răspunsului dat redacției Știri Craiova, domnia sa profesor universitar doctor Magdalena Mihai are în derulare vreo teză de (re)abilitare…