Instanța a soluționat, astăzi, plângerea înaintată de Înaltpreasfințitul (ÎPS) Irineu (Ion Popa) pentru schimbarea temeiului de clasare de către DNA a unui dosar penal în care existau suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. ÎPS a fost suspect. Măiestria avocatului care l-a reprezentat pe Irineu a fost apreciată de magistrați. Nu îndeajuns, însă. Soluția, definitivă, a venit la doar câteva zeci de minute de la dezbaterea cererii, care a avut loc cu ușile închise.
Mitropolitul a fost reprezentat de av. Radu Marinescu, consilier local și candidat la o funcție mult mai înaltă de atât la alegerile parlamentare care bat la ușă, din partea PSD.
Prin avocatul ales, ÎPS Irineu a solicitat Curții de Apel Craiova ca soluțiile date de procuror, la finalul anului 2023, să fie modificate. Mai precis, mitropolitul Olteniei voia ca temeiul soluției de clasare să fie acela că fapta nu există. De ce? Foarte simplu: fără faptă, nici prejudiciu nu există.
În ciuda cererii ”foarte frumoase” redactată de apelant, Curtea nu s-a ”înmuiat”:
”Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petentul Popa Ion (Irineu Popa n.r.), prin apărător ales, avocat Marinescu Radu, împotriva soluţiilor procurorului de la punctul 1) şi de la punctul 3) – numai cu privire la infracţiunile care îl vizează pe petentul Popa Ion din dispozitivul Ordonanţei numărul 791/P/2014 din data de 14.12.2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, cauza penală privind şi pe intimaţii: Profeanu Virgil, Arhiepiscopia Craiovei, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov şi Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România – Bulgaria. În temeiul art. 275 alin. (5) raportat la alin. (2) din Codul de procedură penală, Obligă petentul Popa Ion la plata sumei de 100 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat. Definitivă. Dată şi pronunţată în camera de consiliu, astăzi 04 noiembrie 2024. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 103/2024 04.11.2024”, conform soluției pe scurt dată de completul de judecată.
Reamintim că procurorul a clasat în speța în temeiul articolului 16, alineatul 1, literele b și f. din Cod Procedură Penală, anume că: b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de leg și f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică. Mitropolitul a cerut instanței să schimbe temeiul de clasare cu art. 16 alin.1 lit. a) din Codul de Procedură Penală ca re spune că ”fapta nu există”.
Prea multe date din acest dosar nu se cunosc, deși s-a lucrat la el aproape zece ani. Informațiile care au ajuns la opinia publică prin mass-media au fost sumare: suspiciune de fraudarea a banilor europeni prin proiecte derulate prin ADR S-V Oltenia și ADR București-Ilfov, de câteva milioane bune de euro, cu Arhiepiscopia Craiovei în rol de beneficiar. Care a fost estimarea prejudiciului, nu se știe. Însă cu siguranță a fost extrem de important pentru ÎPS Irineu, care și-a dorit ca el să nu mai fie amintit vreodată.