
Terenul pe care este propusă construirea Palatului de Justiție din Craiova, administrat de Curtea de Apel Craiova
Un nou certificat de urbanism a fost emis de Primăria Craiova pentru construirea Palatului de Justiție. Municipalitatea a mai emis unul în 2022, care a fost prelungit în 2023, iar anul trecut a expirat. Clădirea ar urma să găzduiască Judecătoria și Curtea de Apel Craiova. Amplasamentul ales este Bulevardul Decebal, la nr. 101B. Terenul de la adresa respectivă, în suprafață de 7.920 mp, este al statului, în administrarea Curții de Apel Craiova.
Costisitorul proiect pare departe de a fi demarat. Costurile sunt estimate la peste 86 milioane de euro și, potrivit Craiovajust.ro, el a devenit ”nefinanțabil”.
„În data de 08.09.2024 a fost revizuită de către proiectant soluția structurală pentru Curtea de Apel prin reducerea suprafețelor și recompartimentarea etajelor. În acest moment (10.10.2024-nr.), se așteaptă punctul de vedere al Ministerului Justiției privind noua soluție propusă iar în cazul unui răspuns favorabil această soluție urmând a fi aplicată și la clădirea Judecătoriei”, a transmis directorul general al CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu, la solicitarea Craiovajust.ro.
Totodată, la cererea publicației, Ministerului Justiției preciza, pe 11.10.2024, că noul concept pentru Curtea de Apel a fost deja agreat „urmând ca, până la finalul lunii octombrie, să fie înaintată și soluția pentru Judecătorie”.
Cu alte cuvinte, proiectul propus inițial a fost „micșorat”. Conform documentelor depuse pentru obținerea avizelor de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, regimul de înălțime propus inițial era de 2S+P+7 pentru clădirea Curții de Apel, respectiv 2S+P+6 pentru cea a Judecătoriei.
Ce prevedea proiectul inițial
Conform soluției propuse anterior de proiectant, Curtea de Apel și Judecătoria avea spații comune – arest, parcare, personal de pază și serviciu pompieri, spații tehnice, dar și spații separate: săli de judecată, camere de consiliu, birouri, oficii, arhive, depozitări, vestiare, grupuri sanitare etc..
Sălile de judecată și Camerele de consiliu pentru cauze penale erau prevăzute la nivelul parterului, iar cele destinate judecării cauzelor civile, la etajele 2 și 4. „Traseul deținutilor de la boxele de arest până în sălile de judecată se va face prin spații cu rezistență mare la incendiu și rezistențe la acte de vandalism, inclusiv ușile. Curtea de Apel Craiova va avea 4 săli de judecată pentru Penal, 3 camere de consiliu Penal și 14 săli de judecată pentru Civil. Judecătoria Craiova va avea 2 săli de judecată Penal, 2 camere de consiliu Penal și 10 săli de judecată Civil”, se arăta în memoriul de prezentare depus la APM.