
În dreapta, preotul Mihai Valeriu Zanfirescu, în mijloc - pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan (decanul Facultății de Teologie din Craiova) și în stânga pr. lect. univ. dr. Adrian Mazilița / Sursa foto: Facebook
Îndemnurile creștine amestecate cu propagandă politică, mesajele care combat știința prin justificări religioase ori pur și simplu aberante, reveriile conspiraționiste și multe altele au ajuns rutină zilnică online pentru unii dintre clericii Bisericii Ortodoxe Române. În ciuda recomandărilor BOR de a nu se îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și de a nu se face părtași ”la lucrări și adunări care dăunează Bisericii”, aceștia le răspândesc nestingheriți pe rețelele de socializare.
De departe unul dintre cei mai înflăcărați și activi preoți este Mihai Valeriu Zanfirescu, slujitor la Biserica ”Sf. Nicolae” Ungureni, supranumită de preoțimea din Craiova ”Trei steaguri”. Conform surselor din mediul clerical, această parohie este una dintre cele mai bogate din oraș, cu venituri consistente și permanente, asigurate din oficierea slujbelor de înmormântare, multe dintre ele ”luate” din parohiile orașului. Asta datorită poziționării avantajoase a bisericii lângă intrarea principală a Cimitirului Ungureni și, mai spun aceleași surse, cu protecție înaltă de la Mitropolia Olteniei. În altă ordine de idei, supranumele ”Trei Steaguri” se trage de la faptul că la această biserică sunt frecvent cel puțin trei „steaguri” de înmormântare arborate.
De altfel, în parohia „Sf. Nicolae” Ungureni slujesc doi preoți importanți. Pr. conf. univ. dr Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie din Craiova, fost inspector bisericesc (care instrumenta dosarele preoților în instanța de judecată a Consistoriului bisericesc) și pr. lect. univ. dr. Adrian Mazilița, de la catedra de Muzică Bisericească a Facultății de Teologie din Craiova, fost consilier administrativ și, pare-se, unul dintre apropiații vicarului administrativ pr. Daniel Achim, „omul de taină” al mitropolitului Irineu al Olteniei, specializat în contracte finanțate din bani publici și europeni.
Așa că nu e de mirare că biserica parohială a fost restaurată cu bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Proiectul a avut o valoare totală de 10,1 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de de 9,9 milioane de lei. Cum s-ar spune, banul tot la ban trage.
Ce-l face ”special” pe al treilea preot slujitor al Bisericii ”Trei Steaguri”, Mihai Valeriu Zanfirescu, este că zilnic are manifestări publice, cu precădere pe rețelele de socializare (vedeți în articol doar o mică selecție, în favoarea curentului extremist naționalist. Promovează intens diferite narative cu origine evidentă în propaganda instrumentată de regimul de dictatură condus de Vladimir Putin. Zanfirescu s-a poziționat public în favoarea politicianului Călin Georgescu și a transformat contul personal de FB într-o eficientă platformă de propagandă naționalistă și de susținere a candidatului Georgescu. În plus, între altele, promovează ideea că medicii și medicina ucid.
Nu este, încă, prea clar dacă mitropolitul Irineu al Olteniei și preoții colegi din parohie (formatori de viitori preoți prin activitatea lor didactică) cunosc activitatea de propagandă extremistă a preotului Zanfirescu, pe care și-a asumat-o public, fără să fie ”deranjat” de superiorii săi ierarhici pe linie bisericească.
Nu de alta, dar în noiembrie 2024, BOR a emis Recomandările privind alegerile parlamentare și prezidențiale, din care publicăm următoarele fragmente:
<<În perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din anul 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 și 21 iulie 2020, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, hotărăște:
-
Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis: a) să facă politică partinică; b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic; c) să candideze la alegerile parlamentare; d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare); e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.
-
Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie („nu mă voi îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la lucrări și adunări care dăunează Bisericii”, hotărârea sinodală nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (2015) și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor (2003) și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale>>.
În atare condiții, ne întrebăm, care este opinia Înaltpreasfințitului Irineu, mitropolitul Olteniei, cu privire la activitățile de propagandă naționalistă și extremistă promovate de preotul Zanfirescu?