
Procesul privind deturnarea licitației de vânzare a fostului Stadion „Extensiv” din Craiova, prin înțelegerea participanților de a scădea preţul de achiziție, se mută la Alba Iulia.
Frații Ion și Nicu Mihăilescu au cerut și obținut în instanță strămutarea dosarului. Cei doi susțin că din cauza influenței pe care inculpații și apărătorii lor o au ancheta DIICOT a fost lacunară și tergiversată, iar judecarea cauzei poate fi, de asemenea, afectată.
Stadionul, deținut de frații Eugen şi Nicu Mihăilescu, a fost scos la licitaţie în 2021, pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului. Fiind foarte valoros pe piața imobiliară, „rechinii” au profitat de ocazie și au pus în aplicare un plan, astfel au pus mâna teren la un preț pe jumătate. Nicu Mihăilescu a făcut plângere la DIICOT susținând că a fost un complot.
Între persoanele audiate ca martor s-a numărat și fostul selecționar Victor Pițurcă, dar și fiica acestuia, dată fiind legătura lor cu una dintre firmele înscrise la licitație.
12 persoane, între care 9 fizice și 3 juridice, sunt inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional. Între ele se evidențiează inițiatorii grupului, oamenii de afaceri Florin Niță și Ștefan Cherciu (patronul Casa Noastră), notarul Mihai Floricel, dar și Ionuț Pîrvulescu, fost ales local și județean din partea PSD, director al parcului industrial High-Tech din Craiova.
Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României a admis cererea de strămutare formulată de frații Eugen și Nicolae Mihăilescu.
Aceștia au arătat că „există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor este afectată din cauza împrejurărilor cauzei, calității părților, existând chiar pericolul de a fi tulburată ordinea publică”:
”In faza de urmarire penala cat si in faza preliminara judecatii s-au petrecut o serie de fapte si evenimente care fundamenteaza temeinic solicitarea de stramutare a cauzei, fie exista legaturi intre o parte dintre inculpati si reprezentantii cu functii de conducere a structurilor de forta de pe raza mun. Craiova in masura sa evidentieze banuiala legitima a lipsei de impartialitate a instantei de judecata”, se arată în susținerea solicitării depuse la ÎCCJ pe 16 ianuarie a.c.
Magistrații Înaltei Curți au hotărât ca judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 1583/54/2024 al Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori să fie strămutată la Curtea de Apel Alba Iulia.
”Menține actele efectuate până la termenul de judecată din data de 20.01.2025. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 ianuarie 2025”, se arată în Hotărârea ÎCCJ.
Hotărârea asupra unei cereri de strămutare se dă fără motivarea instanței și este definitivă.