
Restaurantul ”Romantic”, fost ”Planters”, unde patronii au făcut deja lucrări neautorizate pe aproape 800 mp.
Dispreț pentru monumentul istoric de interes național Parcul „Nicolae Romanescu”. La sfârșitul lunii ianuarie, Primăria și Consiliul Local Craiova au dat în concesiune 173 mp de teren unei societăți comerciale din Ișalnița, SC FANTY GRUP SRL, fără prea multe explicații. Și, după cum veți vedea, nelegal!
Administrația locală a numit asta ”majorare de suprafață”, iar firma privată i-a spus ”actualizare”. Aparent, o simplă chestiune birocratică, o inocentă modificare a unui contract din 2006 perpetuat până în 2025. În realitate, în teren, de câteva luni, prin superbul parc lăsat moștenire craiovenilor de primarul Nicolae Romanescu zburda liber un balaur cu multe capete care mușcase deja cu poftă din el.
Absolut (ne)întâmplător, unul dintre cei trei patroni ai firmei FANTY GRUP SRL din Ișalnița, este Iuliana Larisa Flori, soția primarului comunei Ișalnița, pesedistul Ovidiu Flori, nașii de cununie ai cuplului Olguța Vasilescu – Claudiu Manda.
În vara anului 2024, firma FANTY GRUP a cumpărat fostul Restaurant „Planters”, construcție edificată pe 67,45 mp de teren, dintr-o bucată de circa 800 mp, domeniu public, din Parcul „Romanescu”. Societatea a cerut modificarea contractului de concesiune a acestei suprafețe, în sensul extinderii ei cu încă 173 de mp. Până anul trecut terenul de lângă restaurant fusese folosit, conform municipalității, prin solicitarea unui acord de ocupare temporară a terenului, servind ca spațiu pentru terasa aferentă localului. Astfel, prin adoptare unei hotărâri a CL Craiova, firma avea să obțină în concesiune 240 mp din întreaga suprafață de 800 mp.
În toamna anului trecut, patronii nu numai că nu au mai așteptat adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru a putea exploata cei 240 mp, ba au îngrădit aproape toți cei 800 mp, parte integrantă a monumentului istoric Parcul „Nicolae Romanescu”, și s-au apucat de lucrări pe el, dar și la imobilul- restaurant. Abuziv, fără niciun fel de documente legale.
Situația a fost denunțată organelor de cercetare penală în octombrie 2024, de către Direcția Județeană pentru Cultură, care a dispus oprirea lucrărilor.
Pohta ce-au pohtit
În ședința ordinară din 30 ianuarie 2025, Primăria Craiova a propus, iar consiliul local – majoritar PSD – a aprobat cu deșănțată seninătate dreptul de exploatare a terenului de 240 mp către Fanty Grup SRL.
”Se aprobă modificarea contractului de concesiune nr. 274/01.06.2006, încheiat între Municipiul Craiova și FANTY GRUP S.R.L., în sensul majorării suprafeţei terenului, de la 67,45 mp, la 240 mp, situat în Parcul Nicolae Romanescu, aferent Restaurantului Romantic și terasei adiacente”, a fost hotărârea adoptată de CL Craiova, la inițiativa primarului Olguța Vasilescu, căruia Fanty îi ceruse ”în mod respectuos actualizarea contractului” în septembrie 2024.

Deși proiectul propus se referea la un nou lot de teren, fie el aflat în continuarea celui deja concesionat, funcționarii primăriei au simplificat birocrația și l-au numit ”majorare de suprafață” prin modificare de contract, iar solicitanții i-au spus și mai simplu – ”actualizare”.
Așa-zisul temei care a stat la baza ”actualizării” a fost că municipalitatea colectează astfel venituri la buget și, totodată, încurajează comerțul.
„Societatea intenționează să modernizeze și să utilizeze terasa aferentă Restaurantului Romantic pe tot parcursul anului. În acest sens, Fanty Grup S.R.L. anexează Planul de amplasament şi delimitare al imobilului, din care rezultă suprafața de teren de 240 mp, ocupată de clădire și terasă, ce face obiectul solicitării FANTY GRUP S.R.L. Destinația construcției edificată pe terenul concesionat este desfăşurarea activităţii comerciale, iar interesul autorităţii este de a colecta venituri din concesiune şi de a încuraja desfăşurarea activităţilor comerciale, astfel că este justificat să se încaseze de la FANTY GRUP S.R.L., proprietarul acestei construcţii, contravaloarea folosinţei terenului aferent construcţiei, cât și terasei adiacente, cu titlu de redevenţă, pentru toată suprafaţa”, au notat decidenții din primărie în Raportul pentru modificarea contractului de concesiune.
În rest, proiectul de hotărâre a constat într-o înșiruire de hotărâri anterioare prin care contractul de concesiune pentru cei 67,45 mp de sub restaurant a fost preluat succesiv de mai multe firme. Actul a fost încheiat în 2006, pentru o perioadă de 49 ani, cu S.C. COREAL S.A., fiind cedat ulterior, succesiv, către S.C. TEOSILVA S.R.L., S.C. FRISCO S.R.L., S.C. MATIARIA S.R.L. și, apoi, la FANTY GRUP S.R.L.
Viceprimarul Păloiu: Dosarele se termină fără probleme
Consilierii locali Eduard Cîrceag, Emilia Neagu și Florin Gătejescu, de la USR și PNL, au cerut lămuriri asupra proiectul, subliniind că Parcul „Romanescu” este monument istoric. În plus, Emilia Neagu atrăgea atenția că exista un dosar penal în lucru, urmare a unei serii de intervenții ilegale deja făcute de firma FANTY GRUP la imobilele teren și construcție, descoperite de Direcția de Cultură Dolj la fața locului.
„Lăsați, așa se deschid multe dosare, dar se termină fără vreo problemă”, i-a replicat viceprimarul PSD Dan Păloiu consilierei USR, apoi i-a oprit microfonul.
Șeful de la Patrimoniu, „avocatul” Fanty Grup
Invitat să le răspundă consilierilor care au avut intervenții la proiect, directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova, Cristian Ionuț Gîlea, a susținut că terenul concesionat nu face parte din Parcul ”Romanescu”, motiv pentru care, a afirmat acesta, nu sunt necesare avize:

„În primul rând, amplasamentul respectiv nu face parte din Parcul Nicolae Romanescu. Dacă veți analiza toate documentațiile cadastrale, inclusiv cea publică, a ANCPI, acest amplasament este în afara Parcului Nicolae Romanescu, deci nu este parte din parc, care este monument istoric clasa A. În ceea ce privește concesiunea, în modificarea contractului de concesiune prin majorarea de suprafață nu este necesar acest aviz de la Monumente Istorice. Avizul de la Monumente Istorice este necesar în cazul în care s-ar solicita obținerea unei autorizații de construire. Doamna consilier (Emilia Neagu n.r.), în cazul în care nu știți, pentru monumentele istorice clasa A, solicitările de avize nu se fac la direcțiile regionale. Aceste solicitări de avize se fac la Ministerul Culturii. Deci, cei de la Dolj nu aveau cum să aibă cunoștință dacă există vreo astfel de solicitare de aviz pentru lucrările construcției proprietatea celui care are concesionat terenul de sub această construcție”, a declarat Gîlea.

Direcția Județeană de Cultură desființează aberațiile directorului Gîlea și hotărârea CL Craiova
Direcția Județeană de Cultură contrazice în totalitate afirmațiile directorului și arată că însăși hotărârea adoptată de CL Craiova pe 30 ianuarie este nelegală. „Conform Legii 422/2001, art.4, alin (1) și (2) – privind protecția monumentelor istorice, atât aprobarea unor lucrări de intervenție asupra clădirii, cât și concesionarea terenului unui monument istoric se pot face numai cu AVIZUL Ministerului Culturii SAU serviciilor deconcentrate ale acestuia”, a precizat DJC Dolj la solicitarea redactorului Stiri Craiova.
Într-un răspuns lămuritor transmis redacției ieri, 5 februarie, reprezentanții Direcției pentru Cultură Dolj au explicat că patronii Fanty Grup nu au respectat legea, întrucât nu au solicitat nici autorizație de construire de la Primăria Craiova, nici aviz de la Cultură, dar și că autoritatea locală trebuia, la rândul ei, să ceară aviz pentru ca suplimentarea terenului concesionat să îndeplinească toate condițiile legale:
<<În urma începerii lucrărilor de intervenții la construcția existentă (Restaurantul „Romantic”, fost „Planters”), Direcția județeană pentru Cultură a întreprins în 31.10.2024 o verificare la fața locului (în urma căreia a fost redactată o notă de constatare – DJC nr.1913/31.10.2024) și 01.11.2025, o nouă verificare, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.
Au fost constate și menționate în proces verbal, lucrări de intervenție asupra imobilului, fără aviz DJC Dolj și respectiv, fără autorizație de construire. Prin urmare, a fost deschis un dosar penal, aflat și în prezent în analiza Parchetului. În zilele următoare, i-a fost prezentată, din nou, patronului firmei SC FANTY GRUP SRL, modalitatea prin care se poate obține avizul.
Dat fiind că Parcul Nicolae Romanescu este înscris în Lista Monumentelor Istorice din județul Dolj, la poziția 276, cod DJ-II-a-A-08924, și clădirea pe care societatea o deține este, de asemenea, înscrisă în LMI (parcul de sec. XIX-XX, inaugurat 1903; cuprinzând: 1838-1842-fostul conac Bibescu; 1901-1903-glorieta Belvedere, Podurile de piatră, Ruina gotică, Casa grădinarului şef; 1901-1902-Podul suspendat, Casa conservatorului parcului, 1903-chioşcul de muzică, Hipodromul, 1905-grota ursului), este categoric necesară analizarea în cadrul Comisiei Monumentelor Istorice a unei documentații elaborate de un arhitect atestat de Ministerul Culturii. Precizăm că Parcul Nicolae Romanescu este monument de categoria „A” , ceea ce impune analizarea proiectului la nivelul Comisiei Naționale.
Totodată, la data respectivă (01 noiembrie 2024) i s-a comunicat proprietarului obligativitatea de a înceta orice lucrări, cu observația de a găsi o posibilitate de a acoperi (proteja) clădirea al cărui acoperiș fusese scos, pentru a preveni o afectare mai mare din cauza ploilor și ninsorii, lucru pe care l-a efectuat.

De atunci, Direcția Județeană pentru Cultură nu a primit nicio documentație clară și completă pentru a putea fi prezentată comisiei, ci doar „planșe cu posibile soluții finale”. Am transmis din nou proprietarului necesitatea de a prezenta o documentație completă, prin adresa DJC Dolj nr. 31/09.01.2025.
Între timp, în data de 30.01.2025, pe site-ul Primăriei Municipiului Craiova, a fost postat un proiect de hotărâre care vizează concesionarea unei suprafețe de teren din Parcul Romanescu, către S.C. FANTY GRUP SRL., dincolo de limitele amprentei la sol a clădirii, cu încă 173 mp, în jurul imobilului.
Conform Legii 422/2001, art.4, alin (1) și (2) – privind protecția monumentelor istorice, atât aprobarea unor lucrări de intervenție asupra clădirii, cât și concesionarea terenului unui monument istoric se pot face numai cu AVIZUL MINISTERULUI CULTURII SAU SERVICIILOR DECONCENTRATE ALE ACESTUIA.
Prin urmare, cu adresa nr. 199/31.01.2025, am comunicat acest aspect Primăriei Municipiului Craiova și prin adresa DJC Dolj 202/31.01.2025, am informat Ministerul Culturii asupra acestor fapte.
Vă precizăm că, prin HCL nr.77/2014, prelungit prin HCL nr.40/2024 s-a aprobat PUZ-ul Parcului Romanescu, în care se poate vedea delimitarea terenului.
Totodată, precizăm că, în baza Legii 422/2001, nu numai lucrările de intervenții directe la un monument istoric au nevoie de avizul direcțiilor județene pentru cultură, ci, de asemenea, orice intervenție asupra unui imobil aflat în zona de protecție a unui monument istoric trebuie să se supună acelorași rigori (analizarea unei documentații elaborate de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, care să fie analizată și aprobată de comisia monumentelor istorice).
Prin urmare, din orice perspectivă ar fi privită această problemă, răspunsul este același: beneficiarul trebuie să obțină, pe baza proiectului depus la DJC și analizat ulterior în Comisia Națională a Monumentelor Istorice, UN AVIZ PENTRU LUCRĂRI DE INTERVENȚIE>>.
Strigător la cer este și că patronii Restaurantului ”Romantic” au îngrădit terenul și au început să facă lucrări de amenajare la doi pași de polițiștii locali Craiova care supraveghează permanent, din punct fix, intrarea în parc. Poliția Locală a Municipiului (PLM) Craiova are chiar și un Serviciu numit Disciplină în Construcții.
Consilierul Emilia Neagu a petiționat conducerea Localei, care, însă, s-a disculpat, motivând că nu era în măsură să intervină.
PLM Craiova, evident că la data primirii sesizărilor, nu mai mai avea competență, fiindcă Direcția de Cultură luase deja măsuri împreună cu IPJ Dolj.
Altfel, sigur că PLM Craiova are obligația de a interveni și de a sesiza organele abilitate nu doar atunci când este afectată integritate bunurilor Craiovei, precum trandafirii rupți din ronduri.
Firma nașei primarului Olguța Vasilescu cere terasa ”Planter’s” de la intrarea în Parcul ”Romanescu”