
Sursa foto: montajfotovoltaice.ro
În încercarea de a clarifica aplicarea diferențiată a TVA-ului pentru bateriile achiziționate de români, fie prin programul Casa Verde 2024, fie prin PNRR, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a solicitat oficial Ministerului de Finanțe să considere un TVA unitar pentru aceste componente esențiale și a cerut Ministerului Energiei să își asume oficial că un sistem fotovoltaic hibrid funcțional include, fără excepție, baterii pentru stocare.
Ministerul Energiei a pasat responsabilitatea
„În loc să ofere o poziție clară, petiția noastră a fost redirecționată către domnul Sorin Elisei, Director General pe Politici Energetice, numit în funcție în februarie 2024. Fără o pregătire tehnică în domeniul energetic, cu studii superioare în… jurnalism și științele comunicării, acesta a considerat că întrebarea este <<prea complexă>> și a cerut Universității Politehnice București să răspundă în locul ministerului!”, spune Dan Pîrșan, președintele APCE.
Decizia Ministerului de Finanțe: bateriile nu fac parte dintr-un sistem fotovoltaic hibrid
Ca urmare a acestei tergiversări, vineri, 21 februarie, din surse interne, aflăm că Direcția de Legislație Fiscală din Ministerul de Finanțe a decis că bateriile NU sunt considerate componente ale unui sistem fotovoltaic functional hibrid. Consecința? Doar sistemele off-grid (fără conexiune la rețea, cabane izolate sau zone ne-electrificate) vor beneficia de TVA redus de 9%, în timp ce restul prosumatorilor vor fi taxați cu 19%.
Ce spune legea și ce ignoră Ministerul de Finanțe
Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, livrarea și instalarea de sisteme fotovoltaice funcționale, inclusiv a tuturor componentelor achiziționate separat, beneficiază de TVA redus de 9%.
Mai mult, Ministerul de Finanțe însuși precizează în Art. 3 indice 6: „kiturile de instalare” conțin „panou fotovoltaic, invertor, modul de comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj și conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, în cazul sistemelor off-grid, bateriile”.
Problema este că Ministerul de Finanțe nu înțelege existența invertoarelor hibride, care includ și baterii. Rezultatul este o interpretare abuzivă a legii și o povară financiară inutilă asupra prosumatorilor.
Cine sunt cei afectați de această decizie absurdă:
- 200.000 de prosumatori existenți, care doresc să își adauge o baterie, care vor plăti un TVA de 19% în loc de 9%.
- 62.000 de viitori prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024 (finanțat de Ministerul Mediului), care vor plăti TVA 19%.
- 20.000 de beneficiari PNRR – Componenta I4 Baterii, cu finanțare europeană, care vor primi un voucher de 5.000 de euro, dar statul își va plăti sieși TVA-ul de 19% pentru baterii, o absurditate birocratică.
- 40.000 de prosumatori defavorizați, finanțați prin PNRR, care vor suporta aceeași anomalie fiscală.
- 40.000 de beneficiari ai reabilitărilor termice prin PNRR, care includ și un sistem fotovoltaic, care vor suporta o taxă mai mare pentru baterii.
În total, peste 360.000 de români vor fi afectați de această interpretare eronată a legii.
Concluzia este că avem un paradox fiscal. Statul își taxează suplimentar finanțările pentru energie verde. Patru ministere au ignorat realitatea:
Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au eșuat în a proteja interesele prosumatorilor. În loc să colaboreze interministerial pentru a sprijini tranziția energetică, au lăsat 360.000 de români să suporte taxe inutile, îngreunând accesul la soluții moderne de stocare a energiei.
A.P.C.E. a solicitat sprijinul parlamentar și, în urma acestor presiuni, deputații USR Cristina Prună și Cezar Drăgoescu au inițiat un amendament pentru uniformizarea TVA-ului de 9% la orice sistem de stocare. Cu toate acestea, problema rămâne urgentă: ministerele trebuie să acționeze acum pentru a corecta această interpretare greșită și a sprijini dezvoltarea prosumatorilor din România!
APCE solicită public Guvernului să intervină imediat pentru clarificarea și corectarea acestei situații absurde!
„Sâmbătă după-amiaza, după ce Ministerul de Finanțe ar fi luat deja o hotărâre, conform surselor noastre, am primit un e-mail prin care un oficial al Ministerului Energiei admitea apartenența acumulatorilor în programul Casa Verde 2024 și concluziona evaziv: <<Bateria este utilă, însă devine chiar necesară în modul on-grid al invertorului hibrid și este obligatorie în modul off-grid al aceluiași invertor/sistem hibrid>>. Nimic, însă, despre TVA…”, declară Dan Pîrșan, președintele APCE.