
Factura la apă și canal va fi mai mare cu 20%, începând cu luna martie, pentru toți consumatorii din aria de operare a Companiei de Apă Oltenia.
Din 1 iulie 2024 și până la 28 februarie 2025, prețul apei potabile a fost de 7,59 lei/mc, fară TVA, iar cel pentru canal 5,94 lei/mc, fară TVA. Așadar, consumatorii plăteau în total 13,53 lei/mc, la care se aplica TVA de 9% (14,73 lei cu taxa inclusă).
Din luna martie, prețul apei va fi de 9,31 lei/mc, fără TVA, în timp ce canalizarea va costa 7,47 lei/mc, fără TVA, rezultând un cost total de 16,78 lei/mc, fără TVA, respectiv 18,28 lei/mc, cu taxa inclusă.
CAO spune că modificarea tarifelor este urmarea deciziei Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) din 19 februarie 2025.
Însă, ANRSC nu a făcut altceva decât să avizeze strategia de tarifare propusă de operatorul regional S.C. Compania de Apă Oltenia, pe care apoi a înaintat-o spre aprobare Adunării Generale a Asociaților (AGA) Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia. Din ADI Oltenia fac parte 39 de unități administrativ teritoriale din Dolj și Gorj.
Cât despre alte scumpiri, iată ce mai prevede Strategia: ”în cazul în care inflația cumulată de la ultima ajustare depășește 4%, se pot solicita până la maximum două ajustări intermediare doar cu inflația, conform formulei de ajustare tarifară. (…) Tarifele mai sus menționate pot suferi ajustări sau modificări în funcție de următoarele elemente:
a. condiționalitățile incluse în contractul de finanțare (de exemplu: îndeplinirea măsurilor de mediu prevăzute de legislația națională și de actele de reglementare emise de către instituții/autorități publice competente, măsuri privind implementarea planului de acțiuni pentru gestionarea nămolului, etc.);
b. condiționalitățile incluse în contractul de împrumut semnat de beneficiar pentru cofinanțarea proiectului;
c. rezultatele proiecțiilor financiare din planul de afaceri realizat de societate conform prevederilor legale și Contractului de Delegare.
d. impactul strategiilor viitoare de investiții în conformitate cu Master Planul”.
În Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare încheiat cu operatorul Compania de Apă Oltenia S.A, aprobat și de Consiliul local Craiova în ședința din ianuarie 2025, se mai menționează că „prețul la apă și tariful la canalizare-epurare se pot modifica, pentru a putea asigura resursele necesare acoperirii tuturor costurilor operaționale și de exploatare, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, a costurilor cu protecția mediului, a costurilor financiare asociate creditelor contractate”.
În același document se mai precizează și că… ”structura tarifelor și nivelele de tarifare trebuie să descurajeze risipa și consumul în exces și trebuie să fie stabilite ținând cont de gradul de suportabilitate al consumatorilor”.