
Dependenta de jocuri de noroc a devenit un fenomen global si destul de multi jucatori se confrunta cu astfel de tulburari de impuls care ii determina sa joace iresponsabil.
Si in Romania au fost semnalate din pacate foarte multe cazuri in ultimii ani, insa cifrele exacte ale jucatorilor cu adictii nu sunt cunoscute pentru ca multi dintre acestia nu accepta si nu vor sa recunoasca aceasta problema.
In continuare iti voi prezenta cateva optiuni de tratament pentru rezolvarea dependentei de jocuri de noroc la care poti apela si tu daca te confrunti cu o astfel de problema sau le poti recomanda unei persoane apropiate:
Tratamentul psihologic
Dependenta de jocuri de noroc este considerata o dependenta care se manifesta ca o tulburare de impuls. Cu alte cuvinte, este suficient un stimul vizual sau auditiv pentru ca jucatorul sa-si piarda controlul si sa inceapa sa joace desi nu avea asta in plan.
Primul pas este constientizarea problemei si sunt multe site-uri gratuite in Romania unde poti face teste care sa te lamureasca daca ai sau nu probleme cu dependenta de jocuri de noroc.
Totodata, exista inclusiv platforme in cadrul carora poti initia in mod gratuit sesiuni de consiliere in compania unor experti psihologi si daca doresti totul poate ramane anonim, astfel incat sa nu te simti inconfortabil.
Bineinteles ca poti apela si la un tratament psihologic in diverse clinici din tara, acolo unde totul va incepe cu constientizarea problemei, dupa care se vor gasi optiuni si solutii care permit degajarea de stimulii care provoaca dorinta de a juca, precum: contacte mai dese cu familia si prietenii, ocuparea timpului liber cu diverse activitati, iesiri in oras, totul fiind cu scopul de a uita de stimulii ce te determina sa joci.
Autoexcluderea
Autoexcluderea reprezinta o actiune individuala si constienta pe care trebuie s-o iei in considerare daca simti ca lucrurile au scapat de sub control si ai probleme legate de jocurile de noroc.
Orice platforma online de jocuri de noroc, dar si locatiile fizice iti ofera acum posibilitatea sa te autoexcluzi, iar aici optiunile incep sa se diversifice.
Poti sa iei pauza pentru o perioada limitata de timp sau pe termen nedeterminat, timp in care nu vei mai avea acces la jocuri de noroc.
In cazul in care totusi nu doresti sa te autoexcluzi, ci doar sa tii sub control dorinta de a juca, atunci trebuie sa stii ca aici poti juca pacanele gratis, in format demo, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa scoti niciun ban din buzunar si ai parte de o sesiune de joc fara riscuri financiare, lipsita de stres.
Tratamenul medicamentos
Administrarea de medicamente reprezinta o a doua etapa pentru tratarea dependentei de jocuri de noroc si as spune ca trebuie sa apelezi la ea doar daca terapia psihologica nu da roade.
De exemplu, ibogaina este un medicament care actioneaza asupra sistemului nervos si care a fost testat in strainatate de cativa ani dand rezultate destul de bune.
La noi in tara medicul psihiatru iti poate recomanda administrarea de medicamente care actioneaza in principal pentru a combate starile de nervi, depresia si agitatia.
Important de stiut este ca tratamentul medicamentos nu poate fi administrat pe perioade lungi de timp si adesea se recomanda combinarea acestuia cu terapia psihologica.
Evident ca nu trebuie sub nicio forma sa iei medicamente dupa capul tau, ci doar in urma unei prescriptii din partea unui medic specialist.
Tratamentul cu dispozitive medicale
Recent s-a testat si terapia “Neuro Jet” prin intermediul careia se folosesc impulsuri specifice care actioneaza asupra anumitor celule nervoase din creier responsabile cu declansarea impulsurilor.
Stimularea nervoasa nu este dureroasa, deci n-ai de ce sa-ti faci griji, fiindca vei simti doar mici gadilituri si eventual o mancarime usoara, dar cam atat.
Este un dispozitiv care se gaseste destul de rar in clinicile din Romania, acesta fiind principalul dezavantaj, insa cu siguranta in viitorul apropiat va fi tot mai des intalnit.
Internarea medicala
Este o metoda extrema care poate fi o optiune doar cand celelalte variante nu mai au efect si presupune cel mai dur pas – izolarea individului de tot ceea ce inseamna jocuri de noroc.
Practic iti impui o autoabstinenta, astfel ca daca esti internat intr-o clinica si supravegheat constant nu mai ai acces la jocurile de noroc, fiindu-ti limitat inclusiv accesul la internet.
Totodata, in clinicile dedicate pentru acest lucru vei putea discuta si interactiona cu alti dependenti de jocuri de noroc, lucru care poate fi util si va puteti sustine reciproc in drumul spre vindecare.