
„Vaccinarea este instrumentul cel mai eficace și cost-eficient pe care știința ni le-a dat. E un lucru aproape miraculos să spui că ai un vaccin care te păzește de cancer. Pentru că vaccinarea anti HPV asta este, o vaccinare împotriva cancerului”, spune apăsat medicul Carmen Ungureanu, reprezentant al Institutului de Sănătate Publică din România (INSP).

„Ar trebui să facem din 8 martie și o zi a responsabilității, în care să celebrăm viața, sănătatea și puterea fiecărei femei de a avea grijă de ea însăși. Prevenția chiar poate salva vieți. Cancerul de col uterin și cancerul glandei mamare nu sunt doar diagnostice, doar cuvinte, doar statistici, ele sunt realități care, din păcate, la un moment dat, pot să modifice destine și chiar să le frângă. Tot mai mulți dintre noi trebuie să conștientizeze că prevenția cu adevărat ne salvează”, a pledat Ramona Schenker, psiho-oncolog al Centrului Sf. Nectarie Craiova și președinte MED SAN.
”Alegerile trebuie făcute în cunoștință de cauză”
„Pentru prevenție, alegerile trebuie făcute în cunoștință de cauză. Nu putem să ne așteptăm să avem o populație cu un nivel crescut de cunoștințe în sănătate în afara nivelului crescut al educației. Datoria noastră e să informăm populația în mod corect și onest. Am făcut un sondaj privind prevenția cancerului de col și unul dintre rezultatele studiului a relevat că doar 4% dintre femei au putut face asocierea între HPV și cancerul de col uterin. De asemenea, alte studii privind cancerul ne-au arătat că foarte puțini oameni pot numi în mod corect factorii de risc ai cancerului”, a explicat dr. Carmen Ungureanu, de la INSP. Și a spus răspicat că știința, care a dat vaccinurile, este calea sigură ce trebuie urmată.
Explozie a cazurilor de cancer
Invitat la eveniment, prof. univ. dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a subliniat că, în România, spre deosebire de alte țări, cancerul de col uterin nu doar că este foarte frecvent, ci apare și la vârste destul de tinere.
„Dar și armele terapeutice și de investigație s-au schimbat radical. Când am terminat facultatea, părea din altă lume că un cancer precum de col poate fi evitat prin vaccinare. Drept dovadă, vorbim de rate de vaccinare de peste 50-60% pe toate continentele. Dar, cum să avem o medie europeană de 60% și în România de doar 6%? E o diferență prea mare pentru a ne considera o societate civilizată. Și, atunci, orice demers, orice inițiativă de informare înseamnă un punct în plus de vaccinare. Poate este un 0,5% în plus la aceste cifre și, doar așa, din punct în punct și din localitate în localitate, putem crește. Trebuie să îi asigurăm pacientului mediul și vectorii care să acționeze asupra lui, să acționăm suficient de convingător, este o obligație pe care o avem”, a spus medicul Dominic Iliescu.
Faceți controale de prevenție! 98% dintre femei se pot vindeca
Numeroase cazuri de cancer sunt înregistrate și la Centrul de Oncologie Sf Nectarie din Craiova. Nu sunt simple statistici culese de undeva de departe, ci e realitatea de lângă noi. Potrivit directorului medical al Centrului, dr. Carmen Ungureanu, în ultimii cinci ani, aici au fost 1.800 de femei diagnosticate cu cancer la sân și 500 de cazuri de cancer de col uterin. Cele mai multe au fost în stadii avansate. Doar 200 de paciente, din cele 500 cu cancer de col uterin, au fost în stadii incipiente.
„Pentru orice femeie, recomand depistarea precoce a patologiei mamare. Să fie efectuate controale la vârste cât mai tinere pentru că, din păcate, ne întâlnim cu cazuri deosebite, cu patolgii ale cancerului de glande mamare, la vârste de 20 și ceva de ani. 98% dintre femei pot fi vindecabile și orice nodul nou apărut poate investigat corespunzător. Sper că în viitor, pentru sănătatea femeii să reușim să facem echipe cât mai extinse”, a explicat și medicul primar radiologie imagistică și senologie imagistică, dr. Georgiana Camen.
„Vaccinarea anti-HPV este o oportunitate reală de prevenție, atât în medicina de familie, dar și în alte segmente de asistență medicală. Exemplul pe care îl aduce Centrul Sf. Nectarie reprezintă o oportunitate pentru persoanele care doresc să se vaccineze, inclusiv pentru prevenția unor forme de cancer, dar și un model de bună practică pentru unitățile sanitare spitalicești de a se implica cât mai mult în activitatea de prevenție”, susține, la rândul său, dr Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie și vicepreședinte în cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.
Conf. univ. dr. Michael Schenker a reiterat, la rândul său, că vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție:
„Zilnic, văd paciente diagnosticate în stadii avansate, când povara bolii devine copleșitoare și, adesea, le împiedică să își continue tratamentul. Cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancere care pot fi prevenite aproape în totalitate, însă continuă să fie o cauză majoră de mortalitate oncologică în România. Vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție, iar screeningul periodic poate depista leziunile precanceroase. Creșterea gradului de informare și accesul la prevenție sunt esențiale pentru reducerea impactului acestei boli”.
Policy and Market Access Director al companiei farmaceutice MSD România,
Potrivit Liviei Stan, Policy and Market Access Director al companiei farmaceutice MSD România, nul trecut Doljul a obținut rezultate bune la vaccinare anti HPV. Peste 3.800 de persoane au făcut demersuri în acest sens, iar creșterea înregistrată este peste nivel național.
Informații utile
Pentru a asigura acces facil și un proces eficient, Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie colaborează cu 13 medici oncologi specialiști și primari, care pot prescrie rețete pentru vaccin pacienților cu trimitere de la medicul de familie.
Administrarea vaccinului este realizată de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Național de Vaccinare. Pacienții pot achiziționa vaccinul din cele trei farmacii cu circuit deschis aflate în proximitatea Centrului Sf. Nectarie.
Procesul de vaccinare va începe din 10 martie. Un autobuz care deservește Traseul 3 din Craiova va promova timp de o lună mesajul esențial împotriva cancerului: Vaccinați-vă!
Studiile arată că prevenția activă și depistarea precoce pot reduce semnificativ riscul de deces cauzat de cancerul de col uterin și cancerul mamar. Screening-ul regulat, combinat cu vaccinarea anti-HPV și menținerea unui stil de viață echilibrat, reprezintă cele mai eficiente metode de protecție împotriva acestor afecțiuni. Printre factorii de risc importanți se numără:
-
Infecția cu HPV – principalul factor declanșator al cancerului de col uterin.
-
Istoricul familial de cancer mamar.
-
Stilul de viață sedentar și alimentația dezechilibrată.
-
Expunerea la factori de stres și lipsa suportului psihologic.