
Exercițiu de tragere în poligonul IPJ Dolj / Foto: IPJ Dolj
Poligonul de tragere al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj este funcțional din nou, la patru ani după ce a ars într-un incendiu. Spațiul a fost complet reabilitat și dotat modern pentru pregătirea profesională a lucrătorilor din structurile de poliție doljene.
Reamenajarea a costat aproape 500.000 de euro și, cu certitudine, era una dintre mult așteptatele investiții absolut necesare polițiștilor.
Din februarie 2021, când poligonul nu a mai putut fi folosit, și până anul acesta, lucrătorii IPJ Dolj s-au pregătit la Balta Verde, cu sprijinul MApN.
„Obiectivul asumat de conducerea IPJ Dolj a fost realizat în ceea ce privește asigurarea unui spațiu adecvat pregătirii profesionale a polițiștilor doljeni pe linia tragerii cu armamentul din dotare. Spațiul este dotat la un nivel foarte ridicat, modern. Ca aspect de noutate, pe lângă modernizarea celor trei câmpuri de tragere, poligonul beneficiază de un sistem digital de pregătire tactică și profesională, cât și de un simulator virtual de tragere. (…) Proiectul a beneficiat de o finanțare de 2,4 milioane lei, bani de la bugetul de stat”, a declarat, astăzi, comandantul Inspectoratului, comisar șef de poliție Marius Daniel Mîrzacu, cu ocazia inaugurării oficiale.
Prezentarea poligonului a fost făcută de instructorul de tragere din Serviciul de Pregătire Profesională, subcomisar Adrian Vîlceleanu. Jurnaliștii au avut ocazia să testeze noul sistem de tragere și au putut urmări câteva dintre exercițiile polițiștilor cu muniție reală.
În prezent, în România mai există încă două astfel de poligoane moderne, la Brașov și București. Un al patrulea, în Timișoara, este în proces de omologare.

O altă noutate este că, începând de astăzi, IPJ Dolj este activ și pe Facebook, unde, pentru început, puteți viziona un clip de prezentare profesionist al noului poligon de tragere de la Craiova.
Despre noul poligon
În spațiul de tragere se regăsește un câmp de tragere prevăzut cu 3 aliniamente de tragere din poziție fixă, cu separatoare realizate din geam și oțel balistic. În dreptul fiecărei linii de tragere se află câte o tabletă pentru comanda sistemului automatizat de control al țintelor, ce permite dispunerea acestora la distanțe prestabilite sau reglarea oricărei distanțe din metru în metru, precum și rotirea acestora la 90 sau 180 de grade.
Totodată, în câmpul de tragere este delimitată o zonă din care pot fi efectuate trageri dinamice de la 5, până la 22,5 m față de peretele captator, evidențiată prin marcaje de culoare galben.
Atât pereții, cât și tavanul au fost împărțiți în două zone acoperite cu plăci din cauciuc balistic, cu grosime de 50 mm, ce au rol antiricoșet și proprietăți fonoabsorbante diferite.
Sistemul de iluminat interior al poligonului a fost regândit, acesta fiind realizat prin lămpi cu led, protejate fie prin dispunerea acestora în spatele trăgătorilor, fie prin dispunerea în spatele unor protecții balistice realizate din tablă de oțel balistic și plăci antiricoșet.
În compunerea acestuia se regăsesc și stroboscoape cu lumină albă și proiectoare cu lumină roșie și albastră, destinate simulării unor condiții cât mai apropiate de realitate și crearea unor scenarii suplimentare pentru o pregătire aprofundată a personalului operativ.
În completarea sistemului de iluminat există și un sistem acustic prin care pot fi emise sunete de sirenă, comenzi vocale sau alte sunete specifice pregătirii polițiștilor.
De asemenea, poligonul este dotat și cu un simulator virtual de tragere – sistem digital de pregătire tactică și profesională pentru muniție reală și/sau replici laser. La distanța de 3,5 m față de peretele captator se află dispus în podea videoproiectorul și o cameră de detecție a semnalului infraroșu, părți componente ale sistemului digital de pregătire tactică pentru muniție reală și replici laser, protejate cu o tablă de oțel balistic și plăci antiricoșet. Aceste sisteme pot fi controlate atât de pe tabletele din dreptul liniilor de tragere, cât și de pe o tabletă amovibilă.
Pentru eliminarea gazelor rezultate în urma ședințelor de tragere și crearea unui climat corespunzător, sistemul de climatizare și ventilare asigură schimbarea întregului volum de aer din câmpul de tragere de minim 10 ori pe oră, având o capacitate de evacuare și de aducție destul de mare.
Sistemul asigură filtrarea particulelor de metale grele rezultate în urma ședințelor de tragere înainte de evacuarea aerului în atmosferă și un climat optim de 18-20 de grade la interior.
Toate materialele utilizate la renovarea și modernizarea poligonului respectă caracteristicile și detaliile tehnice pentru protecția fonică și balistică, fiind montat și un panou avizier cu principalele reguli și măsuri de siguranță ce trebuie respectate în poligon și planul de evacuare în caz de urgență.