
Jurnaliștii Luiza Vasiliu și Victor Ilie au fost filați de ofițeri de poliție ai DNA, după ce șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Iași a depus pe numele lui Ilie o plângere pentru dare de mită. Jurnalistul l-a filmat cu camera ascunsă pe Gabriel Ciobanu când funcționarul statului l-a condus, fără telefon, într-o cameră separată, pentru a discuta despre deschiderea unui depozit în care ar fi fost transportate cereale din Ucraina.
În primăvara lui 2023, jurnaliștii Luiza Vasiliu și Victor Ilie au fost filați două zile de șase ofițeri de poliție din cadrul DNA, Serviciul Tehnic. Pe doi dintre ei jurnalistul i-a și fotografiat.
Supravegherea telefonică a lui Victor Ilie a durat două luni, cu mandat cerut de procuror și aprobat de judecători de la Tribunalul Iași. „Același polițist mi-a spus că m-au identificat din prima. Știau că sunt jurnalist de investigație. Puteau descoperi la fel de ușor că mai făcusem undercover-uri, la RISE Project sau Recorder. Dar au ales să folosească pretextul plângerii lui Ciobanu ca să mă urmărească pe mine, nu să cerceteze ce se întâmplă cu adevărat la DSVSA Iași.
Mi-au aflat sursele, subiectele în lucru, drumurile, cercul relațional, conversațiile. După o lună de interceptări, au mai primit încă o lună de la judecătorul de drepturi și libertăți. Au motivat extinderea mandatului de supraveghere prin comportamentul meu suspicios, pentru că mi-am dat seama că sunt urmărit”, arată Ilie în investigația Când jurnaliștii devin ținta statului.
Totul a început de la un undercover, o metodă legitimă de documentare, folosită de jurnaliști atunci când au epuizat toate căile tradiționale de a dovedi un abuz sau o ilegalitate. „Asta am făcut în 2022 și pentru documentarul Clanul Marelui Alb publicat de Recorder, când am dezvăluit pasiunea pentru afaceri cu fonduri publice a Bisericii Ortodoxe Române”, spune Victor Ilie.
Jurnalistul mai arată că i-a scris funcționarului pe un bilețel 10.000, suma pe care știa c-o așteaptă în schimbul favorului. „În plângerea pe care a făcut-o apoi la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Iași a scris că a venit un individ să-i dea șpagă. Că individul, nu el, a propus să lase telefoanele și să meargă în altă cameră, și că, de fapt, a fost oripilat de bilețelul cu „10.000”, nu încântat”.
Precedentul DNA Iași
Alți ziariști au fost puși sub supraveghere abuziv de către DNA Iași. Era 2018. Rareș Neamțu și colegii săi, Tudor Leahu și Andrei Viliche, sunt jurnaliști la 7 Iași și au publicat zeci de anchete despre corupția din primăria condusă de Mihai Chirica. Procurorii DNA s-au autosesizat, au clasat acuzațiile față de primar, viceprimar și arhitectul șef al orașului, dar au continuat interceptarea ziariștilor două luni pentru presupuse fapte de hărțuire, șantaj și amenințare.
Articolul integral în PRESShub.