
Tibi Mușuroi, directorul interimar al TVR Craiova / Sursa: Facebook
Jurnalistul Ion Mihai, de la Studioul teritorial Craiova al TVR, pe numele căruia directorul interimar Tiberius Mușuroi a făcut plângere la poliție pe motiv că ar înregistra audio-video ”întreaga activitate desfășurată de întreg personalul” televiziunii, și-a primit înapoi computerul, la mai bine de două săptămâni de la ridicarea acestuia de către organele de cercetare judiciară.
În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem (este cercetată fapta, nu persoana) pe 1 martie 2025, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de… violarea vieții private, după ce polițiștii au constatat că monitorul folosit de acesta avea încorporată, din fabrică, o cameră video. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns!
Calculatorul jurnalistului a fost percheziționat informatic în perioada 5-7 martie. Pe 19 martie i-a fost returnat de organele judiciare, cu mențiunea că nu are voie să îi aducă modificări, să-l distrugă sau să-l înstrăineze.

Unitatea centrală, mouse-ul și tastatura erau proprietatea personală a acestuia. Doar monitorul i-a fost pus la dispoziție de TVR. Pentru restul de componente spune că a primit acceptul conducerii de a le utiliza în redacție.
Ion Mihai susține că atât i-a oferit televiziunea unde este angajat. Fără componentele aduse de acasă, ar fi putut lucra doar dacă un alt calculator din redacție ar fi fost disponibil când avea nevoie. Deși parțial personal, computerul jurnalistului nu era securizat cu parolă, mai susține acesta. În orice caz, nu trebuie pierdut din vedere că, legal, monitorul era în proprietatea TVR Craiova, deci în gestiunea directorului interimar care o conduce.
Sâmbătă, 1 martie 2025, în timp ce se afla în redacție, în timpul programului de lucru, jurnalistul senior Ion Mihai, angajat al televiziunii, s-a trezit cu polițiști de la Secția 2 Poliție Craiova. La indicațiile directorului Mușuroi, oamenii legii au controlat biroul unde se afla computerul și au constatat că ”nu există aparate tehnice extra cu care s-ar fi putut înregistra audio-video, cu excepția camerei video încorporate în monitor”, după cum se menționează în procesul verbal întocmit în urma verificărilor la fața locului.
”Însă, având în vedere că există posibilitate ca aceste aparate tehnice să fie montate în interiorul calculatorului, am procedat la ridicarea în vederea continuării cercetărilor (…)”, au mai notat polițiștii.
Așa au ajuns la percheziții amănunțite unitatea centrală, monitorul, mouse-ul și tastatura jurnalistului. Și totul s-a întâmplat la numai câteva zeci de minute după ce șeful TVR Craiova a depus plângere către organele de cercetare că Ion Mihai ar face ”spionaj” în redacție.
Este de-a dreptul remarcabilă promptitudinea cu care oamenii legii au răspuns la sesizarea personală a conducerii TVR. Și mărturisim că nouă ne ridică multe semne de întrebare. Mai mult decât atât, este extrem de îngrijorător că, invocând un articol de lege care vizează protejarea vieții private, polițiștii Secției 2 Poliție Craiova i-au ridicat computerul din redacția de știri. Care, indubitabil, nu este spațiu privat!
Totodată, e greu de înțeles și extrem de grav că un ditamai director (interimar) de televiziune de stat, fie el și cocoțat politic de PSD, jurnalist, ba chiar senior, poate susține asemenea aberații. Ne e greu să acceptăm că directorul TVR e prost, tocmai de aceea îl suspectăm că e doar rău-intenționat. Să-și acuze un coleg de redacție, și el tot jurnalist senior, că înregistrează audio și video ce se întâmplă la serviciu e revoltător. Și foarte periculos pentru libertatea de exprimare a presei!
Mușuroi s-a repezit la poliție, ca un vânător de fantome, la auzul unor zvonuri cum că Mihai ar înregistra video și audio ce se întâmplă în ”toată redacția”, atenție, cu monitorul computerului de la serviciu, pe care l-a arătat cu degetul polițiștilor veniți repede la caz. Făcând haz de necaz, ni l-am și imaginat pe Ion cu monitorul în brațe, încercând să surprindă cât mai subtil imagini cu camera ”întreaga activitate” a TVR Craiova. Monitor care i-a fost pus la dispoziție chiar de angajator. Adică chiar de Mușuroi. Așa ceva!!! Să dai curs unor zvonuri, fără a le verifica înainte, că doar asta face un jurnalist, ca mai apoi să acuzi că ți-a fost violată intimitatea la locul de muncă, asta da ”meserie”!
Iată ce înseamnă violarea vieții private, prevăzută la Art. 226, alin 1 din Codul penal, adică fapta de care este suspectat jurnalistul Ion Mihai:
”1)Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
*) Prin Decizia nr. 18/2024 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
Dacă noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă la care face referire art. 226 alin. (1) din Codul penal sunt mai extinse decât cea de domiciliu, prevăzută de art. 224 din Codul penal, incluzând şi acele spaţii care, chiar dacă nu pot fi calificate drept domiciliu, oferă o protecţie vieţii private a persoanei, de pildă, grupul sanitar al unei clinici sau la care au acces mai multe persoane, o cabină de probă dintr-un magazin, vestiarul unei săli de sport, şi stabileşte că: Noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă din conţinutul infracţiunii de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 alin. (1) din Codul penal, au acelaşi înţeles cu noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă din conţinutul infracţiunii de violare de domiciliu, prevăzută de art. 224 alin. (1) din Codul penal, fiind subsumate noţiunii de domiciliu în sensul legii penale”.
Chiar și în condițiile prevederilor de mai sus, tot la art. 26 se mai arată că fotografierea, înregistrarea cu tehnici audio-video etc. nu constituie infracțiune dacă justifică un interes legitim sau surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni, dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
Or sesizarea lui Mușuroi nu avea temei legal din capul locului. El le-a indicat oamenilor legii că infracțiunea ar fi comisă în sediul TVR Craiova din Calea Unirii. Asta dacă nu care cumva, din atâta dedicare profesională, redacția i-a ajuns și casă și masă directorului. Într-un fel, o avea dreptate, fiindcă studioul din Bănie este cuib de neamuri, fini și afini. Și de conflicte mai mult sau mai puțin grave, de grupuri de angajați manevrați în funcție de preferințele fiecărui șef ajuns vremelnic în fruntea trebii ca să servească partidul. Motiv de râcă, invidie și răzbunări personale și profesionale.
Poate Mușuroi s-a simțit invidiat după celebrul interviu cu Olguța Vasilescu în care a reușit, probabil, să bată un record. Și nu ne referim la cel de audiență (Vedeți aici despre ce este vorba: ”Mostră de servilism la TVR Craiova, într-un interviu cu Olguța Vasilescu, doar cu ”întrebări” ajutătoare/ Moderator: ”Sunteți foarte bun comunicator/ Craiova, destinație turistică unde vin sute de mii de oameni/ Binele este o știre”).
Spre știința opiniei publice, Ion Mihai a ajuns la TVR ca producător general, post obținut prin concurs în 2000. Chiar și așa a fost retrogradat ulterior, fiindcă vântul politicii bate orice. Iar Ion Mihai știe foarte bine asta nu doar din postura de ”victimă”, ci și de ”complice”, fiindcă și el a a întins o mână de ajutor politicienilor locali în detrimentul libertății de exprimare. În fine. Iacătă, vorba aia, orice cal ajunge gloabă. Și e valabil pentru oricare dintre noi.
Însă încercarea de compromitere a unui jurnalist, din considerente personale, mai ales de către un alt jurnalist, deci decredibilizarea breslei, crearea de pârghii fără precedent care să fie folosite de instituții și mediul politic prin care ziariștii să fie supuși la percheziții informatice este complet inacceptabilă!
Admițând chiar și ipoteza că în miile de fișiere descărcate de anchetatori din computerul jurnalistului Ion Mihai în căutarea de dovezi incriminatorii s-ar găsi ceva – lucru care nu s-a întâmplat, conform surselor noastre – asta nu dovedește nimic. Sau poate dovedește că interimarul Mușuroi ori apropiații lui au scheleți în dulapuri. Acțiunea lui de intimidare e rușinoasă, abuzivă și de condamnat.