
Universitatea din Craiova, prin intermediul unor echipe interdisciplinare complexe, continuă tradiția câştigării şi finanţării unor proiecte de cercetare de mare anvergură academică.
În contextul geopolitic și geostrategic actual, investiția în proiecte de cercetare care vizează securitatea civilă este foarte importantă și benefică. Cele două proiecte câștigate prin competiție de Universitatea din Craiova în cadrul Programului NATO Science for Peace and Security promovează dialogul și cooperarea practică între statele membre NATO și țările partenere pe baza cercetării științifice, inovației tehnologice și schimbului de cunoștințe.
Primul proiect finalizat în 2022, Creation of New generation Titanium Diboride composite armour material, în parteneriat cu Universitatea Tehnica din Georgia a avut drept scop crearea unui material de blindaj de nouă generație pentru protectie balistica. ”Echipa UCV a dezvoltat soluții inovatoare pentru protecția balistică individuala si colectiva prin integrarea diboridului de titan prin aplicarea unor tehnologii avansate de procesare cu microunde, redefinind performanța și eficiența materialelor de blindaj în contextul geostrategic actual” susține directorul proiectului, prof.dr. ing. Gabriel Benga.
Cel de-al doilea proiect, în derulare, InnoVAtive VR tools for enhanciNG the secUrity of NATO exteRnal borDers – VANGUARD (2024-2027) în parteneriat cu Universitatea Tehnica a Moldovei are drept obiectiv dezvoltarea unui pachet educațional bazat pe tehnologii avansate în domeniul Realității Virtuale capabil sa simuleze scenarii reale din activitatea Politiei de Frontiera. Scenariile dezvoltate au în vedere traficul ilegal de arme, droguri și precursori pentru substanțe explozive fiind un suport real pentru pregătirea personalului de la frontierele externe NATO. Prin urmare, directorul de proiect, prof.dr.ing. Gabriel Benga ne informează că “Echipa UCV dezvoltă soluții inovative în vederea preîntâmpinării proliferării traficului de arme si precursori pentru substanțe explozive, care conform previziunii FRONTEX va cunoaște o creștere accelerata ca urmare a viitoarei soluționări a conflictului ruso-ucrainean”.
Bugetul celor două proiecte finanțate de NATO este de peste 300.000 euro. O parte dintre acești bani au contribuit la dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Universității din Craiova prin achiziția unor noi echipamente în valoare de peste 50.000 euro.
În perioada implementării proiectelor se acordă burse de cercetare pentru postdoctoranzi scopul fiind acela de a crea ”o masă critică de cercetători tineri”.
Toate aceste studii amănunțite efectuate în mod sistematic cu scopul de a cunoaște contribuie la îmbunătățirea activității de cercetare la nivel internațional a Universității din Craiova.
Ionela Carmen Banța – Expert 2 promovare cercetare
Andra Gabriela Gelatu – Expert 1 promovare cercetare