
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj a luat prima măsură ca urmare a tăierii bugetare aplicate de Consiliul Județean Dolj, în subordinea căruia se află. Este singura Direcție din țară unde sunt prevăzute scăderi de venituri și disponibilizări. Sporurile acordate personalului din serviciile de asistență socială au fost diminuate de la 1 aprilie.
Este vorba despre banii pe care îi primesc angajații care îngrijesc sau acordă servicii de specialitate adulților şi copiilor cu probleme fizice, mintale, celor care suferă de boli precum HIV/SIDA sau TBC, copiilor care au săvârșit fapte penale, celor care ajung la serviciile de intervenţie/centrele în regim de urgenţă, precum și cei care au în grijă copiii abandonați.
Consiliul Județean Dolj a decis să aloce un buget mai mic Direcției, motivând că trebuie aplicate măsuri de eficientizare și reducere a cheltuielilor. Cu alte cuvinte, nu mai are bani de ”aruncat” pe personalul care îngrijește direct oamenii și copiii bătuți de soartă. Asta pentru că, deocamdată, sunt primii care de luna aceasta resimt efectele austerității. Conducerea a dispus ca sporurile acordate prin lege pentru condițiile deosebite de periculoase să fie plătite la minimul acordat prin lege.
DGASPC Dolj are peste 1500 de angajați, dintre care aproximativ 1350 sunt în serviciile sociale, adică lucrează direct cu beneficiarii. Restul sunt funcționari publici, care nu beneficiază de sporuri, însă chiar și fără ele salariile lor sunt cu mult mai mari. (Puteți vedea AICI exact cât câștiga fiecare angajat, pe funcții, până la 31.03.2025).
Asta a dus la nemulțumiri majore, cu atât mai mult cu cât devine din ce în ce mai clar că vor avea loc și restructurări de personal.
”Ne-au aranjat. Ne-au tăiat din sporul de condiții deosebite 25%. Era singurul pe care îl aveam și beneficiam de el doar cei care lucram în centre, direct cu beneficiarii. Deci, <<armata>> din birouri a scăpat cu toți banii. După ce că noi, educatorii, instructorii și infirmierele, cei care ducem tot greul, avem acel spor plafonat la salariul din 2018, tot de la noi au luat. Norma de hrană este sub 15 lei/zi. Lucrăm toate sărbătorile legale, fără drept de concediu, sâmbete, duminici și nu ne-au dat un leu în plus”, se plâng salariații afectați de măsură.
Revolta ”fraierilor”, cum își spun cei din serviciile sociale, este cu atât mai mare cu cât susțin că majoritatea celor din birouri au ajuns pe funcții pe linie politică, fiindcă ar fi ”lipitori de afișe” și unii ar veni la muncă ca să aibă de unde să plece, încasând salariul bine-merci. Pe scurt, simt că trăiesc povestea clasică a celor angajați în posturi calde, pe care austeritatea îi ocolește, ca să-i lovească pe cei care n-au veste de protecție.
Între ei s-ar număra și fiul secretarului de stat în Ministerul Muncii, Daniela Barbu, consiliera Olguței Vasilescu pe când era ministru, pe care PSD a susținut-o ulterior să ajungă în funcțiile de viceprimar al Craiovei și apoi de prefect de Dolj. Ironia sorții este că și acasă și în deplasare, speranța angajaților se izbește de aceleași figuri.
Sindicaliștii au cerut întrevederi de urgență la Ministerul Muncii, după aflarea veștii că se impun măsuri drastice la nivelul DGASPC Dolj, și au ajuns la masă cu aceeași Daniela Barbu, în calitatea sa de secretar de stat.
Acasă, la Craiova n-au primit acordul autorităților să protesteze față de deciziile administrației PSD, iar dacă li se va autoriza protestul pare-se că singurul loc în care ar avea șanse să o facă ar fi undeva la marginea orașului. Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs, fiindcă una e să scoți ”bugetarii” la înaintare ca să susțină manifestări cu efect laudativ și alta e ce faci când dai chix administrativo-financiar.
Salariații spun că vor contesta deciziile pe care le-au primit și pe cele care vor mai veni.
Pe același subiect:
Tensiune la DGASPC Dolj, după vestea că CJ nu mai are bani pentru toți angajații