
Fotografie cu rol ilustrativ, generată cu AI
Unul dintre cei mai controversați foști judecători de la Secția penală a Judecătoriei Craiova, Florin Marius Grecu, pare să se fi evaporat după pensionare.
Magistratul, cunoscut pentru metodele sale… neortodoxe, este de negăsit, spre disperarea colegilor de la Curtea de Apel Craiova, care încearcă să-l facă să se prezinte în fața justiției.
În 2022, înainte de a părăsi toga neagră pentru o pensie liniștită, Grecu a făcut valuri cerând medicilor legiști să devină clarvăzători.
Într-un caz halucinant, judecătorul a solicitat o expertiză psihiatrică pentru a stabili dacă un bărbat, acuzat de hărțuire și ultraj prin petiții, ar putea comite infracțiuni… în viitor. Da, ați citit bine: Grecu voia să știe ce va face omul peste ani, ca și cum medicii ar avea o sferă de cristal.
Când prof. univ. dr. Roxana Zăvoi, membră a comisiei de expertiză, i-a scris că „medicii legiști nu sunt în măsură să prevadă dacă în viitor o persoană va săvârși fapte de natură penală, deoarece nu există criterii științifice”, judecătorul a reacționat ca un regizor de telenovelă: a exclus-o din comisie, acuzând-o că și-a exprimat opinia asupra expertizei.
Ba, mai mult, l-a amendat pe medicul legist Valentin Zorilă pentru că nu a recomandat internarea acuzatului la spitalul de nebuni, după cum scriam în acest articol din Știri Craiova (28.07.2022).
Dar Grecu nu s-a oprit aici. Ignorând concluziile medicilor, care au stabilit că acuzatul nu are probleme psihice și că „nu putem aprecia în ce măsură este posibil ca numitul să mai comită fapte prevăzute de legea penală”, judecătorul a pronunțat o condamnare care a sfidat legea.
A aplicat o pedeapsă mai mare decât maximul legal, justificând cu un discurs demn de un roman distopic:
- „instanţa urmează să-i aplice inculpatului pedepse orientate peste mediu special al pedepselor[…]
- Inculpatul, prin atitudinea sa, erijându-se în rolul de «luptător» împotriva neregulilor din sistemul poliţienesc, în mod eronat, a apreciat că printre modalităţile sale de acţiune – pentru înlăturarea acestor nereguli – are această posibilitate de a sesiza – folosind un limbaj denigrator, ofensator, obscen uneori, în mod excesiv şi abuziv – autorităţile statului cu aspecte care, în marea lor majoritate, nu au relevat conduite contrare normelor de funcţionare a instituţiilor publice. […]
- Prin conduita infracţională, inculpatul a demonstrat că nu are niciun fel de respect faţă de autorităţile statului, fie că este vorba de autoritatea poliţienească, de parchet sau de instanţa de judecată. […]
- instanţa reţine atitudinea virulentă, extrem de agresivă la adresa persoanelor vătămate, când – sub pretextul dreptului său de a-şi exercita libertăţile şi drepturile sale constituţionale şi legale – a înţeles să folosească mijloace care intră în sfera ilicitului penal.”
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au fost nevoiți să facă apel, subliniind că „hotărârea instanței de fond o apreciem ca fiind nelegală întrucât pedepsele aplicate pentru două din cele trei infracțiuni deduse judecății depășeșc maximul special prevăzut de lege”.
Curtea de Apel a admis apelul și a redus pedeapsa.
După ce a ispășit pedeapsa, condamnatul l-a dat în judecată pe Grecu, acum pensionar. Dar surpriză: fostul judecător e de negăsit. Citat la adresele unde obișnuia să-și petreacă timpul, Grecu nu mai locuiește acolo, conform poștașului. Curtea de Apel Craiova, în loc să verifice domiciliul actual la Evidența Populației, a decis să-l citeze… la ușa instanței și pe site-ul instanței. Citația, emisă pe 22.04.2025, sună ca o invitație la un bal mascat:
„GRECU FLORIN MARIUS, cu ultimul domiciliu în CRAIOVA este chemat în această instanţă, camera Sala Contencios, în ziua de 20.05.2025, Completul C1-contencios, ora 09:00, in calitate de Intimat, în proces cu […] în calitate de Recurent, obligaţia de a face. În caz de neprezentare a părţilor, judecata se va face în lipsă, dacă se solicită în scris acest lucru de către una din părţi. Prin publicare pe portalul instanţelor.”
Probabil magistrații speră că Grecu va ghici prin telepatie și clarviziune că e așteptat în instanță.
Întrebat de Știri Craiova unde crede că s-a ascuns fostul judecător, petentul a oferit o teorie savuroasă: „Nu e exclus ca Florin Grecu să fie total absorbit de studiul metodelor de prezicere a viitorului, precum rumpologia (ghicitul în fund, patentată de Jacqueline Stallone, mama lui Sylvester Stallone), scatomancia (ghicitul în excremente), uromanția (ghicitul în urină), flatulomanția (ghicitul în pârțuri) sau augurii romani (ghicitul în zborul păsărelelor și păsăricilor)”.
Cu această ocazie, petentul ne roagă să transmitem public textul citației ca să îl determinăm pe Grecu să iasă din întuneric, să se ilumineze căutându-și viitorul la ușa instanței, să se prezinte la proces și să răspundă acuzațiilor.
Oare unde s-o fi ascuns fostul magistrat? Poate așteaptă ca un expert să-i citească viitorul în stele, în cafea sau prin curtea unui spital de nebuni…
Un lucru e clar: justiția craioveană joacă ruleta cu citațiile, și nu e prima dată când o dă în bară.
În procesul biciclistului din Parcul Romanescu, caz prezentat de Știri Craiova, a trebuit să intervină Înalta Curte printr-o hotărâre prealabilă și să-i învețe pe magistrații doljeni cum să citeze prin e-mail (detalii aici).
În alt caz, Petru Becheru, căruia Olguța Vasilescu îi cere în instanță 100.000 euro pentru că i s-ar fi înjumătățit votanții, acuză magistrații că ignoră hotărârea prealabilă a Înaltei Curți din dosarul cu biciclistul și șterg citațiile trimise prin e-mail cu link pentru a-l împiedica să se apere (detalii aici).
Rămâne de văzut dacă Grecu va apărea în instanță sau locația sa va rămâne și în calea de atac un mister la fel de mare ca locația de la fondul procesului, unde chipurile a fost citat corect…