
Sursa colaj foto: Special Arad
Special Arad a întrebat patru primării ce cheltuieli au avut pentru târgurile de Paști. Publicația locală s-a adresat municipalităților din Arad, Timișoara și Oradea, cele două din urmă ”fiind cele cu care adesea facem comparații”, dar și celei din Craiova, ”care a devenit orașul-reper pentru <<opulență>> la astfel de târguri”, notează jurnaliștii.
Specialarad.ro le-a trimis solicitări, în baza legii 544. Potrivit publicației, Primăria Oradea a trimis răspunsul în doar câteva zile, iar celelalte l-au trimis la finalul limitei impuse de lege (30 de zile), motiv pentru jurnaliștii au publicat articolul abia acum.
Din datele primite de publicație, Primăria Arad a alocat, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, un total de 440.000 lei pentru organizarea Târgului de Paști. Din această sumă, închirierea figurinelor a costat 252.100 lei. Restul de bani a fost folosit pentru plata cheltuielilor cu paza, utilitățile etc.. Nu au fost organizate concerte.
La rândul său, Primăria Oradea a transmis că a cheltuit 420.000 lei pentru organizarea Târgului de Paști. Suma pentru decoruri a fost de 7.240 lei, iar pentru butaforii de 93.000 lei. ”Pentru muzica de la eveniment, Primăria Oradea a contractat serviciile firmei Radio Services SRL, care s-au ridicat la suma de 1.600 lei”, conform specialarad.ro.
Primăria Timișoara a răspuns că Târgul de Paști s-a ridicat la 1.326.000 lei, mare parte din această sumă (513.000 lei) fiind alocată concertelor susținute de diferiți artiști locali și naționali. Pentru decorurile și statuetele tematice a alocat 256.000 lei.
Special Arad: „Târgul de Paști din Craiova: 548.656 lei, partea de concerte. Restul, necomunicat”
În ceea ce privește informațiile transmise de Primăria Craiova la solicitarea Special Arad, jurnaliștii notează că ”răspunsul Primăriei Craiova a fost diferit față de cel primit de la celelalte instituții menționate, întrucât este singurul cu explicații suplimentare față de cele solicitate”.
Ziariștii mai notează și că ”municipalitatea craioveană nu ne-a oferit însă sumele alocate pentru decoruri, amintind doar despre căsuțele care sunt gratuite întrucât îi aparțin. Singurul buget pe care ni l-a comunicat a fost cel alocat pentru concerte”.
Iată o parte din explicațiile pe care le-a dat municipalitatea craioveană:
„(…) Pentru organizarea Târgului de Paşte, Primăria Craiova a montat/demontat/racordat căsuţele şi a realizat/montat diverse elemente de butaforie fără costuri din partea instituţiei, cu sprijinul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ — instituţie subordonată (fără să menționeze de unde au provenit elementele de butaforie și cum au fost achiziționate – nota redacției Știri Craiova). Căsuţele din cadrul Târgului de Paşte sunt cele utilizate şi la alte ediţii de Crăciun sau Paşte, doar că acestea beneficiază de reparații și adaptări la tematica evenimentului din anul respectiv, efectuate în regie proprie de instituţiile din subordinea Primăriei Craiova”.
Cât despre decoraţiunile luminoase festive din cadrul Târgului de Paşte, Primăria Craiova a dat aceleași explicații pe care le-a mai dat și presei din Craiova cu ocazia târgurilor de Crăciun, anume că ”sunt puse la dispoziţia Primăriei de către operatorul care are în gestiune serviciul de iluminat public, în baza contractului de delegare prin concesiune, încheiat cu Municipiul Craiova” și că nu poate oferi sumele pentru lucrările de montare — demontare a decoraţiunilor/instalaţiilor de iluminat ornamental festiv realizate cu ocazia sărbătorilor întrucât ”nu pot fi stabilite în acest moment, având în vedere faptul că acestea nu au fost finalizate”.
În orice caz, administrația Vasilescu nu s-a obosit vreodată să comunice sumele. Dar Olguța i-a „liniștit” pe craioveni, după ce a anunțat, în urmă cu vreo cinci ani, că cele peste un milion de luminițe instalate ar fi consumat ”cât șase calorifere electrice”.
Revenind la prezent, pentru ediția din acest an a Târgului de Paște autoritatea a precizat pentru Special Arad că costurile suportate din bugetul local au fost cele legate de onorariile artiştilor (11 artişti locali şi naţionali – onorarii, transport, cazare, drepturi de autor etc.), plata pentru suport producţie tehnică (lumini, sonorizare etc.) și serviciile conexe aferente (ambulanţa, protecţia muncii, protecţia împotriva incendiilor etc., acestea fiind în valoare totală de 548.656 lei, fără TVA”, după cum a transmis Primăria Craiova pentru Special Arad.
Citiți în Special Arad articolul detaliat.