
Daniela Roman, alături de fiica sa, beneficiară a serviciilor de recuperare în Centrul „Sf. Maria” din Craiova din cadrul DGASPC Dolj
Cel mai mare număr de disponibilizări anunțate și aprobate în cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din țară, cel de la DGASPC Dolj, 300 la număr (posturi ocupate, plus alte 396 care erau vacante), a stârnit indignare din partea aparținătorilor și beneficiarilor serviciilor.
Consiliul Județean a anunțat că anul acesta va mai contribui la bugetul Direcției doar cu jumătate din suma alocată anul trecut. Până acum a contribuit cu sume cel puțin egale sau chiar mai mari decât cele de la bugetul de stat.
Motivul reducerii drastice: eficientizarea cheltuielilor și economisirea, fără a preciza oficial dacă ar fi avut, totuși, suma necesară pentru a acoperi costurile pentru tot acest an.
Ca o paranteză, în acest context, trebuie adus aminte că CJ Dolj are în derulare celebrul proiect de extindere și modernizare de 110 milioane de EURO de la Aeroportul Craiova, condus de Sorin Manda. Pentru că nu au respectat termenul de execuție, autoritățile au pierdut banii europeni. Dincolo de mesajele laudative și populiste ale liderilor PSD Dolj, realitatea e că dacă proiectul nu e finalizat (cu bani de la propriul buget) Aeroportul și CJ Dolj vor fi nevoiți să returneze și fondurile UE deja cheltuite. Asta dacă nu intervine salvator Guvernul, care a făcut demersuri să achite el ”micuța” sumă de 250 milioane de lei, cea mai mare alocată în acest scop. Detalii AICI.
Coșmarul devenit realitate
Revenind la DGASPC Dolj, personalul care lucrează direct cu adulții, tinerii și copiii cu nevoi specifice a susținut încă de la primele zvonuri legate de restructurări că va fi cel mai afectat de măsurile anunțate de administrația județeană și, implicit, beneficiarii. Fapt care s-a și adeverit.
Și funcționarii publici au fost vizați, dar e de remarcat faptul că unele compartimente ale Direcției au rămas neatinse de măsurile de austeritate. Și, apropos de asta, s-a vorbit în șoaptă despre pilele și relațiile de aici, fiind de notorietate că la DGASPC Dolj au fost angajați de-a lungul timpului neamuri, fini și afini pe filieră politică.
”D.G.A.S.P.C. Dolj va organiza examen de testare profesională în cazul în care, motivat de reducerea numărului de posturi din cadrul aparatului propriu, vor exista mai mulți funcționari publici decât numărul de funcții publice aprobate pentru compartimentul funcțional care face obiectul reorganizării”, scrie în Regulamentul intern de organizare a examenului.
Cu alte cuvinte, nu toți funcționarii sunt testați, chiar dacă sunt încadrați pe aceleași posturi, ci doar aceia care au… ghinionul de a lucra într-un compartiment supus reorganizării. Dintre ei, tot cei care lucrează direct cu beneficiarii sunt aspru loviți.
Pe ce criterii a decis conducerea DGASPC Dolj care compartiment trebuie optimizat, nu se știe. Ca idee, noi am putut observa că, spre exemplu, Compartimentul juridic rămâne cu același număr de posturi. Și fix aici sunt salariați care taie frunzulițe la câini, în vreme ce doar un sfert dintre toți ar merge în instanță să-și facă treaba. Cel puțin, de asta se plângeau colegii din Direcție chiar dinainte să se pună problema restructurărilor. În fine.
Testarea, condiționată
Pe de altă parte, e de subliniat și că participarea angajaților la testările profesionale (examenele organizate pentru ocuparea posturile rămase după reorganizare) este condiționată. Mai exact, deși în prezent ocupă posturi de aceaşi natură ei nu pot participa la testare decât în cadrul aceleiași structuri. Tot după „noroc” și ei. Concret, o asistentă medicală sau un kinetoterapeut nu poate candida pentru oricare dintre centre și să ocupe unul dintre locurile disponibile la nivelul întregii DGASPC.
Per total, numărul angajaților va rămâne la minimul permis de lege, astfel încât, susținea președintele CJ Dolj, să nu se piardă licențele de funcționare și ”niciun beneficiar, copil, tânăr sau bătrân să nu aibă de suferit”.
”Normal că vor fi reorganizări, pentru că trebuie să eficientizăm și să funcționăm în niște limite, în niște parametri”, a afirmat Cosmin Vasile, președintele Consiliului județean Dolj, în ședința în care a supus la vot hotărârea: ”Primul principiu a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit. Nu e un lucru plăcut să spui că disponibilizezi oameni, dar noi, până la urmă, trebuie să administrăm un buget și o instituție fără să aibă de suferit beneficiarii și fără să pierzi licențele de funcționare. (…) Sunt într-adevăr 282 de persoane care vor avea de suferit prin pierderea locului de muncă”, a mai spus șeful administrației județene.
Dar, spun oamenii de pe partea cealaltă a baricadei, beneficiarii și aparținătorii lor, restructurarea masivă mai ales în rândul personalului medical de specialitate îi va afecta fără îndoială pe ben ficiari.
Mesajul adresat de un părinte președintelui Consiliului Județean Dolj:
Publicăm mai jos, integral, mesajul primit de redacția Știri Craiova de la un părinte care punctează, cu subiect și predicat, de ce disponibilizările sunt o lovitură grea atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari.
Menționăm că mămica a fost de acord să-i fie publicat și numele și a subliniat că e nevoie de implicare și asumare pentru a atrage atenția autorităților asupra chestiunilor de interes public, așa cum sunt serviciile sociale.
„Sunt mama unei minunate domnișoare, beneficiară a serviciilor de recuperare oferite în cadrul Centrului de zi „Sfânta Maria” din Craiova, pe care, vă spun cu mâna pe inimă, numai datorită echipei minunate din centru am să o pot vedea vineri absolventă de master.

Sunt foarte multe de povestit, dar esența subiectului pentru care v-am deranjat este că în Craiova sunt doar două centre de recuperare pentru persoanele cu dizabilități adulte, iar Centrul de zi Sfânta Maria este singurul care are și bazin. Aici se lucrează deja la capacitate maximă și, chiar și așa, există cereri noi pentru intrare în centru, care sunt în așteptare.
În urma restructurărilor de personal ce urmează să fie făcute conform noii organigrame, nu este posibil omenește sa rămână toți beneficiarii și să aibă parte de aceleași servicii ca până acum. Dar înțelege cineva cât de importantă este recuperarea într-un mediu de specialitate, pentru persoanele cu dizabilități?
Vă spun eu: nu și nu interesează pe nimeni dacă trăiești sau mori!
Ținând cont de toate aceste aspecte și de faptul că vor rămâne doar 3 kinetoterapeuți pe sală și 2 fizioterapeuți (în situația în care aici există 2 spații cu 5 aparate), iar programul centrului este de la 8 la 20, cum poate susține domnul președinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile, că beneficiarii nu vor avea de suferit?
Vor avea din plin și, dacă nu poate înțelege situația, nici nu ar avea cum din birou, poate ar fi fost bine să vină să vadă cu ochii dumnealui, că există persoane imobilizate cu care trebuie lucrat individual, persoane cu diferite afecțiuni, ce pot avea criză în orice moment, persoane cu deviații de comportament ce au nevoie de atenție deosebită, dar dumnealui împreună cu acei consilieri care au votat aceste disponibilizări știu doar că nu au probleme și nu pot înțelege ce e în sufletul aparținătorilor ( nu mai zicem de personal, personal care, credeți-mă, te susține psihic, te încurajează și muncește alături de tine, ca o adevărată echipă, începând de la asistentul social, psiholog, kinetoterapeut, fizioterapeut medical și bazin și chiar ergoterapeuti, echipă coordonată de medicul specialist, cu evaluări periodice și intervenție imediată în caz orice schimbare, încercând o ameliorare a situației imediate) și nici al beneficiarilor direcți (mulți dintre ei având inclusiv probleme de atașament).
Cine ar răspunde dacă se întâmplă ceva cu pacientul care este nesupravegheat? Nu vreau să laud pe nimeni și înțeleg că situația bugetară e rea, dar credeți-mă că nu s-a tăiat de unde trebuia și, ca de fiecare dată, s-a lovit tot în cei muncitori, amărâți și nevoiași (care nici măcar nu pot protesta), iar dacă se voia într-adevăr testare profesională trebuia făcută tematic corespunzător, pe fiecare specializare în parte, nu în bătaie de joc, pe legi și Constituție, că niciun angajat din cadrul centrului nu ne face bine cu legea!
Suntem prea amărâți și săraci să ne permitem recuperare în particular (dar poate asta se vrea). Așa cum spuneam și mai sus, sunt multe de spus și sunt prea supărată și indignată de situație și nu îmi găsesc cuvintele să pot susține mai mult această cauză. De aceea, vă rog din suflet, veniți să vedeți că este mare nevoie de acest personal! Dacă puteți și doriți să ne susțineți și să prezentați situația reală, vă stau la dispoziție oricând, alături de alte persoane (beneficiari, aparținători) dispuse să contribuie la prezentarea adevăratei situații. Vă mulțumesc pentru răbdarea de a-mi citi mesajul. Cu mult respect, vă mulțumim anticipat, Daniela Roman”.
***
De la 1 iulie 2025, în cadrul Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități “Sf. Maria” numărul de posturi va scădea de la 55 la 26. Vor dispărea 20 de funcții contractuale de execuție, respectiv 4 de asistent medical, 4 de kinetoterapeut, 2 de inspector specialitate, 5 de instructor ergoterapie, 1 post de inspector de specialitate – profesor de cultura fizică medicală, 1 post de medic primar și 9 funcții contractuale de execuție vacante, respectiv 4 posturi asistent medical, 1 post kinetoterapeut, 1 post de inspector specialitate și 3 posturi instructor ergoterapie.
Noua structură prevede:
-2 posturi asistent medical;
-2 posturi fiziokinetoterapeut;
-1 post asistent social;
-6 posturi kinetoterapeut;
-2 posturi inspector specialitate;
-1 post medic primar;
-2 posturi instructor ergoterapie;
-3 posturi inspector specialitate – profesor de cultura fizică medicală;
-1 post psiholog.
Personal administrativ, gospodărie, întreținere-reparații, deservire:
-1 post inspector specialitate (administrator);
-2 posturi îngrijitor;
-2 posturi muncitor calificat.
Pe același subiect: