Parlamentul a decis în regim de urgență să oblige prosumatorii să-și stocheze energia, iar înjectarea surplusului în rețea va fi limitată

526
Sursa foto: UrbanImages/Alamy/Alamy/Profimedia

Parlamentul a decis în regim de urgență să oblige prosumatorii să-și stocheze energia, iar înjectarea surplusului în rețea va fi limitată

La inițiativa PSD, cu amendamente introduse în aceeași zi, fără dezbatere și comunicare, două OUG-uri de mare importanță pentru prosumatori au fost parafate de Parlament, chiar în ultima zi de lucru înainte de vacanță.

Potrivit Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), legislativul a hotărât ca stocarea de energie să fie obligatorie, iar injectarea în rețea a surplusului provenit de la prosumatori să fie limitată.

Prin această lege, Parlamentul transmite un mesaj clar: România nu are nevoie de energia prosumatorilor”, susține președintele APCE, Dan Pîrșan. Conform acestuia, ”aplicarea prevederilor privind stocarea și pentru prosumatorii deja aprobati face ca această lege să aibă un caracter retroactiv”.

APCE: Inițiativa a plecat de la un grup de distribuitori și furnizori

”Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie așteaptă cu interes publicarea acestor legi în Monitorul Oficial pentru a le înțelege și a constata necesitatea stringentă și originea urgenței legiferării unei inițiative plecate de la un grup de distribuitori si furnizori, care ar fi comandat un studiu mai elaborat la Politehnica București, Facultatea de Energetică.

În fapt, legea aprobată în regim de urgență obligă prosumatorii să renunțe la injectarea surplusului în rețea dacă nu instalează acumulatori. Legea limitează exact energia verde produsă și consumată în sistemele de joasă și medie tensiune, pe care România s-a angajat să o producă și să o gestioneze conform tuturor tratatelor și directivelor europene agreate, pe care, astfel, le calcă în picioare.

APCE solicită publicarea studiului comandat de companiile de distribuție si realizat de Politehnica București, în baza căruia partidele aflate la guvernare în coaliție (PSD si PNL) au legiferat o propunere în aceeași zi cu votarea ei în plen”, se arată într-un comunicat trimis, astăzi, de APCE către mass media.

Absurditatea situației

”Ne aflăm într-o situație absurdă: obligativitatea impusă prosumatorilor nu va face altceva decât să reducă și mai mult consumul din rețelele naționale, măsură care va lovi ca un bumerang atât furnizorii, cât și distribuitorii de energie din România.

Decizia obligativității stocării la prosumatorii care deja au sisteme on-grid cu invertoare dedicate nu va face decât să arate o fațetă urâtă a legiuitorului, care poate într-o bună zi să modifice orice dorește și când dorește, chiar și retroactiv, cu termen de implementare.

Modul netransparent de adoptare a acestei legi, cât și conținutul ei demonstrează încă o data necesitate asocierii prosumatorilor într-o asociație care să-i reprezinte pentru protejarea drepturilor și intereselor lor”, se arată în încheierea documentului. 

Citește AICI ce modificări legislative s-au făcut.

ALEGEREA EDITORULUI