Termocentrala Ișalnița a fost repornită temporar din cauza caniculei

409
SE Ișalnița - CEO

Termocentrala Ișalnița a fost repornită după o pauză de mai bine de două luni, anunță Pandurul. Nu se știe, însă, pentru câtă vreme, mai notează publicația. Din cauza caniculei de săptămâna trecută, dar și a faptului că reactorul de la Cernavodă a intrat în revizie a fost nevoie de mai multă energie electrică.

“Funcționează de câteva zile, însă nu știu pentru cât timp. Era un grafic de pornire pentru câteva zile, nu știu dacă s-a luat altă decizie. Mi-e greu să cred că vom funcționa mult și la capacitate maximă, pentru că personalul este din ce în ce mai puțin. La noi, chiar s-a tăiat foarte mult din personal. Au plecat colegi de peste tot prin pensionare. Erau discuții să mai cheme din ei înapoi, dar nu știu ce s-a mai întâmplat. Programul de restructurare merge înainte așa cum a fost scris. Nu s-a făcut nimic să se oprească această nenorocire care a venit pe capul nostru”, a declarat Nicușor Văduva, angajat al termocentralei, citat dintr-un interviu la Radio Infinit.

2000 de angajați mai au contrat până la finele lunii

Potrivit sursei menționate, Văduva a mai spus că contractele a aproximativ 2.000 de salariați urmează să expire la finalul acestei luni.

„Sunt foarte mulți tineri și săracii de ei se întreabă ce se va întâmpla. Sunt debusolați, mai au doar câteva zile de contract. Când s-au angajat, au fost mințiți că vor prelua sarcinile colegilor care ies la pensie”, a afirmat acesta, conform Pandurul.

Potrivit Sabotorii.ro, salariatul a mai afirmat că știe doar că termocentrala unde lucrează e în program de rezervă până la sfârșitul anului 2025.

Termo Ișalnița, trecută în rezervă la 1 ianuarie

”Ultimul grup al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița, pusă în funcțiune în anii ’60, a fost oprit pe 1 ianuarie 2024 puțin după miezul nopții și a fost trecut în rezervă de capacitate, conform planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, convenit cu Comisia Europeană.

Termocentrala de la Ișalnița a fost pusă în funcțiune în perioada 1964-1967 marcând o premieră în România – grupul de 315 MW pornit atunci era cel mai mare din țară la vremea respectivă. La sfârșitul perioadei comuniste, centrala avea o capacitate de circa 1.000 MW și s-a spus deseori că grupurile de 315 MW au fost cele mai fiabile grupuri energetice din perioada anilor ’80-’90. Treptat, capacitatea termocentralei s-a restrâns, și, acum mai funcționa un singur grup de 315 MW, grupul 7, grupul 8 de aceeași capacitate fiind închis definitiv în anul 2021”, mai notează Sabotorii.ro.

 

ALEGEREA EDITORULUI