Fațadele nevăruite ale blocurilor din Craiova continuă să stârnească nemulțumire printre cetățeni, dar și autorități. Poliția Locală a trecut deja la amenzi, la un an de când asociațiile de proprietari au fost notificate că au obligația să le zugrăvească. Municipalitatea nu mai vrea să fie îngăduitoare cu proprietarii care nu au acceptat să contribuie cu bani pentru văruirea imobilelor în care locuiesc. Poliția locală a trimis deja mai multor asociații procese verbale de constatare a contravenției, în cuantum de câte 1000 de lei pentru fiecare bloc nevăruit. Iar primarul Olguța Vasilescu e tranșantă: ”unde-i lege, nu-i tocmeală”. Edilul-șef a explicat, la ultima ședință a Consiliului Local, că nu vrea să mai treacă prin ce a trecut în 2016. A ajuns în arest, unde a petrecut 24 de ore, fiind apoi plasată în arest la domiciliu, pentru că, în 2014, a apelat la sponsorizări pentru refacerea fațadelor blocurilor din centrul orașului.
Interpelat de un consilier local al USR privitor la văruirea blocurilor, care i-a transmis edilului-șef al Craiovei că foarte mulți cetățeni vor să știe în baza cărei legi și a căror criterii se stabilește că o fațadă trebuie zugrăvită, Olguța Vasilescu a ținut să mai vină cu o rundă de explicații, afirmând că ea însăși este zilnic întrebată despre chestiunea blocurilor. ”Oamenii vor să știe în baza a ce sunt amendați”, a spus Eduard Cîrceag, consilier USR. Olguța i-a răspuns, printre altele, că ”e suficient să te uiți la blocul respectiv”.
”Și eu primesc zilnic foarte multe întrebări. De ce am început să facem acum aceste adrese către proprietari și de ce nu s-a întâmplat mai demult? Pentru că, în 2020, s-a dat OUG de către Guvernul Orban (Legea nr. 273/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale n.r.), aprobată apoi de Parlament, în care se solicita foarte clar ca toate fațadele neîngrijite să fie reparate și văruite. Este obligație general valabilă, fie că e vorba de autorități publice sau persoane fizice sau juridice. Deci, unde-i lege, nu-i tocmeală”, a explicat, pentru început, Olguța Vasilescu.
Dosarul Fațada și 24 ore în arest
Aceasta a reamintit situația în care s-a aflat în urmă cu șase ani, când, după ce a decis să refacă fațadele blocurilor din centru, cu bani sub formă de sponsorizări, de la câteva firme care aveau contracte cu municipalitatea, a fost arestată preventiv, fiind acuzată de 8 fapte de corupție, dintre care 4 de luare de mită. Procurorii au susținut că a impus unor oameni de afaceri să sponsorizeze campania electorală din 2012 și să dea bani pentru renovarea fațadelor clădirilor din centrul Craiovei, de pe urma cărora ar fi câștigat capital de imagine. Dosarul, denumit ”Fațada”, a fost clasat în 2020.
L.O.V.: ”Pur și simplu, de data aceasta, aplicăm soluția legală”
Încercând să explice situația prin care a trecut, Olguța Vasilescu a spus, în plenul Consiliului Local Craiova din 30 iunie, că nu mai vrea să caute ”astfel de soluții” și că ”pur și simplu, de data aceasta, aplicăm soluția legală”. Carevasăzică, Olguța Vasilescu admite că cea aleasă la data respectivă nu ar fi fost tocmai legală?
”Eu, acum câțiva ani, vă amintiți cu toții, am încercat să găsesc o variantă măcar pentru zona centrală, ca să facem această operațiune din sponsorizări. Mai precis, să văruim cu banii unor sponsori. Vă amintiți cu toții ce s-a întâmplat și cum s-a lăsat pentru mine. Nu mai vreau să caut astfel de soluții, pur și simplu, de data aceasta, aplicăm soluția legală. Și soluția legală este următoarea: Poliția Locală vine și notifică asociația de proprietari. Pentru fațadele neîngrijite nu cred că ar trebui să existe niciun fel de modalitate de alegere a lor, pentru că e suficient să te uiți la blocul respectiv, ca să-ți dai seama că nu s-a văruit niciodată. Poate din 1960 sau 1970, de când s-a construit blocul, poate nu s-a dat niciodată cu o mână de var. Blocurile care au reabilitare termică nu sunt notificate sau blocurile intrate în reabilitare termică pe proiectele Primăriei Craiova. Dacă acolo asociația ne-a trimis lista de semnături, că trebuie reabilitată pe fonduri UE, nu se dă această notificare, pentru că știm că se va face reabilitarea”, a afirmat Olguța în ședința ordinară a CL Craiova din 30 iunie 2022.
Compensare pentru proprietarii care plătesc pentru văruire: 50% reducere a impozitului, timp de 3 ani
Aceasta a menționat și faptul că la Craiova proprietarii care contribuie la zugrăvirea imobilelor beneficiază de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri timp de 3 ani.
”Suntem singurul oraș din România care ne-am gândit și la ce se întâmplă cu cetățenii și cum să le venim în sprijin, astfel încât să nu aibă parte de o cheltuială pe care nu și-ar putea-o permite sau să sufere în perioada următoare din cauza banilor pe care îi necesită aceste reparații. Am aprobat o reducere a impozitului cu 50% pentru următorii trei ani și, practic, se acoperă această cheltuială, pe care sunt obligați de lege să o facă pe fațadele proprii. Nu e că vrea Olguța Vasilescu sau CL, este o lege pe care trebuie să o aplicăm. E suficient ca asociația să notifice PLC, PLC constată că s-a reparat clădirea și, din acel moment se transmite la DIT Craiova, ca toți cetățenii, în următorii trei ani, să beneficieze de această reducere de 50% a impozitului”, a mai precizat primarul Craiovei.
Potrivit acestuia, pentru a zugrăvi blocurile, nu există obligativitatea ca asociațiile să obțină autorizație de construire, ”fiindcă nu e necesară dacă doar dă cu var”. În privința culorii, se poate face culoarea inițială a blocului sau cele prevăzute în Regulamentul privind fațadele, respectiv bej, gri deschis sau alb.
”Cred că e foarte simplu și pentru asociațiile de proprietari să se descurce și m-aș aștepta din partea dumnealor să transmită toate aceste lucruri și cetățenilor, pentru că se cunosc, să nu mai fie necesar să sune cetățenii la primărie și să întrebe”, și-a încheiat pledoaria primarul Olguța Vasilescu.
Foto cover: Remus BADEA