(Exclusiv) Magazinul ”Autentic Românesc” din Piața Chiriac, amendat de Protecția Consumatorului

3726

Mălaiul din Chiriac i-a costat scump pe reprezentanții SC Piețe și Târguri SRL Craiova. Societatea a fost amendată, marți, cu 20.000 de lei de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Dolj. Sancțiunea a fost aplicată în urma unei plângeri privind calitatea unui produs cumpărat din magazinul ”Autentic Românesc” din incinta Pieței Chiriac, renovată și redeschisă publicului în urmă cu nici două săptămâni.

Inspectorii OPC au mers în control după ce au primit o reclamație despre conformitatea unui produs preambalat, comercializat la magazinul recent deschis. Mai exact, este vorba de Mălaiul ”Nota 11”, distribuit de firma TDG.

De la redeschiderea Pieței Chiriac din Craiova, a existat o singură sesizare înregistrată la nivelul CJPC Dolj. A fost reclamat un produs alimentar preambalat – mălai. Urmare a acestei sesizări, pentru verificarea deficiențelor semnalate, a fost efectuat un control. Au fost constatate deficiențe privind calitatea produsului, urmând ca operatorul economic să comunice și furnizorului produsului deficiențele privind lotul cu abateri. A fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 20.000 lei și a fost dispusă măsura de distrugere definitivă a unei cantități de 27 kg mălai, în valoare de 102 lei”, a precizat, pentru Știri Craiova, comisarul șef adjunct Ilarian Cosmin Șomîcu.

A venit o doamnă, ieri, în magazin, cu o sesizare privind un anume sortiment de mălai ambalat, nu a putut să facă dovada că este cumpărată din magazinul nostru, dat fiind faptul că nu a avut bon fiscal, iar sortimentul de mălai se poate găsi în mii de magazine din cel puțin trei județe, Olt, Dolj și Argeș. Doamna a mers și a făcut o sesizare la OPC. Comisarii s-au deplasat la magazin și au verificat respectivul sortiment. Au deschis mai multe pungi de mălai și unele au fost conforme, unele nu au fost conforme, adică prezentau semne vizibile că sunt vechi, deși erau în termenul de valabilitate, iar la noi au fost ținute în condiții propice. A fost dispusă măsura distrugerii întregului lot, adică 27 de kg. Pe noi nu ne deranjează controalele organelor abilitate, pentru că și noi ne dorim să oferim siguranță alimentară cetățenilor și produse de calitate craiovenilor. Avem în contract cu furnizorii noștri o clauză privind răspunderea lor directă privind calitatea produselor pe care ni le aduc. Însă rămâne să discut cu juristul societății dacă se impune măsura contestării procesul-verbal de sancționare, pe de o parte, și pe de alta ne vom îndrepta către distribuitorul produsului. Nu este normal ca noi să plătim o amendă pentru un produs care vine ambalat, este depozitat corect și este în termenul de valabilitate”, a declarat, pentru Știri Craiova, Alin Mărăcine, directorul SC Piețe Și Târguri Craiova SRL

Piața Chiriac din Craiova a fost redeschisă oficial pe 8 iulie, după ce a fost complet reabilitată. Banii – 2 milioane de lei – au provenit de la bugetul local. Autoritățile locale au declarat că este prima piață din țară care comercializează exclusiv produse românești.

Aici am vrut să fie altceva. Am vrut să fie frumos, să fie ieftin, amintind că adaosul este de doar 5%. Nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună. Sănătatea consumatorului să primeze. Ne vom asigura de acest lucru. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate. Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem aici, fapt pentru care de la zi la zi pot apărea schimbări. Dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din municipiu. Vom verifica acest lucru chiar într-o săptămână. Ideea aparţine ministrului Agriculturii, Petrea Daea, care a fost invitat astăzi, dar nu a putut să vină, pentru că depune jurământul, dar va fi prezent cât de curând, pentru a vizita această piaţă”, declara primarul Craiovei, Olguța VAsilescu, în ziua deschiderii oficiale.