Primăria Craiova nu s-a înscris în Programul Rabla Local: ”Ar împovăra bugetul local cu 75 de milioane”

1173
Reclame

Programul Rabla Local prin care, începând cu luna septembrie, proprietarii de autoturisme mai vechi de 15 ani pot să le caseze și în schimb să primească 3.000 de lei, fără să fie condiționați să cumpere un autoturism nou, nu va fi pus în aplicare la Craiova. Cel puțin nu deocamdată.

Reprezentanții primăriei spun că, asemenea altor municipii, nici cea craioveană nu vrea să împovăreze bugetul local.

Potrivit viceprimarului Rela Filip, conform ghidului publicat de Administrația Fondului de Mediu, Craiova este eligibilă pentru casarea a 50.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, fapt ce ar împovăra bugetul local cu 75 milioane lei.

Având în vedere că sunt doar câteva zile de la anunțul Administrației Fondului de Mediu cu acest program și că este termen până la finalul lunii septembrie pentru unitățile administrativ teritoriale să se înscrie în program, momentan nu avem ce detalii să dăm, pentru că nu ne-am înscris încă și nici nu am luat o decizie în acest sens. În acest moment, între Asociația Municipiilor din România și Guvern sunt discuții contradictorii pe această temă și se va lua o poziție de comun acord și cu alte municipii, poziție pe care o vom anunța public. Craiova are în derulare un program de ridicare a autoturismelor abandonate care e finanțat din fonduri de la bugetul local și vom continua acest program”, au precizat, astăzi reprezentanții Primăriei Craiova.

***

”În septembrie, în baza unui ordin de ministru, unitățile administrativ teritoriale, primăriile, pot declanșa, sau pot începe programele locale. Un lucru foarte important, trebuie subliniat în acest program, ne bazăm pe inițiativa locală. Ceea ce asigurăm noi este o cofinanțare la acest program și aceasta a fost înțelegerea cu primăriile din municipii și din orașe în mod special, dar și din zona rurală.

Există un exemplu bun la Sfântu Gheorghe, aici în județul Covasna, care poate fi multiplicat. Venim noi cu o cofinanțare de 50% la această primă de casare de 3.000 de lei, dar inițiativa este una locală. Pentru că atât gestionarea deșeurilor, cât și gestionarea problemei calității aerului, sunt probleme transferate prin lege în sarcina autorității locale.

Cu data de 1 octombrie, cu siguranță, putem începe primele deconturi, dacă există primării care pornesc programul în cursul lunii septembrie”, declara ministrul Tzancos Barna, conform euronews.ro.

Criteriile pentru ca șoferii români să primească vouchere pentru mașinile vechi sunt următoarele:

– să fie mai veche de 15 ani la momentul înscrierii în program, vechime calculată de la anul fabricației

– să fie înregistrată în evidențele fiscale din localitate în care se solicită casarea

– să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai puțin

– să fie înmatriculată în România de cel puțin 3 ani.

Proprietarii autoturismelor trebuie să trimită o cerere la Primărie – dacă aceasta este înscrisă în Prgram – și să aștepte confirmarea că sunt eligibili. Apoi mașinile pot fi duse la orice centru autorizat de casare din zonă. Cu bonul se vor intoarce la primarie pentru decontare.

ALEGEREA EDITORULUI