De astăzi se comercializează vinurile cu sigla Stațiunii Didactice ”Banu Mărăcine” a Universității din Craiova (UCV). Linia de îmbuteliere a fost inaugurată oficial de conducerea instituției de învățământ superior, după șase ani de la demararea procesului de retehnologizare, în valoare de 650.000 lei. Umplerea automată a sticlelor, capișonarea și etichetarea, precum și achiziția altor echipamente în sistem automat, au făcut parte din ultima etapă a investiției începută în 2016.
”A fost un amplu și ambițions proces de reabilitare a infrastructurii educaționale și de cercetare, iar la Stațiunea Banu Mărăcine am început cu o investiție de 2 milioane, pe fonduri europene, cu care am înființat o cultură de 10 ha de viță-de-vie, continuată cu o alta de 1 milion de lei, prin care a fost achiziționată linia de vinificație. Dar nu e ultima”, a precizat rectorul UCV, Cezar Spînu. Potrivit acestuia, urmează înființarea unei noi plantații de 10 hectare de viță-de-vie, suprafață identificată deja, care să intre în producție peste câțiva de ani.
Etichetă specială pentru jubileul de 75 de ani al UCV
La Crama Banu Mărăcine există de acum și faimoasele baricuri din stejar, în care vor fi maturate, vreme de cel puțin șase luni, anumite soiuri de vin roșu.
”În acest moment, Stațiunea Banu Mărăcine devine o bază ultramodernă de practică, în principal pentru colegii noștri de la Facultatea de Horticultură. Primele patru sortimente de vin au început deja să fie îmbuteliate. Este vorba de două sortimente de vin alb – sec și demisesc – și două de roze – sec și demisec. Pentru că ne aflăm în anul jubiliar al Universității din Craiova, la 75 de ani de la înființare, am decis ca vinurile din acest an să fie comercializate sub denumirea Gaudeamus 75”, a declarat rectorul Cezar Spînu.
Odată produse la Banu Mărăcine prin noua linie automată, vinurile vor putea fi înscrise și la diferite competiții naționale și internaționale de profil.
Vinurile cu sigla ”Banul Mărăcine” vor putea fi cumpărate din comerț, dar și direct de la crama proprie. Sortimentele disponibile vor fi comercializate la prețuri între 20 și 25 de lei. Vinurile roșii nu se vor regăsi, deocamdată, la raft, întrucât au nevoie să stea la maturat cel puțin șase luni în butoaie de stejar. Potrivit reprezentanților stațiunii didactice, acestea vor fi comercializate de anul viitor.