Un documentar ce prezintă povestea nespusă a Regelui Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin, va rula, astăzi, la Craiova. Alături de publicul craiovean vor fi prezenți producătorul executiv, John Florescu, și producătorul asociat, Dan Drăghicescu. Filmul are la bază interviul luat Regelui Mihai I de către jurnalistul John Florescu, în 2003, la Palatul Elisabeta. Proiecția va avea loc la Cercul Militar, după lansarea albumului de fotografie „Bunicul meu, Regele Mihai”, programat la ora 17.00.
Împreună cu filmele anterioare – formând o trilogie – „Războiul Regelui” (2016) și „Maria: Inima României” (2018), ambele produse de Chainsaw Film Productions, noul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017. Documentarul a marcat aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai și a primit reacții foarte bune din partea membrilor diplomației românești și străine, conform Forbes.ro.
Potrivit producătorului asociat Dan Drăghicescu, filmul a rulat pe History Channel în varianta scurtă, de 45 de minute. ”Audiențele au fost record pentru un proiect românesc istoric independent”, a spus Drăghicescu pentru Stiricraiova.ro. Craiovenii, însă, se vor bucura de varianta lungă a producției, care are 55 de minute. După vizionare, producătorii vor răspunde tuturor întrebărilor publicului. ”E o bucurie ca domnul John Florescu să fie cu noi în acest turneu, întrucât dumnealui stă în SUA și e greu să-l prindem aici. Domnia sa va va povesti din culisele filmului”, ne-a mai mărturisit Dan Drăghicescu.
”Regele Mihai: drumul catre casa” este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA, care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități. Frustrat și singur, a urmărit din exil cum Nicolae Ceaușescu distrugea țara pe care o iubea și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă la poporul său.
În filmul documentar se regăsește și un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați. Documentarul a fost filmat în România, Elveția, Marea Britanie și conține, între altele, imagini de arhive nevăzute de la televiziunile franceză și maghiară.
”Regele Mihai: Drumul către casă ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară”, spun producătorii. „Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”, declara Dan Drăghicescu.
„Regele Mihai: drumul către casă” face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022-2023, intițiat de John Florescu, producător executiv, împreuna cu Dan Drăghicescu, producător asociat, în cadrul căruia este prezentată trilogia de filme istorice.
După proiecția de la Craiova o să urmeze, în decembrie, Sinaia.
Turneul Național de Educație Istorică 2022-2023 se desfășoară cu suportul History Channel, Banca Transilvania, BAT Romania, Groupama, Nuclearelectrica și este o producție independentă Chainsaw Film Producțions 2022.