Un om de afaceri din Craiova vrea să construiască un turn de 27 de etaje în zona zero a orașului. Ideea, reluată după 15 ani

26374
Captură Google Maps
Reclame

Omul de afaceri Ștefan Cherciu, proprietarul firmei CASA NOASTRĂ, are în plan să ridice o clădire înaltă de 27 de etaje (circa 115 metri), în perimetrul kilometrului zero al Craiovei. Terenul propus pentru construcție are circa 2.500 mp și este situat pe Str. Păltiniș. Nu doar înălțimea construcției este impresionantă, ci și adâncimea. Imobilul ar urma să aibă un subsol pe cinci nivele, care să servească parcării autoturismelor. Clădirea va fi una de birouri. Deși pare nou, proiectul lui Ștefan Cherciu e vechi de 15 ani. Dacă ar fi realizată, la momentul actual ar reprezenta cea mai înaltă clădire din Craiova.

Primăria Craiova a emis pe 18 aprilie 2023 un Certificat de Urbanism (nr. 621) pentru construirea unei clădiri de birouri 5S+P+27E. Dar, conform documentului, în zona dinspre Păltiniș ”regimul de înălțime se limitează la P+2 pe cel puțin 20 m din adâncimea edificabilului – conform aviz M.D.L.P.L.”, se arată în documentul emis de autoritatea locală. Asta pentru că pe partea aceea regimul maxim de înălțime este P+2. Retragerea impusă pentru construire este de minimum 5 metri liniari de la aliniamentul străzilor Ștefan cel Mare și Principatele Unite, de 6 ml de la limita laterală de proprietate dinspre Est și de 7 ml de la aliniamentul Str. Păltiniș.

”Locurile de parcare se vor asigura conform R.G.U. pentru clădiri administrative la cele 5 subsoluri propuse. În calcul s-au luat și 20% supliment, conf. R.G.U., pentru vizitatori. Accesul auto în parcarea subterană va fi asigurat din Str. Ștefan Cel Mare”, se mai arată în certificatul de urbanism.

Birourile lui Cherciu, lângă hotelul lui Berceanu

Așa cum spuneam, proiectul lui Ștefan Cherciu nu e deloc nou. El datează din anul 2008. Conform materialelor de presă publicate la vremea respectivă, el a stârnit dezbateri aprinse în rândul arhitecților locali. Specialiștii spuneau că înălțimea maximă a clădirilor din zonă era de 30 de metri și în jur sunt multe clădiri-monument.

Proiectul lui Cherciu este foarte aproape de concretizare, întrucât, în ultimele zile ale lui august (2008 n.r.), consilierii locali au aprobat la limită Planul Urbanistic Zonal pentru turn. Asta după ce, cu o lună înainte, tot ei hotărâseră să scoată de pe ordinea de zi proiectul respectiv. Clădirea de 27 de etaje, plus alte cinci niveluri subterane destinate parcării, ar urma să fie construită în următorii ani chiar lângă Hotelul Jiul, controlat de fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu. Planurile lui Cherciu pot fi însă date peste cap de o bună parte dintre membrii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Oltenia (OARO) şi de câteva voci ale locatarilor din zona zero a oraşului, care intenţionează să depună o petiţie de protest la primărie”, scria Evenimentul Zilei în articolul ”Zgârâie-nori oltenesc”, publicat pe 18 septembrie 2008.

Problemele vechi, de actualitate

Conform sursei menționate, arhitecții au considerat la vremea respectivă că turnul ar face notă discordantă cu celelalte clădiri din zonă, dar și că traficul ar fi devenit un coșmar.

Pe mine nu mă deranjează turnul. În Ordin (Arhitecților n.r.) suntem cam 30-40 la sută «pentru» şi restul «împotrivă». Ei spun că acesta nu intră în armonie cu restul clădirilor din jur. Numai că nu e nicio armonie în jur. Singurele probleme, cred eu, sunt cele legate de trafic. Dar dacă în loc de cinci nivele cu rampă, parcarea ar avea doar unul mai mare, s-ar rezolva şi acestea“, susţinea Emilian Ştefârţă, arhitect şi consilier local la acea dată, citat de Evz. Acesta mai sublinia, însă, că din punct de vedere administrativ nu se mai putea face nimic în privinţa retragerii aprobării PUZ-ului, ci doar pe cale judecătorească.

Solomon l-a comparat cu Turnul Eiffel

Şi Turnul Eiffel a fost considerat o mizerie a Parisului când a fost construit, iar acum este simbol“, susţinea primarul Craiovei din perioada respectivă, Antonie Solomon, citat tot de Evz.

Publicația mai arăta că ”blocul lui Cherciu ar eclipsa Hotelul Jiul, situat peste drum. La doar două săptămâni după ce turnul a primit undă verde în Consiliul Local Craiova, Hotelul Jiul a fost scos la vânzare, pentru 12 milioane de euro, de către administratorul său, Pompiliu Şelea. Deşi acesta figurează în acte, este de notorietate faptul că Radu Berceanu se află în spatele afacerii”.

Singura declarație pe marginea subiectului, consemnată de jurnaliștii de la Evenimentul Zilei, dar și de cei de la Adevărul, din partea omului de afaceri Ștefan Cherciu a fost una scurtă: „Ştiţi cum este atunci când ieşi din tipar şi vrei să construieşti altceva, se găsesc mereu câţiva care să se opună“.

Ștefan Cherciu nu a putut fi contactat de redacția Stiricraiova pentru un punct de vedere… actual. Rămâne de văzut care va fi, până la urmă, soarta proiectului. Cu atât mai mult cu cât Craiova este în așteptarea noului Plan Urbanistic General al orașului.

Numele cunoscutului om de afaceri craiovean a apărut anul acesta într-un dosar penal, întocmit pe numele mai multor persoane, pentru constituirea unui grup infracțional. Pe scurt, în noiembrie 2021, în cadrul unei licitații, mai multe firme din Craiova au pus la cale un complot pentru a obține, la un preț mult sub cel al pieței, o proprietate de 4 hectare, a SC Extensiv Com SRL, deținută de frații Eugen și Nicu Mihăilescu lângă Parcul Romanescu din Craiova.

ALEGEREA EDITORULUI