Delapidare la Primăria Șimnic. Dumitru și Fulga au cumpărat ce le-a poftit inima din banii comunei

4675
Sursa foto: zmcraiova.ro
Reclame

Cel puțin 200.000 de lei din bugetul Primăriei Șimnicu de Sus au fost folosiți ilegal pentru plata unor produse sau servicii comandate de fostul primar Cosmin Dumitru și fostul administrator al comunei, Jana Fulga. Zeci de litri de vopseluri, sute de metri de diverse țevi, WC-uri, plase de sârmă, racorduri, doze, mufe, întrerupătoare, magnolii, thuia și trandafiri, zeci de litri de fertilizanți și alte produse fitosanitare, mii de mănuși de piele, mii de saci de rafie și menajeri, promovări la radio și în presa scrisă și chiar o ediție întreagă a unui ziar au fost cumpărate de către cei doi numai în anii 2020 și 2021. Banii au fost plătiți ca din propriul portofel, dar din bugetul comunei. Niciuna dintre achiziții nu a avut la bază un referat de necesitate sau proces verbal de recepție a mărfii. Niciun produs nu a ajuns în gestiunea comunei. Cosmin Dumitru cumpăra, iar Jana Fulga punea viza controlului financiar preventiv. Adică lupul păzea oaia.

Cosmin Dumitru era cât pe ce să fure și ștampilele primăriei, după ce a pierdut scaunul de primar

Săraca comună prădată

Șimnicu de Sus. Zona metropolitană a Craiovei. Localitate cu 12 sate înșirate de-a lungul drumului principal, unele risipite pe dealuri. Rețea de apă există doar în primele șase așezări, dar fără canalizare. În restul, lucrările fie sunt în curs de implementare, fie de extindere, fie stagnate. Nu există gaze și nici șanse prea mari să fie în viitorul apropiat. Totuși, Primăria Șimnicu de Sus achită lunar, de câțiva ani, o rată de circa 70.000 de lei pentru un împrumut făcut de fostul primar Cosmin Dumitru ca să le bage. Dar, banii au fost păpați. Doar străzile principale au asfalt și nici acelea toate. Comuna s-a dezvoltat haotic, iar sutele de orășeni care s-au mutat aici s-au dezumflat repede când au constatat care sunt condițiile.

În orice caz, primăria e la un pas să plătească și alte câteva milioane de euro. Nu și-a onorat obligațiile în contractele pe fonduri europene. Bașca ce a plătit deja, fără ca lucrările să se fi executat în realitate. Dar, asta e altă discuție.

Dumitru centra, Fulga dădea cu capul

Peste 20 de facturi (prezentăm mai jos doar o parte dintre ele) au fost propuse și acceptate la plată de fostul edil Cosmin Dumitru în primii doi ani din al doilea său mandat de primar. Adică în 2020 și 2021. Nu a apucat mai mult, fiindcă în martie 2022 a aflat că trebuie să plece acasă din cauza incompatibilității. Nu mai revenim cu detalii pe acest subiect, fiindcă despre asta există suficiente informații.

Ce nu știu locuitorii din Șimnic e faptul că, cel puțin în anii 2020 și 2021, Dumitru, alături de Jana Fulga, ca administrator (și ea și-a pierdut mandatul de viceprimar tot din cauza incompatibilității), s-au înfruptat din banii comunei după bunul plac.

Jana Fulga pe vremea când era primar al comunei.Sursa foto: Gazeta de Sud

Asta a reieșit după ce am solicitat Primăriei Șimnicu de Sus să ne precizeze dacă în mandatul parțial al fostului primar au fost înregistrate alte cheltuieli decât cele privind plata utilităților, cofinanțări fonduri europene sau pentru investiții. Am întrebat și dacă au fost însoțite de referate de necesitate, dacă plata facturilor s-a făcut cu semnătura gestionarului ori cu avizul/semnătura unei comisii de recepție. Răspunsurile au fost cele de mai jos.

Magnolii, trandafiri și tuia și cel puțin 6000 de perechi de mănuși

Cosmin Dumitru a cumpărat cel puțin 6.000 de perechi de mănuși (impregnate, din piele de ovine – cele mai scumpe, din poliuretan etc.). Cel puțin tot atâția saci de rafie, de folie și menajeri, dar și trandafiri, thuia, magnolii, precum și soluții de fertilizare a solului și plantelor, erbicid și alte substanțe folosite în agricultura mare.

Dumitru zice că a folosit erbicidul pe pajiștea animalelor (?!?!?!)

L-am întrebat pe fostul edil la ce a folosit, spre exemplu, erbicidul Roundup, mănușile de atâtea modele și saci de asemenea. Mărturisirea a fost șocantă. ”Erbicidul l-am folosit la izlazul comunal, pentru Zilele comunei. Sacii și mănușile la ecologizare”, ne-a explicat Cosmin Dumitru necesitatea acestor achiziții. Fostul primar susține că toate au fost folosite în “beneficiul comunei”.

Și minciuna e tot vorbă 

Deci, Dumitru declară că a “pârjolit” pajiștea pe care pasc animalele, ca să organizeze zilele comunei. Numai că, desigur, nu a mai ținut minte că în 2020 a debutat pandemia și nici atunci, nici în 2021 nu s-au organizat evenimente publice. Cât despre ecologizarea comunei cu mănuși scumpe, folosite în constructii și mecanică, ce-ar mai fi de spus. Doar că numărul lor a fost mai mare decât toată populația rezidentă a Șimnicului de Sus, de 5.733 persoane. Și că ecologizări s-au făcut doar cu sprijinul societății care gestionează gunoiul din județ sau al Administrației Bazinale de Apă Jiu, în zona Amaradiei. Cu o mână de voluntari. Probabil cu zecile de litri de fertilizant concentrat a dat apoi, ca să crească iarba pe islaz. ”Totul a fost în beneficiul comunei”, a subliniat și justificat cheltuielile, în mai multe rânduri, ex-primarul localității.

Materiale de construcții cu duiumul

Fostul gospodar-șef a mai achiziționat și sute de produse din categoria materialelor de construcții, instalații sanitare și pentru încălzire. Exemplificăm atașând facturi. Dumitru ne-a declarat că toate au fost folosite la modernizarea primăriei. Când l-am întrebat unde mai exact, a început sa se eschiveze. Din constatările la fața locului, în afară de exterior, care a fost reabilitat, interiorul nu are ”semne” de modernizare. Culmea e că fostul primar a cumpărat și WC-uri, dar cât timp a fost la conducere în sediul primăriei nu a existat grup sanitar. Angajații mergeau în fundul curții.

În orice caz, edilul a spus că nu-și mai amintește cu exactitate unde a folosit toate materialele și în cele din urmă s-a arătat deranjat de întrebări. ”Dumneavoastră nu sunteți organ de cercetare”, ne-a apostrofat.

În context, menționăm și faptul că la nivelul comunei se știe că fostul edil s-a ocupat și se ocupă cu agricultura și că la Pielești și-a ridicat o vilă. Poate achizițiile au vreo legătură cu aceste detalii.

Primăria Șimnic a cumpărat toate ziarele de bucurie că Fulga a fost achitată

Edilii nu și-au putut stăvili emoțiile și bucuria la aflarea veștii că instanța a achitat-o pe Jana Fulga în dosarul de luare de mită. Din banii contribuabililor, cei doi au cumpărat 800 de ziare. Chiar ediția din 24 iulie 2020, în care Gazeta de Sud publica un articol despre achitarea fostei primărițe de către Curtea de Apel Craiova.

Articolul pentru care Primăria Șimnicu de Sus a cumpărat și plătit 800 de ziare din banii cetățenilor, pentru ca Jana Fulga să le împartă în comună

Au “difuzat” dansatorii locali la… radio

Cosmin Dumitru nu a fost ”zgârcit” nici cu promovare comunei. Și a lui. A mers la emisiuni radio și a realizat clipuri cu localitatea. Iar Fulga și Dumitru au reușit și ceva de-a dreptul ”remarcabil”: au promovat Ansamblul local ”Mugurașul”, care doar dansează, prin “difuzarea” la radio. Probabil pentru asta a fost suficientă vocea primarului și muzica pe care se mișcă destoinicii dansatori. Factura plătită de primărie a fost de peste 4000 de lei.

Toate facturile au fost legale, există un raport al Curții de Conturi în care nu s-a găsit nimic. Dumneavoastră nu sunteți organ de cercetare. Domnul viceprimar cu atribuții de primar poate să susțină ce vrea, că n-au avut referate sau ce mai spune dumnealui. Dacă cineva are vreo nelămurire, să se adreseze organelor de poliție. Dumneavoastră vă faceți un material de presă, știu că sunteți apropiată a domnului Ifrim, aveți alte interese, îl susțineți. Totul a fost folosit în comună, în beneficiul comunei”, ne-a declarat fostul primar Cosmin Dumitru.

Cum de a acceptat contabilul primăriei astfel de plăți, dar și cum au “scăpat” ele de ochiul vigilent al inspectorilor Curții de Conturi – dacă au fost verificări așa cum susține Dumitru – e un mare semn de întrebare. Dar, rămâne să aflăm și să ne lămurim.

 

ALEGEREA EDITORULUI