Deputatul Ștefan Stoica: PNL a eliminat celebrul dosar cu șină. Prevederea legislativă e deja în vigoare

506
Ștefan Stoica, președinte PNL Dolj

Legea care prevede eliminarea celebrului dosar cu șină a intrat în vigoare. Măsură vine în sprijinul cetățenilor și reprezintă un pas major în direcția debirocratizării și digitalizării relației dintre cetățeni și stat.

Inițiată de parlamentarii PNL și publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023, legea îşi produce efectele începând cu data de 4 iulie. Prin implementarea ei, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios și să suporte costuri suplimentare pentru copierea actelor pe care statul le deține deja.

Legea interzice instituțiilor publice să solicite copii ale avizelor sau documentelor emise de alte instituții publice, eliminând astfel necesitatea dosarului cu șină. Promovată de Partidul Naţional Liberal, legea stabileşte un raport mai echitabil între cetăţean şi autorităţi şi reprezintă, aşa cum spuneam, un pas major către un viitor administrativ mai simplu și mai eficient.

Printre principalele prevederi ale legii se numără şi interzicerea instituțiilor publice de a solicita cetățenilor obiecte de papetărie sau birotică. În cazul în care sunt necesare copii, fotocopierea se face gratuit, copia legalizată a fost eliminată, iar funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul.

De asemenea, copia după cartea de identitate poate fi trimisă în format electronic pe e-mail. Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor pentru a fi descărcate. Pe lângă plata în numerar, instituțiile publice trebuie să ofere și alte modalități de plată, cum ar fi plata cu cardul.

Debirocratizarea și simplificarea administrației publice reprezintă un obiectiv important pentru Partidul Național Liberal și pentru toți miniștrii liberali. În următoarele 30 de zile, instituțiile au la dispoziție timp pentru a se organiza în mod concret, astfel încât măsurile stipulate să fie aplicate în întregime.

Un element esențial pentru succesul implementării acestei legi este implicarea cetățenilor. În acest sens Partidul Naţional Liberal a lansat platforma www.romaniafaradosar.ro, unde cetățenii pot obține informații detaliate despre prevederile actului normativ și pot semnala situațiile în care li se solicită dosare cu șină, obiecte de papetărie sau copii după documente.

Partidul Național Liberal a demonstrat, de-a lungul timpului, angajamentul său ferm pentru digitalizare și simplificarea relației cetățeanului cu statul. Printre proiectele liberalilor se numără eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației mobile Ghișeul.ro și extinderea gamei de servicii online disponibile pe platformă, crearea hub-ului MAI pentru furnizarea de servicii publice ale Ministerului Afacerilor Interne și implementarea ROeiD, o identitate digitală unică pentru cetățeni pe toate platformele statului.

Mai mult decât atât, ca o noutate, săptămâna aceasta  a fost semnat contractul, în valoare de 177 de milioane de euro, pentru migrarea a cel puțin 30 de aplicații în viitorul Cloud Guvernamental, un alt pas important pentru debirocratizarea României.

Proiectul PNL reprezintă, în primul rând, o dovadă de respect faţă de toţi cetăţenii acestei ţări,  şi constituie fundamentul către o administrație mai modernă și mai adaptată nevoilor actuale.

ALEGEREA EDITORULUI