Doi investitori construiesc o cramă la Orodel pentru a produce vinuri din plantația pe care o au la Plenița

1420
Fotografie cu titlu ilustrativ / Sursa: descopera.ro

Un centru de vinificație urmează să fie construit de la zero, în satul Cornu, comuna Orodel -Dolj, de doi investitori români. Crama va fi anexa unei exploatații agricole existente și va servi procesării strugurilor și obținerea de vinuri certificate DOC (denumire de origine controlată).

Plantația de pe care se recoltează strugurii face parte din podgoriile Plaiurile Drincei, Centrul Viticol Plenița. Primele plantări cu soiuri nobile s-au făcut în 2012, prin programul de reconversie-restructurare, pe o suprafață de 30 ha, ajungând în 2019 la o suprafață totală de 40 ha, conform catalogului ”Povești cu vinuri românești” realizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, ediția a IV-a.

De la vie, la vin

În 2018, investitorii, Mihai Ovidiu Popa și Constantin Nicolae Gheorghiu, au decis să facă și primul vin. L-au denumit ”Bujorel de Plenița”, inspirați, probabil, de rezervația naturală de bujori din pădurea localității. Vinificarea s-a făcut la Crama Oprișor, în Mehedinți, fiindcă societatea lor nu avea un centru propriu, dorința lor fiind ca în anii următori să realizeze unul.

Primul vin produs pentru comercializarea proprie, în 2018, cu care investitorii au participat și la concursul ”Povești cu vinuri românești” – Ediția 2019 / Sursa foto: captură Catalog Povești cu vinuri românești

În 2022, firma pe care o patronează a început demersurile pentru construcția cramei. Ea va fi ridicată pe un teren de 1,1 hectare, din care construcția va ocupa 761 mp (1138 mp suprafața desfășurată).

Complexul de vinificație va avea un singur corp de clădire, cu subsol parțial, parter și etaj.
La subsolul va fi organizată zona de maturare unde se depozitează vinul în butoaie de lemn și sticle. Parterul cramei va găzdui, între altele, spațiile de producție, îmbuteliere, depozitare și vinificație. La etaj, va fi o sală de degustare și promovare a produselor, o terasă acoperită, un laborator si spațiu tehnologului.

Conform documentelor depuse pentru obținerea autorizațiilor și avizelor, valoarea estimată a investiției este de 9,4 milioane de lei, inclusiv pentru dotarea cramei cu tehnologii moderne. Proiectul este realizat prin Programul Național de Sprijin în sectorul vitivinicol. Perioada de implementare propusă este de maxim 2 ani, din care execuția efectivă a lucrărilor de construcție este de 18 luni de la semnarea ordinului de începere.

ALEGEREA EDITORULUI